10 nov. 2013

Fruktansvärd förödelse i tyfonens väg

Kontakten med staden Tacloban har återupprättats, men de nyheter som kommer därifrån är förskräckande. Rädda Barnen hade personal på plats när tyfonen slog till. Min fru, Anna Lindenfors, som samordnat Rädda Barnens insatser från Manila, skriver så här på Twitter.


Man ska inte glömma att det inte bara är Tacloban som är drabbat, utan även andra öar, till exempel ön Iloilo. Men det är ifrån Tacloban huvudnyheterna nu börjar komma ut. Ett kilometerbrett områden längs kusten är i princip jämnat med marken, förödelsen är enorm. Många hjälporganisationer är på väg för att täcka det skriande behovet.

Förödelse i Ormoc City, Leyte, en av många drabbade orter.
Tyvärr sker plundring av de knappa resurser som finns, vilket förstås försvårar hjälparbetet. Den filippinska nyhetskanalen ANC har till exempel, enligt informationssidan Western Pacific Weather, precis rapporterat om en Röda Korset-transport som plundrats.

Den mest illustrativa film jag sett från tyfonen och dess efterverkningar är av en "stormjägare" som åkt till Tacloban för att filma stormen inifrån. Han är intervjuad på CNN och berättar om sina upplevelser på CNNs nyheter.

Hjälpbehovet är som sagt enormt. Två organisationer som redan är på plats är Rädda Barnen och Röda Korset, om ni vill ge ett bidrag till insatserna, men det finns många fler på väg.

Flygplatsen i Taclaban
För er som undrar över kopplingen mellan tyfonen Haiyan och klimatförändringarna har Dagens Nyheter en bra informationssida. Det går alltså inte att koppla en enskild väderhändelse till klimatförändringarna. Trots detta försöker de värsta klimatförnekarna förminska magnituden av tyfonen med alla till buds stående medel. Vill ni läsa något riktigt smaklöst i genren så gå till sidan Watts Up With That och läs detta blogginlägg.

Det finns för övrigt en annat galning som hävdar att tyfonen är Guds straff för filippinarnas stora tolerans för "homosexualitet, prostitution, katolicism och andra synder."
_______________________
EDIT: Den sistnämnda sidan är mycket möjligen en satirsida. Den är i alla fall ett bra exempel på Poes lag, att det är mycket svårt att skilja sidor som är parodier från verkliga fundamentalistsidor.

6 kommentarer:

Ulf Gustafsson sa...

Hemskt tråkigt att läsa om förödelsen på Filippinerna. Djupt imponerad av de som befinner sig där för att hjälpa.

Patrik, hoppas ni har det bra under omständigheterna.

Erik M sa...

Förfärliga nyheter verkligen Patrik. Tack för länkarna till hjälporganisationer, fortsätt gärna hålla oss uppdaterade.(Ett litet stickspår, efter att ha läst några av inläggen i creationsciencestudy-bloggen som du länkade till börjar jag misstänka att det troligen är en parodi. Särskilt misstänksam blir jag av författarens ständiga citerade av Edward Current , som han, trots att åtskilliga kommentatorer påpekar motsatsen, insisterar på är en sann kristen).

Patrik Lindenfors sa...

Tack Erik. Jag har uppdaterat inlägget.

Lennart W sa...

Våra egna närmaste släktingar i Tacloban har klarat sig. Det handlar närmast om fyra svågrar med fruar, och deras barn varav flera vuxna som har egna familjer. Dels har vi fått besked via ett sms, och dels ett email som skickats via en speciell service som har satts upp i stadshuset. Men det är många som vill nå ut och kontakta de sina, så min svåger hade bara tre minuter på sig att skriva, innan det var dags för nästa i kön.

"Don't worry all of you there! We will get through this with God's help. We love you all!"

Från annat håll har vi fått reda på att en lite mer avlägsen släkting hade inte samma tur. De bodde i ett välbyggt hus nära stranden och trodde de var säkra där, men då hade de inte räknat med det höga vattnet pga undertrycket som sköljde in och dränkte hela huset.

Fortfarande vet vi inte heller hur det har gått för ett vuxet syskonbarn som bor och arbetar i Ormoc (se bild i bloggposten) på Leytes västsida.

Manila ligger en rätt bra bit från där stormen har dragit fram som värst, så där har det nog mest varit ett vanligt busväder. Med flyg tar det en timme från Manila till Tacloban.

Pike sa...

Allt detta är naturligtvis oerhört tragiskt och som vanligt kryper maktlösheten/det dåliga samvetet för att man inte kan eller förmår göra mer fram.

En liten positiv tanke i allt elände slog mig dock. Det blir svårare och svårare att se sådana här händelser som något som bara drabbar ”faraway brown people”. Bara på den här lilla bloggen i ett hörn på nätet figurerar åtminstone två personer som är mer eller mindre direkt berörda. Det blir så mycket mer konkret när man läser om Lennart Ws familj eller när man ser Patriks fru på morgonnyheterna.

Det är visserligen trist att de flesta av oss behöver den här kopplingen för att bry oss, men det är ändå ett tecken på att de utökade sociala sammanhangen som internet ger faktiskt kan ha viktigare konsekvenser än krystade ”gilla”-kampanjer på facebook.

Patrik Lindenfors sa...

Lennart,
Skönt att höra att det gått bra för släkten. Hoppas ni hör av de andra också, så småningom.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se