26 dec. 2013

En julhälsing från Edward Snowden

14 kommentarer:

Anders Hesselbom sa...

Jag är jättenyfiken på Snowdens julhälsning, men jag ser en rapport om ett oväder när jag spelar videon.

Ulf Gustafsson sa...

Det var Snow i alla fall.

Har nu fixat så Snowden visas.

Anders Hesselbom sa...

Tack och bock!

Svante sa...

Sen kan man undra varför Snowden flydde till ett land som Ryssland.

Anders Hesselbom sa...

(Hade jag varit administratör på Humanistbloggen, hade jag klassificerat denna och alla ovanstående som tidsbundna och numera irrelevanta metakommentarer som spelat ut sin roll och borde raderas.)

StaffanG sa...

Svante,

Snowden vill ha yttrandefrihet och demokrati, men är emot övervakning och auktoritärt styre, därför flydde han till Ryssland via Kina. Eller hur?

Benzocaine sa...

Jag tror att Snowden flydde till Ryssland av egoistiska skäl, inte ideologiska, eller vad tror ni, Svante och Staffan? Han hade säkert flytt till självaste Nordkorea om det vore enda sättet för honom att undgå sitt straff.

Rätt eller ej är han rädd att bli utlämnad till USA och bli avrättad eller hamna i fängelse under Guantamo-liknande förhållanden. Då kan jag förstå att han föredrar att leva i Ryssland. Både utrymmet och friheten är större i Ryssland än i fängelset. Det är knappast något ideologiskt stöd till Ryssland.

Och Ryssland skyddar honom av sina egoistiska skäl, inte för att de sympatiserar med hans ideologi.

...realpolitik.

StaffanG sa...

Snowden: Motiven för hans avslöjanden tycks i mina ögon något märkliga, när hans handlande resulterar i att Putin får trumf på hand gentemot Obama och framstår som de mänskliga rättigheternas och den personliga integritetens försvarare. Samtidigt genomför denne Putins hantlangare dagliga, omotiverade och förnedrande gynekologundersökningar på Pussy Riot-medlemmar i ryska fångläger. Putin är tyvärr smartare än Obama och fick även Ryssland att framstå som fredsälskare i debatten om Syrien, där Ryssland har de allra mest egoistiska syften med att skydda regimen pga. gamla kontakter, egna militärbaser och fortsatta vapenleveransen. Otroligt!

Nordkorea verkar inte riktigt hälsosamt i nuläget, så Snowden skulle kanske inte ha varit trygg där heller. Däremot kunde Snowden ha gjort en insats genom att avslöja den integritetskränkande övervakning som bedrivs i landet, men den känner nog medborgarna redan alltför väl till.

Ulf Gustafsson sa...

Jag ser Snowdens val att resa till Ryssland som rent pragmatiskt. Ett försök att hitta ett land där han kan fortsätta arbeta, inte tystas eller utlämnas till USA.

Att han inte ser problemet med detta beror, gissar jag, på att han är helt fokucerad på övervakningsproblem som sker i USA.

Anders Hesselbom sa...

Den frihet som berövats oss, har ungdomarna aldrig haft. Privatliv är inget de vill ha eller saknar. Det är vi gamlingar som inte vill ha något storebrorssamhälle.

Ulf Gustafsson sa...

Tännsjö skriver i sin bok "Privatliv" om de etiska skälen att skydda privatlivet. Han finner få hållbara argument för att ge omfattande skydd av privatlivet.

Det han dock argumenterar för är att det måste finnas en ömsesidighet, vilken innebär att medborgarna måste kunna övervaka staten. Detta innebär i detta specifika fall att det Snowden gjort, NSA borde göra själva.

Göran sa...

Skönt att rätten till privatliv finns inskrivet i mänskliga rättigheterna så vi kan bortse från Tännsjö.

Svante sa...

Det kan nog vara så att Snowden åkte till Ryssland av egoistiska skäl, knappast av ideologiska. Ryssland är ju knappast en stat som försvarar yttrandefrihet och demokrati, snarare är det en mycket auktoritär stat. Att det ändå funkar bra för Snowden att vara i Ryssland är väl för att Putin ser det som en fjäder i hatten att kunna ge en knäpp på näsan åt USA. Putin stöder nog de som drar USA vid näsan, bara det inte leder till att demokratiska idéer sprids i Ryssland och dess grannländer (andra f.d. Sovjet-republiker). Om en ”rysk Snowden” skulle avslöja oegentligheter i den ryska staten så skulle denne få fly illa kvickt från Ryssland för att överleva, eller åtminstone för att få leva i frihet.

Det vore nog inte hälsosamt för Snowden att hamna i USA igen. Men att han åkte till just Ryssland av alla länder ser lite ut som att han resonerar att ”min fiendes fiende är min vän”.

Lokatt sa...

"We have censors in our pockets, tracking us everywhere we go" säger Snowden menande. Ja det är våra mobiler, som vi inte är tvingade av någon myndighet att bära i våra fickor.

Jag känner en instinktiv misstänksamhet mot Snowden och hans uppsåt. Varför åkte han till Ryssland? Jag tycker han skulle ta steget fullt ut och rest till Nordkorea.
Jag misstror hans intentioner. Och jag förstår inte riktigt detta påstådda starka behov av privatliv och integritet. Vi är flockdjur, från början levande i täta grupper där varje suck och loppkliande kunde registreras av våra närmaste. Vad skulle vara så hemskt med det? I bondesamhället fanns inga hemligheter.
Jag vill inte bli filmad när jag går på toaletten, nej. Men att min telefon kan spåras när jag ligger blodig i ett dike, eller att det går att ta reda på för en hacker vem "Lokatt" på Humanistbloggen är, eller att mina telefonsamtal möjligen avlyssnas - so what?

I mina ögon har Snowden en skruv lös. Sorry, men så tänker jag.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se