7 nov. 2013

Människans framtid: Transhuman eller uttråkad?

Humanisterna förespråkar inte transhumanism, men den rörelsen ställer flera intressanta frågor som alla behöver fundera på. Vilka blir konsekvenserna om människan lever mycket längre, blir mycket intelligentare och både mycket lyckligare och friskare? Hur lösa befolkningsökningen? Vem äger tekniken?

Kommer människan bli upplyst och uttråkad? En hypotes som Sean Carroll beskriver så här:
The [Enlightentment/Boredom Hypothesis] is basically the idea that life is kind of like tic-tac-toe. It’s fun for a while, but eventually you figure it out, and after that it gets kind of boring. Or, in slightly more exalted terms, intelligent beings learn to overcome the petty drives of the material world, and come to an understanding that all that strife and striving was to no particular purpose. We are imbued by evolution with a desire to survive and continue the species, but perhaps a sufficiently advanced civilization overcomes all that. Maybe they perfect life, figure out everything worth figuring out, and simply stop.
Carroll nämner detta en bloggpost som en möjlig förklaring till att vi ännu inte upptäckts av utomjordisk liv, trots att det nu uppskattas att det finns 8 miljarder jordlika planeter i Vintergatan.

8 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Varför inga besök?

Jag har förklaringen! Garanterat ;-)

Det ligger i naturlagarnas förlängning och automatiska tillämpning att metoder för resor inte kommer att upptäckas förrän ”tiden är mogen”. För tidigt så blir det ett ”världarnas krig” vilket inte ligger i naturlagarnas designers intresse eller syfte. När tiden är mogen och varelsernas tekniska kunnande är parat med avancerad moral som förbjuder interferance i någon annans världs utveckling, kommer resor eller spaning att kunna utföras utan att objekten har en aning. Kanske har vi varit iakttagna länge.

Designer? Naturligtvis inte någon av religionernas tomtar utan den ”omständighet” som frambringat hela konkarongen inklusive ”omständigheten” självt, med dess ändamålsenlighet, dess ”fine tuning”. Även om ”multiverse” är ett faktum som förklaring på ”fine tuning” så ändrar det inte förhållandet att systemet – med multiverse eller inte - verkar för intelligent liv.

Hur kan vi sluta oss till att interplanetariska resor kommer att bli verklighet trots vår synbart begränsade biologiska lämplighet?
En ledtråd är att den biologiska klockan saktar in när vi närmar oss ljushastigheten. En annan är kvantfenomen med samtidig närvaro på olika platser.

Vad det gäller att luften går ur mänskligheten pga ”boredom” - "EBH" i inlägget – när vi vet ”allt” så tror jag inte på det. Något kommer för alltid att vara förborgat och främja nyfikenheten.

Henrik Larsson sa...

TH började ju intressant med analysen, sedan är det ju bara samma gamla "kasta mer teknik på problemet så blir det bättre" Är det inte exakt det som gör att vi är där vi är just nu, detta förhållningssätt? Ganska läskig idé den där transhumanismen. Ganska ickevisionär egentligen? Som ett försök till det som alla de sämsta populistiska SciFi filmerna redan handlat om.
Men självklart är detta redan och kommer att vara en ingrediens i ett framtida dystopiskt utopia. Man kanske kan säga att det började med träben och glasögon?

Ulf Gustafsson sa...

Henrik L,

"Är det inte exakt det som gör att vi är där vi är just nu, detta förhållningssätt?"

Vad syftade du på här. Att medellivslängden i Sverige fördubblats de senaste 200 åren?

För övrigt tycker jag det inte är ickevisionärt att sträva efter en framtid där människor lever längre, är intelligentare och lyckligare.

Det är något annat än visioner jag saknar, men kan inte riktigt sätta fingret på det. Kanske är det avsaknaden av ett jämlikhetsideal i visionen. Att det inte bara är medellivslängden som är intressant utan spridningen i livslivslängd är lika viktig.

Björn Bäckström sa...

Ulf G 2013-11-07 10:32

"Kanske är det avsaknaden av ett jämlikhetsideal i visionen."

Jämlikheten är underförstådd i visionen. Kan vi genmanipulera kan vi göra huvven och kroppar lika jämspelta med alla andras.

Sen har vi ju det där med friskolorna förstås ;_)

Henrik Larsson sa...

Ulf G. skrev:

“Vad syftade du på här. Att medellivslängden i Sverige fördubblats de senaste 200 åren?”

Nej, jag syftade på att man sedan typ mitten på 1800-talet har hävdat att med tekniken så kommer människornas liv att magiskt bli bättre. Visst är det delvis en truism, men vi har även en sidan av saken som visar sig t.ex. när mekaniska vävmaskiner skulle göra att väverskorna skulle få tid till annat osv. och vi vet nog alla mycket väl vad som hände med detta. 2013 spenderar människor ibland eller ofta mer tid tittandes in i en smartphone än på sina medmänniskor. Teknik både förenklar och alienerar. Det finns väl flera sidor av teknologiseringen i vårt samhälle som har en distinkt mörk sida. Jag ville fästa uppmärksamheten på den bara.

Kristian Grönqvist sa...

Om människor blir intelligentare, så lär väl överbefolkning inte bli ett problem...? Eller. För det är väl bara ointelligens som kan orsaka det?

StaffanG sa...

Transhumanismens vision är väl helt enkelt att göra vad gud borde ha gjort från början, men aldrig fixade att åstadkomma. Dvs beviset för att människan och vetenskapen står över gud och att vi har all anledning att ta avstånd från denne charlatan, som inte lyckades bättre än vad vilken slumpmässig process som helst av naturligt urval ändå skulle ha resulterat i.

Lennart W sa...

PZ Myers gör en ganska snygg avrättning av transhumanismen (länk).
Lite dåligt ljud iaf på min dator men rätt så ok ändå med hörlurar. Även Häggströms filosofidol Bostrom får en råsop, välförtjänt som det verkar.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se