25 nov. 2013

Bertrand Russell om agnosticism

"Is not faith in reason alone a dangerous creed?
Is not reason imperfect and inadequate without spiritual and moral law?
No sensible man, however agnostic, has "faith in reason alone." Reason is concerned with matters of fact, some observed, some inferred. The question whether there is a future life and the question whether there is a God concern matters of fact, and the agnostic will hold that they should be investigated in the same way as the question, "Will there be an eclipse of the moon tomorrow?"
But matters of fact alone are not sufficient to determine action, since they do not tell us what ends we ought to pursue. In the realm of ends, we need something other than reason.
The agnostic will find his ends in his own heart and not in an external command. Let us take an illustration: Suppose you wish to travel by train from New York to Chicago; you will use reason to discover when the trains run, and a person who though that there was some faculty of insight or intuition enabling him to dispense with the timetable would be thought rather silly.
But no timetable will tell him that it is wise, he will have to take account of further matters of fact; but behind all the matters of fact, there will be the ends that he thinks fitting to pursue, and these, for an agnostic as for other men, belong to a realm which is not that of reason, though it should be in no degree contrary to it. The realm I mean is that of emotion and feeling and desire."
från What Is an agnostic? (1953) av Bertrand Russell

Ska vi gissa att någon missuppfattar detta?

20 kommentarer:

Anders Hesselbom sa...

Gudstroende skeptiker brukar se en fördel i att påpeka att deras gudstro blir lite mer rimlig under förutsättningen att man inte kan veta huruvida gud finns eller inte. För dem är det viktigt att man inte kan veta. Men man stänger dörren till möjliga framsteg genom att låsa sig fast vid föreställningen om ovetbarhet, och även om man bestämmer sig för att något är ovetbart, har man inte stängt möjligheten att förhålla sig skeptisk. Alternativet att försöka se nyktert på något "ovetbart" är fortfarande sprickan i den fasaden.

Henrik Larsson sa...

Fint citat.
Mina avvikande kommentarer har bara avsett att det är bra om filosofen Russell inte blir missrepresenterad här endast som ateisten Russell. Det var det hela.

Anders Hesselbom sa...

Bra sagt. När jag lyssnar på Hey Joe är jag noga med att tänka på att inte alla Hendrix-låtar går i C-dur. Det var allt.

Lennart W sa...

Russell är inte den ende som missrepresenteras här på det sättet. Humanister verkar lätt glömma att det faktiskt är andra saker än sina ateistiska felsteg som t.ex. Feynman och Weinberg blev kända och stora för. Det gäller nog faktiskt även t.o.m. Dawkins.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Eller så är det du som gärna misskrediterar Humanisterna och lätt glömmer bort alla blogginlägg som inte passar in i din uppfattning?

Här de inlägg som taggats: Richard Feynman
http://humanistbloggen.blogspot.se/search/label/Richard%20Feynman

Anders Hesselbom sa...

Lennart, ge ett exempel på det ateistiska felsteg som Russel begår, och förklara det gärna.

Patrik Lindenfors sa...

Har man skrivit en bok som heter "Why I'm Not a Christian" tror jag det är rätt ok om man blir representerad som ateist. Russell tyckte uppenbarligen det var ett viktigt ämne.

Henrik Larsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anders Hesselbom sa...

Självklart kunde Jimi Hendrix spela låtar i C-dur, men det var inte den enda tonart han behärskade. Denna skiva kan ge en rimlig bild av omfattningen av mannens livsverk: "Are You Experienced" (1967)

Ulf Gustafsson sa...

Henrik L,

Du har förmodligen inte följt denna blogg under längre tid, såsom Lennart gjort, vilket gör att du är ursäktad för att inte känna till alla inlägg om Russell.

Du kan hitta flera som säkerligen faller dig på läppen:
http://humanistbloggen.blogspot.se/search/label/Bertrand%20Russell

Henrik Larsson sa...

Ulf,
Jag har följt bloggen lite sporadiskt på avstånd under en längre tid, men tack. Så mycket Russell har det ju inte varit om det var det hela.
Om någon dessutom kan förklara för mig vad den här Anders Hesselbom pysslar med så skulle det kanske hjälpa fler än mig.
Är det nån sorts trollning? Jag förstår faktiskt inte, mer än att det inte verkar särskilt vänligt sinnat.
Är det meningen att man skall vara elak tillbaka?

Anders Hesselbom sa...

Henrik, om nu ateism är en del av en humanistisk livsåskådning och humanistbloggen belyser filosofiska aspekter av ateism genom att citera Russel, så fick det dig att påpeka att Russel inte bara är ateist. Varför? Om du finner ett gott skäl, kan det kanske även appliceras på Hey Joe med Jimi Hendrix, vi får se.

Lennart W sa...

Anders: Det var bara ett lite provokativt ordval av mig, med ett Dm11-ackord (dvs DFACEG i stigande följd på piano), i en skön jazzig dissonans med dmoll och cdur i förening. (CDEFGA låter märkligt nog inte alls lika vackert.)

Ulf: OK, möjligt att jag var orättvis om Feynman. Försöker att vara minst lika objektiv om Humanister som såna är om t.ex. Katolska Kyrkan.

Patrik: "A history of western philosophy" har nog iaf haft bra mycket större betydelse, inte minst för hans Nobelpris.

Patrik Lindenfors sa...

Russell var många förnämliga saker, bland annat - i första hand - en lysande filosof. I den rollen skrev han utförligt om varför kristendom och religion i allmänhet inte håller för närmare granskning. Det är ett misstag att skilja Russells filosofi från hans ateism, den senare är sprungen ur den förra.

Anders Hesselbom sa...

Lennart, jag förstod naturligtvis att du inte tänkte låta dig synas.

Anders Bergdahl sa...

Hey Joe är inte i c-dur.... Vilket gör liknelsen något haltande..
Som Jimi oftast spelade den finns formellt sett inte ens ett C-ackord, då han stämde ner guran ett halvt tonsteg.
Ackorden är C, G, D, A, E... och D,A och E Ingår inte i C-dur.. Om man nu kör "normal" stämning, inte Ess som Jimi körde..

Henrik Larsson sa...

Känns futtigt att tjafsa vidare om detta. Kompromiss: Ateisterna får Russell om andra sidan får Jimi Hendrix. Deal? Dessutom kan Lokatt höra oss och bli sur. Bäst vi slutar! Släck cigarrerna! Fort!
Om det som i övrigt försiggår i tråden inte är uppenbar trollning här så vet jag inte vad det är. Antar att det menas allvar, men det gör det ju faktiskt inte roligare. Skall vi bråka öppet, ignorera det eller skall ni moderera? Kvittar mig vilket som. Den typen av humanistisk mobbning som pågår här är i alla fall pinsam att se även om Lennart säkert klarar sig alldeles utmärkt. Undrar dock vad det är som gör att man tycker sig på denna blogg ha daglig rätt att ställa frågor om sådant man är okunnig om och sedan insistera när någon inte vill tala på ett visst sätt. Det där behöver ni troligen ha en åsikt om om ni inte vill uppfattas som säljare av någon sorts ateistiskt korkad inkvisition. Jimis allra bästa grejjer är dessutom nedstämda till öppet Eb och inget annat.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Jag försöker vara objektiv om de sidor av Katolska kyrkan jag skriver om. Det innebär inte att jag belyser kyrkan allsidigt. Det ingår inte i mitt intresse. (Även om jag då lyfter fram goda sidor som Catholics for Choice.)

Henrik L,

Vad avser du med "humanistisk mobbning"? Är det Anders H:s kommentarer som avses?

Anders Hesselbom sa...

Anders B, om inte Hey Joe går i C-dur hoppas jag att liknelsen (parallellen kanske är ett bättre ord) haltar, annars kanske det indikerar att Russel inte var ateist.

Lennart, jag tror att du hänvisar till ett C sus 4, vilket jag använde som öppningsackord i en gammal jazzlåt jag skrev för många år sedan, baserat på en vanlig 2-5-1:a. Men som du förstår diskuterar jag hellre grunden för tro - det vore särskilt lämpligt om det föreligger kritik mot en mer naturalistisk världsbild.

Anders Hesselbom sa...

Beträffande hur Russel framställs så är han rätt lik Dawkins i synen på religion. Och för egen del så vill jag nog säga att Dawkins inte heller framställs speciellt rättvist. Ofta fokuseras det på en påstådd "arrogans" när resonemanget är obekvämt.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se