16 dec. 2013

En julgåva åt traditionalisterna

I ett läge där skolresultaten i Sverige rasar och alla vill se kraftfulla åtgärder från regeringen, så prioriterar utbildningsminister Jan Björklund frågan om att skolavslutningar måste kunna ske i kyrkan. Ministern hade tröttnat på den "tramsiga debatten" och nyttjade utbildningsdepartementets resurser till att utreda hur skollagen skall ändras så att kyrkan kan få arrangera flera skolavslutningar. Snart kommer förslaget gå ut på remiss och Björklund hoppas kunna se en lagändring innan nästa jul.

Tydligen är det viktigt att julevangeliet skall kunna läsas, psalmer sjungas och, enligt Björklund, att "prästen berättar om varför vi firar jul". Varför VI firar jul! Är det den allvarligast kunskapsbristen bland svenska elever? Hur kan Björklund tro att en präst och kyrkan är rätt lärare och lokal för att förmedla denna kunskap?

Självklart blir Svenska kyrkans representant, Ärkebiskop Wejrud, glad för denna möjlighet. Han vill gärna berätta om att Svenska kyrkan är "en del av ett kulturarv". Detta förslag glädjer även andra grupper.

För en dryg vecka sedan var det stor uppståndelse i Norrtälje, då rektorn för Kvisthamraskolan beslutat att skolavslutningen i år inte skulle ske i kyrkan. En facebookgrupp skapades av upprörda föräldrar, vilka inte tyckte att en skolavslutning i kyrkan alls handlade om religion. Det var bara en fin tradition. Konservativa kristna som anslöt sig till gruppen höll inte med. För dem var julen en huvudsakligen kristen religiös högtid. Men eftersom de också ville vara i kyrkan, accepterades de i gruppen. Sedan anslöt sig ett flertal rasistiska debattörer till gruppen, vilka också ville ha julavslutning i Kyrkan. För dem var detta en viktig svensk tradition, rektorns beslut sågs som islamisering och ett gott skäl att rösta på Sverigedemokraterna. Till en början var de senare inte något problem för de tidigare två fraktionerna. De ville ju alla att skolbarnen skulle gå till kyrkan.

Ett fåtal personer försökte framföra sekulära och rationella argument i facebookgruppen. Dessa möttes med personangrepp och idiotförklaringar från kyrkans förespråkare. Värst råkade dock skolans rektor ut. I gruppen uppmanades det till förföljelse av rektorn. Någon gick till handling och skickade hotbrev till skolan.

Denna dunkla treenighet: traditionsälskande föräldrar, konservativa kristna och nationalister, har nu fått en tidig julgåva från Utbildningsdepartementet och Ärkebiskopen. Frågan är dock vad paket innehåller när det väl öppnas.

I promemorian som skall ut på remiss hänvisas det till läroplanerna, där det står att skolan har ett uppdrag ”att överföra och utveckla samhällets kulturarv”. Men detta innebär inte fokus på det kristna och nationalistiska arvet, utan i läroplanerna talas det om pluralism:
Det svenska samhällets internationalisering och den växande rörligheten över nationsgränserna ställer höga krav på människors förmåga att leva med och inse de värden som ligger i en kulturell mångfald.
Att skoleleverna av traditionella skäl, år efter år, besöker en kyrkan vid jul bidrar på inget sätt till detta. Ett upplägg som gynnar kulturell mångfald är att Åk 1 har avslutning i gymnastiksalen, Åk 2 i kyrkan, Åk 3 i moskén, och så vidare. Men Björklund, som söker traditionalisternas röster och vill förmedla en svensk kristen jultradition, kommer inte argumentera för något liknande.

Vad Svenska kyrkan egentligen anser är mera oklart. Det talas om mångfald och att andra traditioner skall få ta plats. Men i handling kommer de följa opinionen. Om traditionalisterna vill ha avslutning kyrkan varje år kommer de självklart ställa upp.

Det finns stora problem med att skolavslutningar genomförs i kyrkan. Detta erkänner Björklund och Wejrud när de framhåller att elever skall ha rätt att avstå. Men en skolavslutning skall passa alla elever. Det är elevernas och lärarnas tillfälle att säga "Tack för ett väl utfört arbete" och "Hej då". När detta sker skall alla elever känna sig välkomna.

Att förmedla samhällets kulturarv är skolans uppgift, men en kunskapsskola har genomfört denna uppgift innan avslutningen. Och när kulturarvet och traditioner lärs ut i skolan är kyrkan och prästen studieobjektet. Prästen skall inte vara läraren. Inom svensk skola behövs det en stark kunskapstradition, den återfinns inte i julevangeliet.

5 kommentarer:

Måns Tånneryd sa...

Det är så förbannat tröttsamt detta. När skall Björklund förstå att skolavslutningen är något som enkom berör barnen, föräldrarna och skolans personal. Den tid då prästen och kyrkan hade med vårt utbildningsväsende att göra har för länge sedan försvunnit. Skolavslutningen är till för de som går i eller arbetar i skolan samt barnens anhöriga. Det är inte och skall inte vara en arena för andra intressen att torgföra sina ideer eller traditioner. Har man julfest på jobbet så bjuder man in den egna personalen, ingen skulle drömma om att bjuda in prästen. Lika lite finns det anledning att bjuda in prästen till barnens julfest när deras arbetsår är slut. Det enda som är tröttsamt i detta är Björklunds till synes outtröttliga vilja att hålla fast vid det förgångna trots att det enklaste av resonemang klart och tydligt ger för handen att det är fel med slika avslutningar.

Lokatt sa...

Ja, verkligen tröttsamt.
Hur var det nu, är inte Björklund en av alla de frireligiösa i maktposition? Puh.
Alla som vill gå i kyrkan, som vill be och lovsjunga och ta emot nattvarder och välsignelser ska självklart göra det, så mycket de vill, så fort tillfällen erbjuds.
Men naturligtvis inte på skoltid! Fattar inte Björklund detta.
Bra poäng det där med det absurda i tanken att bjuda in prästen till firmafesten (och kanske sjunga lite psalmer också?)
-Vilket parti ska man rösta på för att slippa såna här religionskupper?
Jag kan absolut inte rösta på vänstern dock, röstsedeln lämnas i så fall in över min döda kropp. Kvar finns då.. Vad?

Camilla Grepe sa...

Kanske menar Björklund och Wejryd att svenska traditioner stavas segregation och hyckleri? I så fall har de ju på sitt sätt rätt...

Camilla Grepe sa...

@Måns
Jag har ofta undrat vad som skulle hända om privata företag ordnade sin kick off under ledning av en präst? Så viktiga traditioner bör väl underhållas genom hela livet?

(Måns, bodde du i Kinshasa 1971?)

Måns Tånneryd sa...

@Camilla, Nix, inget Kinshasa för mig. Kan ha varit ngn annan Tånnerydare dock, vi är inte så väldigt många.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se