26 dec. 2013

Alan Turing postumt benådad

Gästinlägg av Lars Torstensson
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alan Turing postumt benådad

Alan Turing var en genial matematiker som knäckte tyskarnas hemliga krypteringssystem under andra världskriget. Tack vare det fick de allierade i förväg kännedom om tyskarnas hemliga anfallsplaner. Det räddade många engelska soldaters liv. Men efter kriget blev Turing avslöjad som homosexuell, och han tvingades då att säga upp sig från sitt arbete, trots sina framstående insatser. Han utsattes också för kemisk kastrering och svåra trakasserier; homosexualiteten var vid denna tid kriminaliserad. 1954 avled han genom cyanidförgiftning. Många ansåg att det var självmord, men hans vänner ifrågasatte detta.

2009 bad premiärminister Gordon Brown offentligt om ursäkt för behandlingen av Turing. Nyligen har han också blivit postumt benådad, vilket innebär ett erkännande av att domen mot honom var felaktig. [1]

Blev Turing mördad?


Peter Tatchell, som leder människorättsorganisationen Peter Tatchell Foundation, ställer frågan om Turing blev mördad av den brittiska säkerhetstjänsten, för att Sovjet inte skulle kunna pressa honom att avslöja viktiga statshemligheter. Vid tiden för Turings död bedrev man i Storbritannien en homofientlig häxjakt i McCarthyistisk stil. Tatchell skriver: "I denna överhettade homofobiska atmosfär betraktades alla homosexuella män som säkerhetsrisker - öppna för utpressning under en tid när homosexualitet var olagligt och straffbart med livstids fängelse. Deras lojalitet och patriotism ifrågasattes rutinmässigt. Turing bör ha blivit betraktad som misstänkt."

Det finns inga bevis för att Turing mördades, förklarar Tatchell, men omständigheterna kring hans död blev aldrig ordentligt undersökta. Tatchell kräver nu en ny utredning.

Alla som dömdes som Turing bör få en ursäkt

Tatchell framhåller också att det var 50 000 personer som liksom Turing dömdes för att ha haft homosexuella relationer. Av dem beräknas 15 000 fortfarande vara i livet. Också de bör får en ursäkt, säger Tatchell. "Selektiv gottgörelse är ett dåligt sätt att åtgärda en historisk orättvisa."

Antihomolagstiftningen i England, som även drabbade Oscar Wilde, avskaffades inte förrän 2003. [2]

Alan Turing - en humanistisk hjälte


Turing var också en övertygad ateist, och George Broadhead, sekreterare i den gayhumanistiska stiftelsen Pink Triangle Trust, framhåller i ett uttalande att Richard Dawkins var en av undertecknarna av ett upprop som krävde upprättelse för Turing. Dawkins underströk att Turing fortfarande hade kunnat vara i livet idag om det inte varit för de repressiva, religiöst influerade lagar som drev honom till förtvivlan. Han påpekade också att Turing "borde ha blivit adlad och firad som en räddare av sin nation. I stället krossades detta vänliga, stammande, excentriska geni, för ett 'brott' som begicks i privatlivet, och inte skadade någon".

Broadhead tillägger: "Som gayateist är Alan Turing en humanistisk hjälte, och en ursäkt borde ha framförts för länge sen. Jag håller med andra hbt-aktivister om att det är fel att många andra människor dömda för precis samma brott varken får en ursäkt eller blir benådade." [3]


Lars Torstensson

3 kommentarer:

Lars Torstensson sa...

BBC om Turing:

http://www.bbc.co.uk/history/people/alan_turing

Lars Torstensson sa...

Här skriver Olle Häggström om Turings vetenskapliga insats i samband med 100-årsminnet av hans födelse 2012, som även Humanistbloggen uppmärksammade:

http://haggstrom.blogspot.se/2012/06/alan-turing-100-ar.html

Lars Torstensson sa...

Svensk knäckte nazisternas hemliga koder

Arne Beurling, matematikprofessor i Uppsala, var en svensk Alan Turing, med den skillnaden att han inte var homo, och inte blev illa behandlad efter kriget:


http://www.svd.se/kultur/svensk-knackte-nazisternas-hemliga-koder_5549643.svd

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se