18 dec. 2013

De goda argumenten om skolans julavslutningar

Det har skrivits och sagts en del del bra saker i den traditionsenliga debatten om julavslutningar.

Susanna Birgersson skriver i DN - Alla trivs inte på julgudstjänst:
Förra året presenterade Skolverkets generaldirektör Anna Ekström ett förtydligande utifrån lagen. Det var inte ett försök till detaljstyrning utan kan sammanfattas såhär: Skolan kan absolut välja att hålla julavslutning i kyrkan, men den ska i så fall vara i skolans regi. Det ska inte förekomma sådant som böner, välsignelser och predikningar. Rektorn ska inte lämna över ansvaret till en präst utan bör själv känna till och godkänna innehållet. För att komprimera Ekströms budskap ännu mer: Julavslutningen ska inte vara en gudstjänst. 
Är det nu så farligt om barn utsätts för en smula kristen tro en gång om året (eller två, om även sommar­avslutningen sker i kyrkan)? Det är inte det saken gäller. Att den kommunala skolan ska vara icke-konfessionell är en viktig princip att upprätthålla. Om enskilda skolor inte har rätt att på eget bevåg införa morgonbön finns det heller inget skäl att just vid jul frångå principen.
Birgitta Svensson i Expressen - Låt barnen slippa Gud:
Skolverket är glasklara med att den svenska skolan är icke-konfessionell och att eleverna inte ska behöva utsättas för religiös påverkan. Man får ha skolavslutning i kyrkan "om den utformas så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron". Och man får sjunga "Den blomstertid nu kommer".
Så det behövs ingen lagändring, som utbildningsminister Jan Björklund föreslår. Den som redan finns på plats är bra. 
Den som vill ha något annat kan sätta sitt barn i en friskola med konfessionell inriktning. Eller i söndagsskolan. Ett av mina odöpta barn valde att konfirmera och döpa sig som tonåring. Svenska kyrkan är mycket generös med både saft, kakor och religiös undervisning för den som söker sig dit frivilligt. Rekommenderas varmt för den som tycker att det är för lite Gud i skolan.
Skolan ska inte förutsätta att alla är inkluderade i kristna ritualer. Inte bara av hänsyn till andra religioner, utan av hänsyn till dem som inte tror.

Christer Sturmark har på sin blogg samlat länkar till de viktigaste kommentarerna han gjort i TV och tidningar - Ge prästen ledigt på skolavslutningen.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se