8 nov. 2013

Tyfonen Haiyan / Yolanda har nått land

Satellitbild av Haiyan / Yolanda
Här på Filippinerna handskas vi med tyfonen Haiyan (eller Yolanda som den heter här - Filippinerna döper sina egna tyfoner, tack så mycket, man börjar på A vid nyår, så kan ni räkna själva...). Haiyan är den största tyfonen för år 2013 och de har nu uppmätt vindstyrkor som placerar den som en av de starkaste stormar som någonsin uppmätts på vår planet. Tyfonen är i den absoluta toppen av kategori 5, vilket innebär vindstyrkor över 250 km/timme - man har nu uppmätt vindstyrkor över 300 km/timme (stormen Gudrun hade vindstyrkor upp till ungefär 120 km/timme).

Tyvärr slår Haiyan rakt in i mitten på Filippinerna, så vi väntar oss en hel del förödelse. myndigheterna har utfärdat varning signal #4 för centrala Filippinerna, vilket i princip är att säga att en katastrof kommer inträffa. Rädda Barnen har personal i Tacloban City som är i centrum av det område som väntas drabbas hårdast. Där får de får vänta ut stormen - det går inte att göra något utan risk för livet under stormens själva maximum - för att kunna finnas på plats när det värsta lagt sig. Filippinska vädertjänsten rapporterade att stormen nådde land klockan 5 i morse och vi har hört från en i Rädda Barnens personal att deras fönster blåst sönder.

Stormen går långt söder om Manila, men den är så stor så vi kommer att nås av effekterna även här. Här är har vi varning signal #2 utfärdad vilket innebär vindar 60-100 km/timme vilket klassas som tropisk storm, inte tyfon. Vi flyttar bilen till högre mark, håller oss inne och hoppas slippa översvämningar (vi bor tyvärr i ett område med stor översvämningsrisk - för tre månader sedan hade vi 70 cm vatten inomhus). Men de verkliga problemen kommer att uppstå längre söderut.

Hayian / Yolanda klockan 05:30 lokal tid. De lila strecken visar Filippinerna.
Aktuellt foto från Tacloban City.

9 kommentarer:

Lennart W sa...

Just Tacloban City är min frus hemstad, där vi förstås har mycket släkt och många vänner. Väldigt oroande på ett personligt plan, men förstås även för befolkningen där i stort. De som bor i ordentliga hus och inte för nära havet kommer gissningsvis klara sig relativt bra, det är de fattigaste som drabbas värst. Fast det enormt kraftiga regnet kan nog också ställa till med en hel del även längre upp på land.

Just nu kan vi nog bara vänta. Sedan ska vi göra vad vi kan. Första prioritet till den närmaste släkten förstås, men det blir nog även en del till t.ex. röda korset. Tack för upplysningen om att de är där. Hittade även det här om bl.a. RK, och med en film.

Deadly Typhoon Haiyan / Yolanda lashes Philippines

Pike sa...

Jag lider med dig och din fru. Det måste vara extra svårt när kommunikationerna blir knackiga och man inte vet hur läget är.

Hoppas att de drabbade i allmänhet och dina släktingar i synnerhet klarar sig helskinnade.

Patrik Lindenfors sa...

Lennart,
Hopas det går bra för din familj och dina vänner (och alla andra). Det verkar ha varit fruktansvärt. Rädda Barnen har fortfarande ingen kontakt med personalen på plats.

Lennart W sa...

Tack.

Har nog kommit in en hel del vatten i föräldrahemmets nedre våning. Enligt vad man kan se på youtubeklipp verkar de lågt liggande gatorna i den centrala och väldigt platta delen vara helt översvämmade. Sen får man hoppas också att de har hållit sig inne under den värsta blåsten. Verkar vara mycket som flyger omkring som slitits loss från taken, och många gator är helt blockerade av bråte och nedfallna träd. Kommer ta ett tag att röja upp så att man iaf kan ta sig fram. Detta gäller då förstås även Röda Korset och Rädda Barnen som båda är på plats.

Videon i länken i min förra kommentar har förresten uppdaterats och har mycket info på mycket engelska. Kommer ta upp till en vecka att bara få koll på skadornas omfattning. Och det är ju förstås inte bara staden som har drabbats utan även omgivningarna.

Lennart W sa...

Detta är fruktansvärt. Text-TV talar om att nästan alla hus i staden är förstörda, det ligger döda på gatorna, och att en del har spolats ut i havet. Hittills har vi inte fått kontakt med någon i staden, men använder alla kanaler vi kan för att få reda på mer. Enligt en rapport var det många som dog på ett rescue center, oförberedda på de väldiga vattenmassorna. Många med bättre byggda hus stannade hemma som de alltid har gjort vid andra tyfoner, men denna gång blev huset en dödsfälla. Man har också börjat flyga skadade till Cebu, men det är nog bara ett fåtal. På tal om Taclobans flygplats förresten så är den förstörd, så det krävs specialflyg.

Vi börjar förstå att det är tsunamiskala på detta. Det är stormens stora undertryck som har sugit upp havsytan till flera meter högre höjd än normalt, gång på gång. HELA staden har dränkts i väldiga vattenvågor.

Behovet av hjälpinsatser måste vara helt enormt. TACK till bl a fru Lindenfors som jag nyss såg på tv och som försöker göra en insats!

Patrik Lindenfors sa...

Fru Lindenfors har jobbat kontinuerligt sedan stormen slog i. Men det är fortfarande ingen ordentlig kontakt med de drabbade områdena. Förödelsen verkar vara förfärlig. Jag hoppas de dina har klarat sig, Lennart.

Patrik Lindenfors sa...

Nu är kommunikationerna igång igen.

Lennart W sa...

Idag är det precis tre år sen Yolanda slog till och ödelade stora delar av staden. Och jag är här pga en begravning av en svåger som var nära att stryka med då. Nu var det istället cancer i bukspottskörteln som tog hans liv. Idag är det svårt att se några spår av katastrofen. En del ruiner finns kvar men annars är allt reparerat och ser ut som förr, med en del nya hus. Och trafiken med bilar och jeepneys och tricycles är värre än någonsin. Och idag är det varmt och soligt, vicepresidenten är redan på plats och president Duterte är på väg. Duterte må vara mer eller mindre galen, men då för tre år sen var han faktiskt en som gjorde allt han kunde för att hjälpa Tacloban, enligt många mycket mer än den dåvarande president Aquino. Spelade antagligen en viss roll för att han sen också vann valet.

Och idag har också USA chansen att få en egen Duterte som president. 30 % chans enligt Nate Silver på fivethirtyeight.com.

Lennart W sa...

Btw hade jag fel om orsaken till varför havet steg så mycket som det gjorde. En annan svåger har en barometer och den visade som minst 960 mbar, dvs bara ca 50 mbar under det normala. Detta räcker bara till för att lyfta vatten 5 dm.

Den verkliga orsaken var annat, såsom stora vinddrivna vågor samt det smala sundet som tryckte ihop vattnet.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se