9 nov. 2013

Idag är det 75 år sedan kristallnattenIdag är det 75 år sedan kristallnatten. Blundar Europa för rasismen återigen? Det menar en grupp skribenter i Sydsvenskan.
75-årsminnet av Kristallnatten kan inte bara handla om att sörja och hedra dåtidens offer. I dagens Europa formas åter en jordmån för pogromer och förintelsekampanjer som då skördade miljontals offer, skriver bland andra George Braun, Judiska församlingen i Göteborg.
[...]
I dagens Europa formas åter en jordmån för pogromer och förintelsekampanjer som då skördade miljontals offer. Aldrig sedan Andra världskriget har så många folkvalda rasister huserat i Europas parlament. I nästan alla länder i Europa möter romer och resande förföljelse, förtal och fattigdom. Utomeuropeiska flyktingar möts av stängda gränser och tvingas leva som papperslösa i samhällenas yttersta marginaler. Många möter döden i öknar, på hav, och berg på sin flykt undan krig, förföljelser och fattigdom.
I Ungern skanderar nyfascisterna i Jobbik mot judar som landsförrädare och romer som kriminella medan ledande företrädare för regeringspartiet Fidesz faller in i kören. På gatorna jagas romer och flyktingar av Jobbiks militanta stödtrupper. Också i Grekland misshandlas och mördas flyktingar och politiska motståndare av högerextrema huliganer medan deras parlamentariska representanter i Gyllene Gryning ivrigt förnekar att Förintelsen alls ägt rum.
Islam utmålas på många håll i Europa som det nya hotet mot kulturell och etnisk homogenitet. Såväl muslimer som judar utsätts för fysiska och verbala angrepp när de manifesterar sin grupptillhörighet med traditionella och religiösa symboler.
I Ryssland och på många andra håll har myndigheternas förföljelse av hbtq-personer hårdnat och berövat dem rätten att offentligt uttrycka sin identitet.
Främlingsfientlighet normaliseras
Också i Skandinavien normaliseras främlingsfientlighet och rasism. Skånepolisen beskriver ett register med beteckningen ”kringresande” vilket enbart tycks innefatta personer med romsk anknytning som ett verktyg för att bekämpa brott. Bara två år efter Breiviks massaker på 77 unga socialdemokrater i Norge har främlingsfientliga Fremskrittspartiet tagit plats i kabinettet. Några veckor senare uttrycker partiets vice partiledare att romer bör förbjudas i landet, ett eko från 20-talets ras- och kulturlagar.
Vi som undertecknar detta kan ha olika åsikter i en mängd samhällsfrågor. På Kristallnattens 75-årsdag vill vi manifestera tillsammans för alla människors lika värde. Mot rasism, antisemitism, islamofobi, antiziganism och homofobi. Inga fler kristallnätter.

22 kommentarer:

Lars Torstensson sa...

Kloka ord! Men vi får heller inte glömma att en del av den allra värsta antisemitismen och hbt-fientligheten kommer från extrem islam.

Lokatt sa...

Nej men Lars Torstensson..
Så där kan du väl inte skriva. - Är du rasist eller?

Här skulle det vara en liten knipslug krumelur som symboliserar "ironi". Men jag har ingen sån.

Lokatt sa...

Jag blir så oerhört sorgsen när jag ser den förtvivlade mannen på bilden. "Invånarna tittade på" står det, ja det vet vi ju. Det är bland annat såna bilder som gör att jag inte kan hålla med om Humanisternas Tro på människan. Antisemitismen ökar, säger Lars Dencik, professor i socialpsykologi.Idag ligger Sverige "överlägset i topp i fråga om rädsla för att bära judiska symboler och delta i judiska arrangemang. Det är uppseendeväckande." (DN 9/11)
I Sverige visar 34 procent aldrig offentligt att de är judar genom att bära kippa eller davidsstjärna - mot t ex 8 procent i Storbritannien, säger chefen för EU:s byrå för grundläggande rättigheter. Han efterlyser tydliga politiska fördömanden och snabba åtgärder.
Detta är så skamligt. Jag får bittra tårar i ögonen.
Vi, invånarna, står fegt och tittar på. Jag skäms.
- Om jag är judinna? Nej.

Lokatt sa...

Varför gör vi så? Står och tittar på, eller snarare tittar bort?
Jag känner inte någon (icke-jude) som ens höjer på ögonbrynen. Detta är skandal.
Jag bodde länge i Skåne, och förbluffades under en period över notiserna om att Jöns och Svea igen hade kastat ägg på rabbinen och krossat rutor på synagogan i Malmö. Samt upplyst judar om att de sörjer över att Hitler inte slutförde sitt uppdrag ordentligt, men att de mycket gärna skulle hjälpa till. Polisen hade väldigt mycket annat att stå i, saken lades tydligen alltid ner.
Hur var detta möjligt.

Ulf Gustafsson sa...

Lokatt,

Nej, det är inte rasism att vara tydlig med att man avser extrem islam.

Rasism är när man ser islam som en oföränderlig helhet, när man dömer alla muslimer utifrån de våldsbejakande extremisterna, när man bortser från statistik för att kunna behålla sina förvridna uppfattningar om hela folkgrupper.

Det är sånt tänkande som leder fram mot Kristallnatten.

Ulf Gustafsson sa...

Lokatt,

Vad vill du egentligen säga med din kommentar 11:44?
Utgår från att det inte rapporteras om någon Jöns och Svea i media. Det är dina påhitt. Känns som du försöker skämta bort en allvarlig fråga med trams.

Lokatt sa...

Ulf G

Jag ser rött, verkligen, över att du vill få det till att det är såna som jag som frambringar kristallnätter. Orkar faktiskt inte bemöta dig i detta.
Beträffande att jag skulle se alla muslimer som en homogen islamistisk klump, var vänlig läs den annorlunda och resonerande feministiska Hanna Gadbans inlägg, adressen som jag lagt in i min korta kommentar under rubriken om islamister.
Hanna är en mycket modig och vettig muslim. Att våga framträda öppet med egna åsikter, att våga utmana patriarkatet, har sitt pris. Hon är verkligt rädd, hoten mot henne har varit och är många. Hon har mitt fulla stöd.

Lokatt sa...

Ulf G
Vi två förstår inte varandra så bra. Naturligtvis var detta med Svea och Jöns inte alls något skämt!
Jöns är ett urskånskt mansnamn och står för ungefär "Svensson" när man syftar på gemene man i Sverige,utan att nedvärdera honom.
"Jöns" kan stå för den jovialiske skånska bonden, bredbent, lite sävlig och trygg.
På den tiden jag talade om var jag oerhört naiv och obildad när det gällde politik. Men jag började fråga runt på bygden bland de jag kände lite ytligt, äldre och yngre - vad det var som de ogillade hos judar? Svaren blev förvåning och förnekande: Några visste inte riktigt vad "judar" var för något!
Ingen i min lilla enkät var det minsta intresserade av dom här människorna, "var dom utlänningar, sa du? Naej, jag känner ingen sån." Ointresse. Ingen fientlighet.
Det var då jag fick uppfattningen att Jöns och Svea förmodligen var ganska oskyldiga till hakkorssprejande, hatskrikande och rabbinspottande.
Men du Ulf kanske vet något som jag inte vet, upplys mig! jag är alltid beredd att ändra uppfattning om det finns bra argument, även om Guds existens - come on bara! :-)

StaffanG sa...

Min farfar var skeppare på fraktfartyg och låg i tysk hamn under Kristallnatten. Morgonen efteråt var de uppe och såg på förödelsen och alla illusioner om naziregimen försvann. Detta var barbari.

Intressant reflexion i SvD idag om att händelsen borde byta namn, för att Kristallnatten ger ett litet missvisande "häftigt" intryck och bara ger bilden av allt glassplitter i gatorna, i stället för spegla alla de mord, trakasserier, arresteringar och deportationer som följde.

Ulf Gustafsson sa...

Lokatt,

Jag avsåg inte kalla dig rasist, eller att du frambringar kristallnätter.

Angående andra du skriver förstår jag fortfarande inte vad du avser säga.

Du skrev:
"förbluffades under en period över notiserna om att [Svensson] igen hade kastat ägg på rabbinen och krossat rutor på synagogan i Malmö."

Fanns det några sådana notiser där "Svensson" pekades ut?

Lokatt sa...

Ulf G
Nu har du läst lite fel. Jag skrev inte "Svensson" i det sammanhanget, jag skrev "Svea och Jöns", som symboler för specifikt infödda skåningar. I fallen av upprepade trakasserier av judar handlade det i reportagen specifikt om Malmöbor. Detta var inget hemligt, det finns så vitt jag vet bara en synagoga i Skåne, den ligger i Malmö. Rabbinen som trakasseras mer eller mindre varje dag på sin väg till eller från synagogan namngavs. Han säger lugnt att han har vant sig vid de unga männens skränande förolämpningar och hotelser.
Beskrivningen i SDS säger aldrig specifikt vilka det är som spottar och skriker mot rabbinen där han går.
Det finns bland många muslimer ett djupt rotat judehat, detta kan inte vara en nyhet för dig Ulf. I Malmö bor ett mycket stort antal muslimer. Judarna flyttar från Malmö fast de egentligen trivs i sin stad, de vågar inte vara kvar. Ilmar Reepalu rycker ut och gör ont värre genom att spänna ögonen i de skånska judarna och näpsa dem för Israels förehavanden.
Det Kristian Grönqvist skrev om; En elefant i rummet, stämmer bra.
Det jag försökte säga om "Jöns och Svea" är att de verkar vara oskyldiga. Jag har inte hittat något judehat hos skånska grannar, vänner eller halvt okända. (Däremot var det en hel del som inte stack under stol med att de inte gillade stockholmare, i den gruppen ingick jag, men det är en annan historia).
Kanske är jag dålig på att förklara. Eller så begriper du mig precis, men jag säger inte det rätta. Jag tror inte vi kommer längre.

Ulf Gustafsson sa...

Lokatt,

Jag skrev "Svensson" där efterson när jag frågade om "Jöns och Svea", då skrev du att det står för ungefär Svennson.

Nu skriver du att notiserna aldrig uppgav vilka som som skrek och spottade. Du hittade alltså på det tidigare.

Om jag inte förstår dig, så verkar det bero på hur du uttrycker dig.

Nej, det kommer inte som någon överraskning att en del av muslimerna i är hatfulla mot muslimer och några t.o.m. går till handling.

Men att använda din metod, att fråga några av sina vänner, för att friskriva alla etinska svenskar och placera skulden på muslimer är både orättfärdigt och lite obehagligt i sammanhanget.

Om vi skall förhindra nya kristallnätter bör vi sluta generalisera om grupper utifrån enskilda iaktagelser.

Antisemitism är att stort problem oavsett vilka som besitter den.

Och det finns ingen elefant i rummet. Du är lurad av dem som vill göra de problem som finns inom den muslimska gruppen större än det är. Tyvärr kommer du aldrig upptäcka detta, eftersom du inte hellre tror på anekdoter än på statiskt.

Lokatt sa...

Ulf Gustafsson
Fy vilket dumt svar du ger mig. Du missförstår mig allt vad du orkar, du är inte ärlig.
Ok då, det är inte unga muslimer som trakasserar Malmös judar, fint att du upplyser.
Nej, jag är inte lurad av någon. Du försöker luras.
Jag känner att jag inte har den frihet att bemöta dig som jag önskar, eftersom du med ett knapptryck enkelt kan radera mitt misshagliga inlägg. Det känns verkligen fel och obehagligt.
- Och jag hittar fan aldrig på någonting, som du påstår. Jag hittar inte på!
Troligen uttrycker jag mig på ett icke perfekt sätt - det gör verkligen du också, så här till exempel;"det kommer inte som någon överraskning att en del av muslimerna i är hatfulla mot muslimer och några t.o.m. går till handling." skriver du. Jobbigt att försöka fatta vem eller vilka du syftar på. Judar, antar jag.

Du förstorar upp felet med min rådfrågning av "mina vänner". Jag tror att du precis fattar vad jag menar, att de bland dem (det var även ytliga bekanta)inte syntes ett spår av antisemitism. Jag hade då levt i många år i Skåne och omedvetet uppfångat atmosfären, så som man gör när man lever med andra människor i ett sammanhang. Jag hade dittills aldrig uppfattat ett uns av antisemitism, det var därför som jag förvånad ville få klart för mig hur det låg till med just skånsk antisemitism.
Det är verkligen trist att inte få lov att kalla företeelser vid deras rätta namn.

Ulf Gustafsson sa...

Lokatt,

Jag skrev fel. Det skulle så:
Nej, det kommer inte som någon överraskning att en del av muslimerna i är hatfulla mot judar och några t.o.m. går till handling.

Jag hade inte för avsikt att påstå att det inte fanns några unga muslimer inblandade i trakasserierna.

Jag kallade din kommentar som jag citerar nedan) påhitt eftersom det inte överensstämde med vad som stod i notiserna. Kanske finns det bättre ord, men då får du faktiskt förklara vad du avsåg med kommentaren:

"Jag bodde länge i Skåne, och förbluffades under en period över notiserna om att Jöns och Svea igen hade kastat ägg på rabbinen och krossat rutor på synagogan i Malmö. Samt upplyst judar om att de sörjer över att Hitler inte slutförde sitt uppdrag ordentligt, men att de mycket gärna skulle hjälpa till."

Vem hindrar dig från att kalla en företeelse vid dess rätta namn?
Har antisemitismen i Malmö av någon kallats "skånsk antisemitism"?
Om så är fallet och någon av trakasserierna utfördes av unga muslimer från Rosengård, är det fel att innefatta dem i det "skånska"?

Lokatt sa...

Ulf G
forts.
Jag inser att jag stångas med väggen, men.
När min dotter relativt nyligen med sin familj bodde i Malmö hände det då och då att jag stod vid "Triangelen" som skåningarna säger,sent på kvällen från Sturups flygbuss med min stora resväska, och väntade på min svärson som alltid var försenad.
Stämningen där var rätt otäck, jag tyckte att han dröjde en evighet.

Du kan förlöjliga och förminska min beskrivning, av att jag kände det som att City var ockuperat av de unga män i BMW som körde varv på varv med nervevade bilrutor så att baskaggens dånande verkligen skulle visa vem som ägde torget. I princip inga andra människor än dessa högljudda ynglingar syntes till och definitivt inga kvinnor, varken beslöjade eller obeslöjade. Jag såg heller aldrig någon polisbil. När min svärson äntligen dök upp kändes det som om Frälsaren stigit ner.

Ulf Gustafsson sa...

Lokatt,

Jag vill inte förringa dina personliga erfarenheter. Jag har en del som liknande erfarenheter och andra personer har berättat liknande historier.

Det jag vill få fram är att man behöver gå bortom sina personligen erfarenheter för att få en komplettare blid av verkligheten.

Jag skulle bli mycket förvånad om jag upptäckte öppen antisemitism inom min bekantskapskrets. Tänker att du är i en liknande situation.

Den antisemitismsom florerar inom Svenskarnas parti t.ex. har jag aldrig mött mer än på nätet och i nyhetsrapporterinen.
http://www.nationell.nu/2013/02/11/svenskarnas-parti-anvander-antijudisk-propaganda/

Lokatt sa...

Ulf G
Du skriver:
"Vem hindrar dig från att kalla en företeelse vid dess rätta namn?"
Du måste skämta, narra mig aprillo liksom! Kul...not.
Men då ska jag vara tydlig nu: I min beskrivning av hur jag stått på Triangeln sent på kvällen (har du någon gång besökt Malmö?) var det unga invandrarkillar som körde de dånande BMW-bilarna.-
Hur jag vet det? Ok, ok, det var väl moster Berta och hennes väninnor då, så du blir nöjd.
Men aldrig i livet att jag hade halat fram min kippa och tryckt ner på huvudet i det läget.
(Jag vet att kippa är ett ett mansplagg, detta var en liknelse).

För undvikande av missförstånd: Detta är alltså inte i förorten Rosengård utan i centrala stan. Budskapet var mycket tydligt: de här grabbarna Äger. Inga flanörer syntes till. Att jag aldrig såg skymten av en polis var väl signifikativt, säkrare då att se till att vara upptagen på annat håll.

Lokatt sa...

Ulf G
Nu är jag skitarg.
Vad menar du med din omvända name dropping, att nämna Svenskarnas parti? Man behöver bara vara knappt normalbegåvad för att fatta att du vill misstänkliggöra mig. Varför fan drar du annars in ett nazistparti i denna diskussion?

Du skriver: "Jag skulle bli mycket förvånad om jag upptäckte öppen antisemitism inom min bekantskapskrets. Tänker att du är i en liknande situation."
Nej jag tror inte att vi är i en liknande situation.Jag är ganska bra på basal människokännedom. Jag förstår ofta skillnaden mellan låtsad konsensus och sanna åsikter. Ibland blir folk fulla till exempel.
Jag är inte blåögd. Det är förolämpande att du vill låta påskina att jag tror att "mina personliga erfarenheter" skulle vara mina enda källor. Till skillnad från Kristian G, som du påstår aldrig läser en bok ? (var är han?)så läser jag, ganska mycket. Just nu ett nummer av Sans, där muslimska flickor bedyrar att allt som står i Koranen är oomkullrunkeligt sant, de skulle aldrig drömma om att ifrågasätta den och det är oerhört viktigt att man följer koranens bud. Intressant, med tanke på vad som står där.

Ulf Gustafsson sa...

Lokatt,

Du missförstår lätt. Jag hade inte för avsikt att misstänkliggöra dig. Jag tog upp Svenskarnas parti eftersom detta är en diskussion om kristallnatten och antisemitism. Du skrev om att du inte mött någon antisemitism hos "Jöns och Svea". Jag ville då påpeka att detta inte är underligt, men att den finns inom vissa grupper t.ex. Svenskarnas parti. Alltså trodde jag inte den återfanns inom din bekantskapskrets.

Dock har jag inget problem med att du är känner dig förolämpad av att jag tror att din enda källor är personliga erfarenheter. I detta forum uppfattar jag dig så. I stort sätt varje kommentar du skriver är en personlig erfarenhet eller en anekdot och senast igår skrev du i en annan tråd:
"Jag är misstänksam mot statistik, t ex en sådan som visar att endast en viss procent muslimer är islamister"

F.ö. var artikeln i SANS av Sara Larsson mycket bra. Läs gärna Doug Sanders bok: Myten om den muslimska flogvågen, också.

Lokatt sa...

Ja jag skriver antagligen för mycket om mina personliga erfarenhetr, glimtar ur mitt liv, saker jag nyss sett eller hört. Jag inser att det gör mig sårbar, men, what the heck. Det är mitt sätt att vara, jag trivs med det och tar risken. Allt jag berättar är ärligt och äkta, i alla fall försöker jag inte medvetet föra någon jävel bakom ljuset.
Men att jag skriver vad jag personligen tror och tycker betyder inte att jag inte samtidigt kan ta till mig det som står i en bok, eller se tevenyheter.
Beträffande statistik, så är den glasklar och användbar ibland, t ex att 100% av alla som äter hemkokt plommonsylt av sorten Viktoria kommer att dö. Men när man rapporterar att te är nyttigare än kaffe därför att statistiken visar högre sjuklighet och kortare livslängd hos kaffedrickare, då tror jag att man är fel ute. För jag tror inte saken handlar om själva kaffet eller teet.
För övrigt tycker jag att för många inlägg här är rätt tråkiga, det beror antagligen på att ni är män som skriver. Kristian G och Björn B, de är arga, personliga, modiga och kul, men de har ni kastat ut, väldigt sorgligt. Ja det finns fler, Nils t ex.

Nils sa...

Det finns mycket att säga om artikeln men jag ska nöja mig med en av överdrifterna. Jag blir ofta anklagad för att döma alla muslimer efter islamisterna men vad görs i den här artikeln:

"Bara två år efter Breiviks massaker på 77 unga socialdemokrater i Norge har främlingsfientliga Fremskrittspartiet tagit plats i kabinettet."

Eftersom det skidåkande norska folket är medskyldiga borde de inte röstat på Fremskrittspartiet. Alla norrmän skuldbeläggs kollektivt för en störd människas vansinnesdåd.

Den artikel ni borde pushat för är den som Erik Ullenhag skrev i SvD som tar upp vad Kristallnatten handlar om.

I stället lyfter ni fram en artikel vars syfte snarast verkar vara att avleda uppmärksamheten från antisemitismen eftersom den pekar ut fel grupper.

Beklämmande att Humanisterna gör fascismmanikern Henrik Arnstads förvridna världsbild till sin.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Det mening i artikeln du citerar är klart knepig. Bygger på någon förvändad idealreaktion från norska folket efter Breiviks dåd.

Men sedan är det inte fel att se Kristallnatten som en inledning på förföljelse/utrotning av fler grupper än judar i Nazi-tyskland.

Och det är ingen Arnstad-världsbild skribenterna köpt. I så fall hade de kallat FrP för fascister.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se