22 dec. 2013

Folkets kraft

.

35 kommentarer:

Anders Hesselbom sa...

Nättidningen Avpixlats talesperson uppskattar detta till knappt 2000 personer som mest.

Unknown sa...

En (ensam) nykter kommentar:

http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/ursakta-aldrig-valdet/

Lokatt sa...

Det klingar varningsklockor i mitt huvud, det är något som är fel.

Den obehagliga tanken fick jag när jag ikväll lyssnade på ett reportage (repris?) i radions P1. Jag uppfattade det som allför vinklat (alla som nu tror att jag är en riktig Eva Braun får tro det). Jag väntade på en sorts moderering, jag väntade på en person med annan åsikt, på en röst som sa något olämpligt och förbjudet, eller i alla fall lite ifrågasättande eller neutralt. Men nej, alla fanns i samma gäng, reportrar och intervjuade personer. Alla fanns på "rätt" sida, som var vänster sida.
- Ska inte Sveriges Radio vara neutral? Dror Feiler var en av dem som ansågs intressant och fick yttra sig. I mina ögon är han en extrem och rabiat person som jag tycker jag har hört tillräckligt av.
Mycket handlade om barnen i reportaget. Man hade tagit med sig sina barn på demonstrationen, det var jätteviktigt sa alla med en mun inklusive Dror. Och barn som varit med fick yttra sig, en pojke(eller flicka) berättade troskyldigt att när det började dra ihop sig och någon ropade "De kommer!" (nazisterna) blev han rädd, och extra rädd därför att han (hon?) hade tappat bort sina föräldrar då och försökte leta efter dem.
Ett annat litet barn förklarade att det var viktigt att demonstrera "därför att man måste kunna gå på gatan utan att bli anfallen av nazister med hakkors".

Jag skulle aldrig ta med mina barn på en demonstration som jag insåg skulle kunna innebära våldsamheter. Men OM jag ändå gjorde det, skulle jag för fan hålla reda på dem, hålla dem nära mig, tätt intill, och inte ha "tappat bort" dem när huliganerna dundrar in! Otroligt ansvarslöst.

Jag hörde inte ett ord om våldsamma vänsteraktivister. Man fick intrycket att sådana existerar inte. Fast vi alla vet att de finns och är ganska många, plus den riktigt förvirrade grupp som ansluter sig till i stort sätt vilka som helst som ger dem chansen att misshandla någon, krossa några fönster och kasta flaskor.

Göran sa...

Vad finns det för anledning att citera rasistsiten Avpixlat?

Det var en mäktig manifestation mot rasism och nazism. Inte ens Expressens uppmärksamhet på vänsterextremister kunde ändra på det.

Nils sa...

"Folkets kraft" – det var det dumm...

Protesten förvandlades till en vänstextremistisk manifestation. Läs Kristers länk.

Våldsvänstern har kapat antirasismen och det är skälet till att jag aldrig någonsin skulle sätta min fot i en sådan demonstration.

Unknown sa...

Den lilla frågan är väl bara om kampen ska föras med våld och hot:

"Vet vad du tänker nu men du vet hur det går för dom

Som kommer hit och låter som Jimmie Åkesson

Dom som skiter i blatten, vill ha svinen vid makten

Så gå och slipa kniven och skicka grisen till slakten"

Det allvarligaste brottet i Kärrtorp begicks förresten av en medlem i Revolutionära fronten.
Dråpförsök, med kniv....
Gör väl texten mäktigare?

MM sa...

En nykter kommentar?

Kan man aldrig ursäkta våldet? Vad är det för ett präktigt påstående? Det är ju helt absurt. Inte minst när det kommer från folk som Reinfeldt (eller Freivalds, när hon var justitieminister). Ska det statliga våldsmonopolet upplösas eller?

Jo, det är också våld.

Det är lätt att haspla ur sig, för det låter ju så bra. Visar att man tillhör anständigt folk. Men i en fascists öron låter det bara som ”fältet fritt för oss som tycker att makt är rätt”. Med den principen hade Europa varit uppdelat i stort sett enligt Molotov-Ribbentroppakten idag.

En vän till mig, som var med i AFA på 90-talet sade en gång. ”Vi fick gång på gång höra i skolan: Aldrig mera förintelsen. Sen när vi tog dem på deras ord fick vi höra att vi var lika goda kålsupare. Själva gjorde de ingenting.”


Lokatt sa...

Usch vad det är svårt att stava.
"I stort sett" menade jag. Majistern smällde till mig på fingrarna. Aj där fick jag en smäll till

Lennart W sa...

Själva fotbollsplanen är ca 65x105 m2 (mätt i google earth), dvs nästan 7 tusen kvandratmeter. Den ser ganska full ut på bilden tycker jag, plus ganska många utanför på löpbanan och sittande på läktarna, så t ex 16000 är nog inte alls orimligt. Dottern var där en timme, och det var nog fler som gjorde som hon och bara var där en stund. 2000 måste iaf vara en grov underdrift.

Jag tycker också att arrangörerna borde ha dragit en skarp linje mot ALLT våld, inkl. på vänsterkanten. Men att DE inte gjorde det gör knappast alla de andra där till våldsamma vänsteraktivister, så det där snacket är lite löjligt tycker jag.

Lokatt sa...

Krister V

"Så gå och slipa kniven och skicka grisen till slakten"

Vem/vilka är det som skanderar det där? Var det verkligen några på demonstrationen, eller var?
Avskyvärt.
Det är sanslöst primitivt att sälla sig till en grupp skränande babianer, som anser det legitimt att mobba och mordhota en individ "därför att han inte tycker som vi".
(Jag ber alla äkta babianer om ursäkt ur djupet av mitt hjärta men jag kunde inte hitta något mer passande.)

Benzocaine sa...

Jag förstår inte. Var vänsterextremister medarrangörer?

Om inte, hur menar ni att man ska förhindra att vänsterextremister deltar i en fredlig demonstration mot rasism? Ska man be alla om ID för att få vara där, eller hur ska man göra rent praktiskt för att inte vänsterextremister ska kunna ta sig dit?

Det är absurt att anklaga en manifestation som inte arrangeras av fanatiker för att fanatiker deltar i manifestationen. Ska alla sluta gå på Pride-festivalen för att det kan finnas vänsterextrema element i tåget också? Ska alla sluta demonstrera på första maj för att det finns vänsterextremister i något av tågen? Det blir ju löjligt!

Det här är bara ett sätt för Avpixlat-rasister att avleda uppmärksamheten från extremhögern till extremvänstern. Ordna en egen manifestation mot rasism OCH vänsterextremism om inte andras manifestationer duger!

Nils sa...

"Jag förstår inte. Var vänsterextremister medarrangörer?"

Ja, Linje 17 tex. Det kan väl inte vara så svårt att förstå.

De vänsterextrema yttringarna devalverar värdet av "manifestationen" till nästan noll. Misstänker att politikerna knappast är lika villiga att gå deras ärenden nästa gång.

Göran sa...

Ingen bra reklam för Humanisterna när det flörtas med rasisterna i tråden och att det får göras okommenterat.
Man känner igen tongångarna från sidor som borde vara sämre än denna.

Benzocaine sa...

Nils, på vilket sätt är de extremister?

Anders Hesselbom sa...

Göran, då passar jag på att förtydliga att min kommentar (den första, som citerar Dagerlind) publicerades för att påvisa ett befängt uttalande.

Göran sa...

Anders,
Ok bra.

Lokatt sa...

Göran
"det flörtas med rasisterna i tråden"

Rasisterna på tråden. Vilka är de?

Unknown sa...

Tja, Göran, ska man blunda och hålla tyst för att till varje pris undvika att "flörta med rasisterna"?
Som de tre aporna kanske? Tyvärr så delar de flesta media denna åsikt, vilket självklart ger vissa ökända sidor auktoritet.

Britta Svensson på tillnyktrade Expressen avvek däremot:

"Detta tillsammans med aggressiva utfall från scenen, sånger om "Jimmie Åkesson - skicka grisen till slakt" och långa tal om helt andra politiska frågor fick mig till slut att förstå att jag inte alls, som jag trott, var på en antinazistisk demonstration, utan på ett vänstermöte med extrema inslag. 15 000 av demonstrationsdeltagarna droppade av, kvar var 1000 frälsta med knytnävarna i luften.

Jag tror det var den största politiska och medmänskliga miss jag någonsin sett någon göra. Jag åkte linje 17 tillbaka hem, nedslagen. På ena sidan dessa vidriga nazister. Och på den andra detta hat."

http://www.expressen.se/kronikorer/britta-svensson/britta-svensson-raddare-och-ledsnare-an-nar-jag-akte-dit/

Marre sa...

Håller med Krister V och Britta Svensson på Expressen.

Att vara vänster är inte per automatik gott. Det är naivt att tro det.

Lokatt sa...

Jag var inte på demonstrationen i Kärrtorp och hade inte heller tänkt gå dit. På något listigt sätt kände jag på mig att demonstrationen skulle handla om andra saker är nazister. Såklart fick jag rätt, det hade ett barn kunnat räkna ut. Även de politiker som försiktigtvis avstod från att gå anade det här, men kanske initialt inte de tusentals som troppade av efter skanderandet om att mörda dem man inte gillar: "Så gå och slipa kniven och skicka grisen till slakten" (se Expressen)

Hur många nazister har vi i landet, är det någon som vet? Det känns som att detta "hot" har blåsts upp till en jätteballong. Galna vänsteraktivister verkar det däremot finnas alldeles för många av, som inte tvekar inför att säga att våld är vad som behövs och är legitimt när man vill driva igenom sin vilja.
Jag uppfattar att skanderande om "frid" och "fred" och "mot rasism" och "rör inte min kompis" etc i mångt och mycket kan översättas till "Vi gillar att vandalisera, vråla och slåss, mot vem eller vilka spelar ingen större roll" .
Sorry, men så tänker jag.

Ulf Gustafsson sa...

Manifestationen i Kärrtorp var ett bra och värdefullt intiativ. Även om det fanns flera tveksamheter vid arrangemanget (vilka beskrivits ovan).

Politiska inslag i en sådan här manifestation är ofrånkomliga. Om man vill arbeta emot rasism, så måste man formulera politiska idéer om hur detta skall ske.

Att bara säga att man är emot rasism hjälper föga.

Kanske är det så att ni som ogillar manifestationen har andra politiska idéer om hur rasism skall bekämpas och är irriterade att dessa inte fick komma fram?

Men det kan också vara så att ni inte ser rasism, nazism och SMR som några problem och därför ogillar när stora delar av befolkningen inte ser på saken som ni gör det?

Lokatt, det du skriver om ("Vi gillar att vandalisera, vråla och slåss, mot vem eller vilka spelar ingen större roll") skedde inte vid denna manifestation. Du framstår verkligen som någon som vill misskreditera anti-rasism med alla medel.

Göran sa...

Ulf, bra kommentar.
Det viktiga var de 15000 som förbehållslöst ville manifestera mot rasism, inte de kanske 1000 som försökte göra andra poäng.

Lokatt sa...

Ulf G
SMR, åh vad jag avskyr förkortningar. Vad är SMR? Jag uppfattar förkortningar (inte alla naturligtvis) som slöhet, man ids inte skriva ut ordet, eller en sorts snobberi, "vi speciella, som vet vad Brats betyder".

Nej, jag vill inte "misskreditera anti-rasism med alla medel". Verkligen inte.
Jag inser att man måste komma på sätt att lösa problemen.
Ett förslag är att fundera över ordet "rasism". Handlar saken verkligen om att människor anser att vissa "raser" är underlägsna? Eller handlar saken egentligen om något annat?
Just jag uppfattar skanderande där man kallar människor "grisar" och uppmanar till mord - mot vem det vara månde - som djupt obehagligt, som något som jag äcklad tar avstånd ifrån.Det betyder inte att jag "är rasist"! Rasism har inte ett dyft med min inställning att göra. Jag känner inte ens någon som jag vet är rasist, jag umgås bara med hyggliga och vettiga människor.

Lokatt sa...

Forts.
Nej, nu ljög jag!
Jag har ju två bekanta/"vänner" som faktiskt är verkliga rasister, som alltså anser att en viss ras, ett folkslag, är undermåligt. Vi har känt varandra i många år och olika band har gjort att vi mycket sporadiskt fortfarande umgås.
Det kan vara fascinerande, förbluffande, att tala med en äkta rasist. På sätt och vis är jag faktiskt glad för "att jag har dem", annars skulle jag inte riktigt tro att detta fanns i Sveriges land. Men vi undviker ämnet (numera), tar inte i det ens med tång. Vi vet var vi står.
Jag vet att det inte går att ändra på deras åsikt, inte för allt smör i Småland.
Men jag känner alltså inte bara likasinnade,så som man gör i en sekt, jag har erfarenhet även av riktiga galningar. Det ger perspektiv.

Unknown sa...

"Om man vill arbeta emot rasism, så måste man formulera politiska idéer om hur detta skall ske."

Precis, och man måste bestämma sig om man accepterar att det sker till varje pris: genom våld, trakasserier och sabotage mot demokratin.

Man bör också fundera över om rasism verkligen inkluderar skepsis mot att snabb och massiv invandring kan ske utan ekonomiska och sociala problem.

Lokatt sa...

Jag är misstänksam mot "Linje 17" och åker aldrig den tunnelbanelinjen (mest därför att jag sällan har ärende åt det hållet, förstås).
Min tunnelbanelinje har nummer 10, den åker jag mycket ofta. Några av stationerna längs linje T 10 heter Rinkeby och Tensta. En hel del av folket från "Linje 17" som skanderar och demonstrerar har aldrig åkt linje T 10 det slår jag vad om. De skulle inte sänka sig till det,pöhh, eller inte våga kanske. De rör sig normalt allihop ängsligt kring Medborgarplatsen, och kopierar och antecknar uppmärksamt varandras mönster.

Har jag fel? Gå då gärna emot mig och ta strid. Kasta inte ut mig härifrån för att jag har "fel" åsikter snälla radaktörer. (Min portvinstå signalerar, svagt, att jag är på fallrepet). Minns att jag inte tillhör förbundet Humanisterna, så ni behöver inte skämmas.

Unknown sa...

Är verkligen det stora problemet ett hundratal uniformerade huliganer, eller den smygande urholkningen av demokratin och yttrandefriheten som påstås krävas för att stoppa dem?

Lokatt sa...

Bara som en kort upplysning:
Dessa mina uttryckligen rasistiska bekanta, se ovan (sedan mer än trettio år) tillhör inte den grupp som jag förstått normalt tillskrivs "rasister".
Min svenskfödda väninna (hustrun) tillhör den högt priviligierade grupp som för bara etthundrafemtio år sedan omgivningen hade kastat sig för marken inför och underdånigt kysst hennes, härskarinnans, kjortelfåll. Hennes make är idag en äkta Prins faktiskt, låt vara från ett främmande land. Båda är högutbildade. Hans yrke brukar medföra att man ödmjukt tackar och böjer sig. Sönerna med samma inställning till "raser" gör en mycket framgångsrik karriär, och får också ses som en sorts kändisar, här i Sverige.

Så kan det vara med uttryckligen gravt rasistiska svenska personer.
Detta sagt som en motvikt till det jag uppfattat som en påstådd norm och sanning: Att de som är "rasistiska" varken kan skriva eller läsa.

Marre sa...

Lokatt,

Allt kommer och går. Snart kanske knegarna har återerövrat Söder och de som vill 'räknas' som vänsterkulturella ockuperar Östermalm och skrämmer slag på damerna i Hermes-sjal. Det blir en fröjd att se för besökaren på Östermalmstorg!

Jag tycker din kommentar är klarsynt. Men var rädd om dig, podager är inte roligt att ha!

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

"Är verkligen det stora problemet ett hundratal uniformerade huliganer, eller den smygande urholkningen av demokratin och yttrandefriheten som påstås krävas för att stoppa dem?"

Ja, SMR eller det stora problemet. De är en liten del av en växande totalitär natioalistiskrörelse i Europa.

Sedan tror jag påståendet att demokratin och yttrandefriheten urholks också är ett problem, eftersom det är ett falskt påstående.

De som påstår detta har alla möjligheter att yttra detta. Varför skulle jag annars höra denna myt ideligen? Och ett parti som till stor del lever på denna myt kommer få ca. 10% av rösterna vid nästa val. Vad är detta, om inte demokrati?

Unknown sa...

Falskt? Myt?
Fakta är att nästan alla medier tolkade demonstrationen som "folkets kraft" och censurerade bort vänsterextremisterna som tog mycket stor plats på scenen.
Tycker du att de systematiska sabotagen av SD:s valmöten förra valrörelsen var förenligt med demokrati? Det mesta tyder ju på att det kommer att bli värre i år.

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

De exempel du tar upp nu har jag aldrig hört kopplas till "problemet med ett hundratals uniformerade huliganer"?

Sedan är ditt påstående om demonstrationen verkligen sakligt korrekt. Hur mycket plats tog de på scenen? De kanske inte censurerades bort, utan var en mindre del som endast motståndare till manifestationen försöker göra till huvudsak?

Störande av valmöten är ett stort problem, men om det finns en koppling till manifestationen är den svag.

Lokatt sa...

En av anledningarna till att jag reser ragg inför "vänsteraktivister" är att jag fanns med på sjuttiotalet. Jag kände rödvinsvänstern, inte minst kände jag gossarna som var salongskommunister, alltså rikemanssöner med rutiga oäkta arbetarskjortor och med Maos lilla röda i bröstfickan. De där grabbarna som nu pensionerats från sina direktörsposter och som helst vill glömma allt om sitt en gång populära Stalinengagemang. (Läs gärna Magnus Utviks "Med Stalin som Gud").
Jag misstror dem allihop, och jag misstror dagens "rättvisekämpar". Jag får utslag och öronsusningar när jag hör namnen Rossanna Dinamarca eller Edda Manga.
Vem jag är? Ett en gång äkta fattigt arbetarbarn.

Unknown sa...

Ulf verkar nöjd med att följa de tre apornas exempel.
För ett personligt dödshot från en scen väl en ren bagatell utan nyhetsvärde?
Endast S:t Ulf kan tvivla på att de militanta "antirasisterna" tänker kämpa även mot den demokratiska processen, som tydligen tillåter andra åsikter än deras!

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

Texten var inte avsedd som ett dödshot, utan en poetisk omskrivning. Jag anser att den är dålig ändå, eftersom det alltid finns de som tolkar en text bokstavligt. Och i detta fall var den mycket skadlig för manifestationen, som tappade lite i legitimitet p.g.a. Den.

Expressen skrev om texten och vänsterextremister som deltog. Så total mediatystnad var det inte.
http://www.expressen.se/nyheter/sd-topparnas-ilska-mot-lattext-i-karrtorp/

Det finns andra som redovisat alla de felsteg som gjordes vi manifestationen.
https://ligator.wordpress.com/2013/12/22/knivarna-slipas/

Men ändå kan inte denna minoritet få ta över helhetsintrycket av manifestationen.

Ps. Jag är inget helgon och det är riktig dålig stil att tillskriva mig åsikter jag inte har gett uttryck för.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se