23 dec. 2013

Happy Human Light!

På flera platser i USA firar idag våra amerikanska vänner Human Light (Mänsklighetens ljus). En sekulär högtid som uppmärksammar de positiva mänskliga värdena: förnuft, medmänsklighet, hopp och medkänsla.

Glad Mänsklighetens ljus!

Läs mer hos HumanLight eller i denna text av Patrick Colucci.

1 kommentar:

Svante sa...

Det här såg trevligt ut.

Men jag gissar att det är större behov av att utrycka ”Human light” (en slags Humanistisk jul) i just USA. På engelska heter det ju ”christmas” istället för vårt ”Jul”, så jag antar att det tillsammans med den starkare kristendomen i USA gör att julen/christmas där förknippas mer med kristendom än vad den gör i Sverige. Jag själv känner inte direkt att jag måste fira en just uttryckligen Humanistisk jul eller midvinter, eller Human light, men det är kul att det finns. Kan förstå att man kan känna behov av det, även om det för mig räcker med att fira julen utan kristendom.

Fick mejl angående att ge en gåva till Humanisthjälpen, där stod det om Solvändefest. Med förslag att man skulle fira med att äta gul mat, för att Solen är gul och att ”jul” etymologiskt skulle ha med ordet ”gul” att göra. Hur det är med det etymologiska vet jag inte – men trevlig idé iafall, även om jag nog kör på med ickereligiös jul i traditionella färger.

Trevligt med den här rikliga floran av högtider kring december och Nyår.

På våra humanistiska Midvinterfester i Uppsala har vi förresten haft en trevlig ljusspridarceremoni. Alla har varsitt värmeljus. Värden tänder sitt värmeljus, säger några stämningsfulla ord, tänder närmsta bordsgrannens värmeljus med sitt eget tända värmeljus. Den med det senast tända värmeljuset tänder nästa grannes värmeljus, den tänder åt nästa o.s.v..

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se