16 dec. 2013

När vi bryr oss

I söndags attackerades en demonstration, i Stockholms förorten Kärrtorp, av nazister från Svenska Motståndsrörelsen. Ett fåtal poliser var på plats, men det kunde inte förhindra attacken mot den antirasistiska manifestationen. Till slut greps 26 personer. Denna och andra våldsaktioner är kraftiga hot mot demokratin och yttrandefriheten.

Förhoppningsvis kan den utredning som idag presenterats vara ett steg mot att bekämpa rekryteringen till extremistiska organisationer.

När vi bryr oss - förslag om samverkan och utbildning för att effektivare förebygga våldsbejakande extremism
Utredningens uppdrag har varit
- att med utgångspunkt i befintliga strukturer lämna förslag om hur ett effektivare arbete för att förebygga våldsbejakande extremism kan utvecklas och organiseras på nationell och lokal nivå.
- att utveckla ett utbildningsmaterial om våldsbejakande extremism som kan användas för att förbereda och kompetensutveckla dem som på olika sätt medverkar i detta förebyggande arbete.
 
Betoningen är på våldsbejakande extremism, med andra ord på våld som utövas av extremister med politiska/ideologiska motiv. 
Även om utredningens förslag lägger fokus på brottsförebyggande arbete mot våldsbejakande extremism, betonar vi samtidigt att det ytterst handlar om hur vi i samhället lägger grunden för tillit och bygger upp en tro på demokrati och mänskliga rättigheter. Det förebyggande arbetet kan med andra ord aldrig handla enbart om insatser så att unga människor inte dras in i brottslighet med politiska/ideologiska motiv, utan perspektivet måste vara bredare än så.
Nedan presenteras utredningen vid regerings presskonferens. Först talar demokratiminister Birgitta Ohlsson, sedan utredarna Eskil Franck, Agneta Blom* (12:30) och Karin Wiström.* Agneta Blom är Humanistisk officiant och har varit suppleant i Humanisternas förbundsstyrelse.

7 kommentarer:

Olle Svensk Strand sa...

Det kan också vara intressant att läsa Helene Lööw, Daniel Poohl och Christer Mattssons kommentar till utredningen.

"Ny utredning leder fel. Det är olyckligt att regeringen föreslås ha en samlad strategi mot all sorts extremism. Orsakerna bakom islamism, höger- respektive vänsterextremism är nämligen i grunden olika"

http://www.dn.se/debatt/olika-slag-av-extremism-kraver-olika-slags-atgarder/

Ulf Gustafsson sa...

Olle,

Om man lyssnar på svaret till den enda i slutet av presskonferensen, så undrar man om Lööw & Co läst utredningen innan de skrev sin debattartikel.

Anna Carlsson sa...

Jag kan tyvärr inte se inslaget. Kanske beror det på webbläsaren (safari). Jag tycker media borde bli mycket bättre på att granska de högerextrema organisationerna. Den så kallade granskningen går ofta ut på att redovisa kriminalregistret för personer i ledningen och visst det säger väll något om en organisation att personer i ledningen är dömda för allehanda våldsbrott. Den viktiga granskningen måste ju dock vara att redovisa vad dessa organisationer vill åstadkomma och med vilka medel. Svenska motståndsrörelsen t.ex. som angrep demonstrationen i Kärrtorp vill omkullkasta det demokratiska samhällssystemet. De vill upprätta en Nordisk republik med någon slags väktarstat. Vi andra som inte tillhör motståndsrörelsen ska dock få medbestämmande. Bra va? På hemsidan finns rubriker som judefrågan och rasfrågan. Att de misshandlat en kille i Björkhagen verkar de stolta över på hemsidan.

Ulf Gustafsson sa...

Anna,

Gissar att det är webbläsaren. Det fungerar för mig med Chrome.

Länk till filmen hos regeringen.se
http://www.regeringen.se/sb/d/18135/a/230649

Nils sa...

Ser att du som resten av etablissemanget villkorar yttrandefriheten.

Det har förekommit en rad demonstrationer som attackerats av vänsterfascister, men jag kan inte påminna mig att det föranlett ett inlägg här.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Om vilkorad yttrande frihet: Du hittar på.

Om attacker av vänsterextremister: Du har nog rätt. Men detta inlägg handlade i första hand inte om attacken, utan om regerings utredning. Om det var en SD demonstration som attackerats dagen innan, så hade förmodligen detta blivit en ingress till inlägget.

Nils sa...

OK, jag lyssnade till en liten presentation av utredningen innan den släpptes och Agneta Blom hade mycket vettiga åsikter.

Utredningen tar upp andravåldsbejakare än "högerextremister" och det passar naturligtvis inte Poohl & co på Expo.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se