11 nov. 2013

"Hjälp lidande människor att avsluta sina liv på ett värdigt sätt"

Fysikern Emma Wikberg har skrivit ett underhållande svar på prästkandidaten Martin Nykvists inlägg om dödshjälp på svt debatt:

http://debatt.svt.se/2013/11/10/hjalp-lidande-manniskor-att-avsluta-sina-liv-pa-ett-vardigt-satt/

3 kommentarer:

Unknown sa...

Emma skriver utmärkt, men debatten är på en oerhört grund nivå. Martin Nykvist kunde ju ha dragit till med tyngre vapen än han gjorde, för nu ligger det på samma nivå som vid personalfikat på en normal långvård.

Ska bli kul att läsa igenom lite av bådas kommentarer undertill.

Lennart W sa...

Jag tycker inte att Wikberg bemöter Nykvists huvudargument, om risken att assisterade självmord utvecklas till att snarare ses som en plikt av människor som upplever sig själva som belastning. OM det skulle bli så kanske det även finns en och annan Humanist som är orolig för vad som händer med människovärdet? Wikberg talar iofs om svårigheten att ta reda på vad den dödslängtande personen verkligen vill, vilket är relaterat men inte samma. Man kan ju faktiskt verkligen vilja dö just därför att man bara tycker att man ligger andra till last. Vilket då kan konstateras av en psykolog, och eftersom personen verkligen vill dö, så är det ok..?

Unknown sa...


Lennart W.

Det argumentet är ganska vanligt och har körts under lång tid, men blir inte bättre för det. På många ställen (ex Holland) har man tvärtom skärpt reglerna för att stämma i bäcken.

Att totalmängden eutanasi ökat beror på att mängden förfrågningar ökat samt att även antalet udda anledningar som ändå faller inom reglerna.

När det gäller "Nykvists huvudargument", så är inte det en fråga om eutanasi, utan en fråga om att människor dels misstolkar det individuella fria valet att det är Jag, bara jag som vill detta (vilket eutanasilagarna skyddar)dels är det ett självpåtaget stigma, troligen för att vårt samhälle drar ner på stöd åt vissa funktionsvarierade grupper av snöda ekonomiska skäl. De "eutanatiker" jag träffat har släkt som blivit gasade. Jag lovar de vet gränserna bättre än vi och risken är så liten att den är på andra sidan nollstrecket, så att man hellre frågar om den fria viljan en gång för mycket in absurdum än chansar. (En sund skepsis som i svensk dunbolsterpsykologisk kunskapsnojja förvandlas till: "Om man inte kan vara säker på patientens vilja, så vill nog inte patienten", vilket ju läkarna och motståndarna kör med i Sverige.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se