21 okt. 2013

Provinsiellt

5 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Tänk om det ändå hade stannat där!

Men Gud planterar och människan exporterar! Uppfyll jorden! Jag undrar: Om inte Gud hade reviderat budskapet på 600-talet, hade det då varit mindre självmordsbombare idag?

Gud borde ha vetat om ISO 9000. "Rätt varje gång första gången!"

Lennart W sa...

Judarna är ju det utvalda folket (länk)

Anders Hesselbom sa...

Guds världsbild är inte större än en kilometerradie kring profeten som skriver texten. Cirkelns storlek imponerar, med tanke på hur naiv Gud är.

Lennart W sa...

Cirkeln verkar inte inkludera Mecka och Medina, så jag antar att hon trots referensen till Koranen inte inkluderar Profeten. Inte heller inkluderar cirkeln apostlarnas* resor i och runt omkring Medelhavet, trots referensen till Bibeln.

(Man kan säkert även vara skeptisk mot apostlarnas resor - Jesus fanns ju inte heller... - men på något sätt borde ju ändå kristendomen ha spritt sig från det heliga landet till ffa Rom..)

* JAG tänker då verkligen inte ge mig på någon teologisk utredning om apostlarna ska räknas som profeter eller ej, men kan ju iaf hänvisa till det allseende och ofelbara Wikipedia: Profet/Apostolisk tid: "[Apostlarna] är mer än profeter" (min markering av "mer"), dvs de är profeter plus lite till.

Svante sa...

Jo det är väl uppenbart att det är tradition och grupptryck som till största delen avgör vilken religion enskilda människor antar. Även om kristendomen och islam har universella anspråk i högre grad än andra religioner (och så att säga inte är stamreligioner) så är det påfallande när man kollar på Bibeln och Koranen att den tid och de händelser som behandlas där, infaller i ett rätt snävt perspektiv både geografiskt och tidsmässigt. Om gud finns och har tagit kontakt med mänskligheten, så är det ett väldigt ensidigt fokus på områdena kring östra Medelhavet (och arabiska halvön och lite till) från något årtusende f.v.t. till några århundraden e.v.t.. Cirkeln på kartan kanske inte ska tolkas knivskarpt.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se