1 dec. 2013

Öppen tråd (december)


En öppen tråd för att diskutera det som inte passar in i andra aktuella inlägg, men ändå hör hemma på Humanistbloggen. Det kan vara tips från läsare om intressanta artiklar och händelser eller förslag på förbättringar eller klagomål på bloggen. Detta inlägg publiceras som första inlägg i månaden  så det är lätt att hitta tillbaka till genom att söka i fältet till höger.Bild: Minerva, USA:s kongressbibliotek

46 kommentarer:

Lokatt sa...

Jag funderar över sekter. Hörde nyss (i P3?) en avhoppad flicka berätta. Hur det hon nu saknade oerhört var den starka gemenskapen.
Hon beskrev ett sammanbrott hon fått på ett bröllop, då hon känt sig totalt misslyckad. Flickan hade själv gift sig mycket ung "för att äntligen få ha sex". Men den likaså frälste maken vägrade röra henne, och diagnosticerades snart med schizofreni. Paret skildes, trots att sekten normalt förbjöd detta.
Man sysslade intensivt med exorcism. Flickan beskrev hur unga kamrater talade med kraxande, hotfulla röster medan pastorn befallande svingade korset framför dem och till slut fick ut den i protest vrålande onde anden. - Hur får man barn att spela teater sådär?
Intressant var också att flickan med sammanbrottet "skrek, sparkade och spottade" under den psykiska kollapsen vid sektkamraternas bröllop.
- Spottade? Ett perfekt demon-agerande. Alla var naturligtvis övertygade om att det var besatthet det handlade om. Flickan styrde alltså sitt sorgeutbrott så att det passade församlingens demonförväntningar.
- Eller brukar ni spotta omkring er när kärestan övergivit er?

Unknown sa...

Handlar det om religion eller gruppdynamik?

Vilken sekt var det och när var reportaget gjort?

Lokatt sa...

Jag är ganska säker på att sekten var Livets Ord.
Var det inte de som fick hinkar att ha i knäet, för att under Ulf Ekmans påhejande kräkas ut sina demoner i hinken?

Lokatt sa...

Jag är en stygg flicka. Fick plötsligt en lömsk idé: Tänk att få ha varit med vid hinkseansen, med en insmugglad liten groda i handväskan. Och så "kräkas upp" grodan i hinken, hemligt fingerfärdigt à la Lobero.

Och sen skrikande visa upp den för Uffe!
Så förvånad han skulle bli...han som ju vet att alltihop är bluff och båg.

Lokatt sa...

Görel G
Eh... Är det inte samma sak?

Lokatt sa...

forts
Naturligtvis skulle Ulf E spelat med, hur skulle han kunna göra något annat! Vi skulle tillsammans tillbedja eller utdriva grodan, jag skulle passa på att tala i tungor.. Nån ramsa som jag studerat in, med lite latin om fina grodor, fula fiskar och falska profeter. Jag skulle vagga och skråla och flaxa med armarna, underbart! Börjar fatta vitsen med trollerisekter faktiskt.
Men eftersom jag värnar om djuren skulle jag förklara grodan kanoniserad (nej nu kom jag fel) i alla fall helig, troligen som en reinkarnation (fel igen?) av Uffes mormor, ja så fick det bli. Sen skulle jag pussa den på nosen, och bära ut den i gröngräset.

Unknown sa...

Jag har bara sett hinkar till kollekten hos dem. De samlade in mängder av pengar till välgörande ändamål (plus medlemsavgifter som gick till församlingens löner.) hoppas i sådana fall att det handlade om olika hinkar.

Vad skulle syftet vara med grodtricket? Tänk dig att det sitter en gammal dam bredvid dig som under åratal blivit hunsad av make och arbetsgivare och nu som pensionär går till Livets Ord. Äntligen efter att ha hört pastorn vågar hon avreagera sina frustrationer genom att spy upp "demoner" i en hink och känna en viss befrielse, på andra sidan sitter en ung kille som mobbats av klasskamrater, och som spyr av samma anledning som kvinnan för att avreagera sig sina mobbare: Skulle det då vara rätt att driva med dessa genom att försöka komma åt ex Ulf Ekman med ett grodtrick?

Unknown sa...

Nej, jag tycker inte att det är helt samma sak. Dessutom så är ju religionskritiken i sig onödig om det bara skulle visa sig vara dålig gruppdynamik och inte dålig religion. Skulle det inte handla om "dålig religion" utan om "dålig gruppdynamik" så är det ju "bara" att ändra på gruppdynamiken så är all religion ok. Så frågan är ganska grundläggande om det är religionen i sig eller andra faktorer som framkallar det man kritiserar hos en religiös grupp eller person. Om det dessutom bara är en skadlig gruppdynamik, vem har sagt att detta inte skulle kunna ha drabbat även olika humanistiska grupper såsom Förbundet Humanisterna? Jag tycker nog att man ibland kan utläsa sekteristiska "symptom" från diverse inlägg av dem i media, eller här. Problemet är ju bara att man i tydlig sekteristisk anda bara tar på sig grupp identitet som humanister i framgång men i motgång hänvisar till att alla skribenter är enskilda individer och inte alls hör ihop. En typisk sektvariant för upplösning av kognitiv dissonans.

Lokatt sa...

Nu är ju just jag inte Humanist. Lite, lite grand även beroende på att jag inte trivs så bra i grupp.

Men jag tror faktiskt inte att äkta humanister skulle kunna bli "sekteristiska". För att finna sig tillrätta i en svajande, ropande, gråtande, bedjande enögt extatisk grupp, som dessutom vill lyda en envåldshärskare (typ Gud), måste man avstå från att tänka. I alla fall från att tänka kritiskt, annars fungerar inte sekten.
Den som är ifrågasättande och klarögd kan inte acceptera att något är sant "därför att jag säger det" eller därför att "det står så i en Bok".
En sekt är sluten, släpper inte in andra och släpper inte ut sina medlemmar. Såklart inte, eftersom det skulle innebära att medlemmar kunde börja tänka självständigt och ifrågasättande - sen blir det goodbye.

Lokatt sa...

Görel G

"Skulle det då vara rätt att driva med dessa genom att försöka komma åt ex Ulf Ekman med ett grodtrick?"

Ja faktiskt. Jag sa ju att jag är en stygg flicka! :-)

Erik M sa...

Gorel Gerdin,

Dessutom så är ju religionskritiken i sig onödig om det bara skulle visa sig vara dålig gruppdynamik och inte dålig religion. Skulle det inte handla om "dålig religion" utan om "dålig gruppdynamik" så är det ju "bara" att ändra på gruppdynamiken så är all religion ok.

Om nu inte religiositet i sig är och/eller bidrar till en dålig gruppdynamik. I så fall måste man kritisera båda på samma gång.


Om det dessutom bara är en skadlig gruppdynamik, vem har sagt att detta inte skulle kunna ha drabbat även olika humanistiska grupper såsom Förbundet Humanisterna?

Det har ingen sagt. En religionskritiker behöver inte anse att *bara* religioner är problematiska.


Jag tycker nog att man ibland kan utläsa sekteristiska "symptom" från diverse inlägg av dem i media, eller här. Problemet är ju bara att man i tydlig sekteristisk anda bara tar på sig grupp identitet som humanister i framgång men i motgång hänvisar till att alla skribenter är enskilda individer och inte alls hör ihop.

För det första, vilka uttalanden är det du tänker på då?

För det andra: vad är din definition av "sekt" och "sekterism" (religionsvetare och sociologer verkar inte ha någon enhetlig definition)?

För det tredje: Partiskhet av det slaget du talar om är dåligt och bör bekämpas. Men jag tror inte "sekterism" är ett bra uttryck för folk som tenderar att vara partiska till förmån för sin egna grupp med tanke på att det är något som verkar hända med alla grupper och individer. Det är allmänmänskligt att folk vill blunda för den egna gruppens fel och vara extra hård mot utomstående gruppers brister. Så om det är din definition av "sekt" måste vi nog säga att i princip alla grupper, inklusive skolklasser, familjer, korplag i fotboll, byar, politiska partier, Nintendo-fans och Beatlesfanklubbar är sekter.

Lokatt sa...

Jag känner bara till religiösa sekter, kanske finns det även andra.

I de religiösa sekterna finns två viktiga grundpelare: Löften och hot.
Det finns inga löften eller hot hos Humanisterna, istället: - "Vill du lämna, javisst varsågod! Du är ändå välkommen att skriva här om du har lust, och du får gå på föredragen om du vill!"
Och inga löften, som "Om du är med oss kommer du att få gå på gator av guld! Och alla dina synder kommer att förlåtas, vi lovar! (alltså kan du synda huur mycket du vill, vi garanterar!)"

Sekternas hot är förfärliga. Att, om man klarar att lämna sekten tvingas avstå från all kontakt med de enda människor man känner, sina föräldrar och syskon, och församlingsmedlemmarna som i princip är de man haft möjlighet att lära känna, måste kunna driva människor till självmord.

Eller Jesu återkomst, där alla hämtas till himmelen utom du din förtappade syndare..

Näe.. Humanisterna kan inte bli en sekt, Görel.
Inga löften, inga hot och ingen isolering. Och inte ett spår av sexualfientliga knäppa regler, som förbud mot sex före äktenskapet etc.

Unknown sa...

Lokatt och Erik M.

Sekterism kan definieras på olika sätt sekt likaså.

En av de rekvisit som finns är att man som grupp besitter den yttersta sanningen om tillvaron och att om bara folk förstod detta skulle alla problem lösas, detta tillsammans med att man bygger upp en snäv social gemenskap där de som vill komma in blir noggrannt nagelfarna och de som lämnar anses ha missförstått allt, är också kännetecken. Jag har inga som helst belägg, i nuläget ;-) att anse Förbundet Humanisterna som en sekt, men jag tycker att debatten krin Förenade Humanister och Jessica Schedvin hade sekteristiska inslag, tyvärr framkom även vissa sexuella undertoner, och olika genusperspektiv. Det fanns också in debatten vissa förtäckta hyttningar om än inte hot.

Så tyvärr Lokatt, du om någon, som den vakna kvinna du är borde väl minnas den sekteristiska stämningen. Hit hör också hyfsandet av vissa åsikter som utvecklades till en förhandsgranskning, som ändå inte hindrat en censur av vissa personer. Detta trots att var och en av deras åsikter ur sina sammanhang även kan hittas hos andra på bloggen.

Nej, jag tror inte heller att Humanisterna kan bli en sekt, men nog kan det det finnas sekteristiska drag eftersom det är en grupp människor som känner varann, delar och gillar varandras åsikter och livsstil (genom livssynen) samt känner att de måste hålla garden uppe mot kritik utifrån.

Unknown sa...

Lokatt. (1 dec 13:51)

He he!!

Lokatt. (1 dec 13:48)

Alla måste inte vara svajande, ropande, gråtande. Indet heller slutar sektmedlemmar tänka själv, tvärtom. Det som mer utgör sekten är den snäva avgränsningen emot andra i samhället: Att bara man själv bär på en sanning som andra inte förstår, och att man också triggas lite av det faktum att man är en liten, missförstådd grupp, med en stor specialiserad kunskap om tillvaron, som måste missioneras ut, men som man förstår aldrig kommer att nå ut eftersom folk är så "dumma",
"förtappade", "elaka", "syndiga", "ovetenskapliga", "ologiska", "irrationella" eller vad det nu är man ser som folks problem.

Vad är förresten en "äkta" humanist? Är det en tydlig def. som såväl du, jag, Jessica Sch. som BBM och Patrik L. skulle dela eller skulle någon av oss andra motsätta sig den?

Lokatt sa...

Görel
Just jag vet inte riktigt vad som är en "äkta humanist". Staffan G och även andra kan ge dig ett uttömmande svar. Jag är inte en humanist. Bland annat för att jag inte kan skriva under på "Vi tror på människan".
Men att man är emot vidskepelse vet jag. Det är jag också, i högsta grad.
Jag inser att inte alla sekter svajar och ropar och jag har ingen personlig erfarenhet, tack och lov. Men "jag har läst boken", alltså flera böcker med personliga berättelser, jag har sett dokumentärer och läst avhoppares beskrivningar. Senast om Amishfolket. Jag tror inte det gråter och svajar, de verkar rätt stela och tillknäppta där under mössorna och hattarna.
Sekter fascinerar mig, jag kan bara inte begripa hur man kan fastna i en sekt OM MAN ÄR VUXEN alltså. Men om man föds in i en sekt är man i princip chanslös.

Visst arbetar sekter hårt för att medlemmar ska tänka så lite som möjligt! Jehovas vittnen vill inte att ungdomar ska studera vidare, t ex. Isoleringen, avskärmandet från "otrogna" är ju ett säkert sätt att hindra fria tankar, som ju uppkommer i diskussioner med människor som har alla möjliga blandade åsikter.

I boken "Allt för dig" som jag nyss läste, tar man ett bibelord ur "mannan" varje kväll. Man vecklar ut lappen med den tidigare utvalda och nedskrivna vers det råkar bli, och så försöker man tolka den, som en ledstjärna. - Ungefär som en kinesisk lyckokaka, tihi! Säkert lika sann.

Lokatt sa...

forts.
"Mannan" styrde alltså familjens förhållningssätt till den kommande dagen. Jag utgår ifrån att alla utvalda bibelord på lapparna var snälla och passande, inte ett ord om att guden befaller folkmord t ex, givetvis.
Säg nu att kvällens uppfiskade ord är om att "vända andra kinden till", eller "du ska älska dina fiender".
Nästa dag uppdagas incest i familjen. Då ska man alltså släta över och "älska", det stod ju så i mannan. Gör man inte så, eller bara tvivlar lite på Guds ofelbarhet går man emot Gud och det skulle ju vara fruktansvärt att göra det. Den största synden.
Sen blir det förstås som det blir.
- Tänka själv? Knappast.

Pike sa...

I någon tidigare öppen tråd pratades det om att "Senaste kommentarerna"-listan hade börjat bete sig illa.

Nu har det helt slutat funka för mig i Chrome. Är det någon annan som har samma problem?

Ulf Gustafsson sa...

Den fungerar inte för mig heller. Vare sig i IE eller Chrome. Detta har hänt förut och brukar lösa sig av sig självt efter nån timme.

Nils sa...

Samma här, dessutom fungerar inte sökfunktionen.

Anders Hesselbom sa...

Man kan lugnt utgå från att Google strular. Bara att vänta ut.

Erik M sa...

Gorel Gerdin,

"En av de rekvisit som finns är att man som grupp besitter den yttersta sanningen om tillvaron"

Vad är skillnaden mellan att anse sig besitta "den yttersta sanningen om tillvaron" och att bara anse sig ha rätt? Är det exempelvis sekteristiskt av Moderaterna att anse sig ha bättre idéer än sossarna om hur Sverige bör styras?


"och att om bara folk förstod detta skulle alla problem lösas, "

Har Humanisterna någonsin sagt att om folk förstod deras idéer så skulle *alla* problem lösas? Tror du att alla problem skulle lösas om alla förstod dina idéer?


"detta tillsammans med att man bygger upp en snäv social gemenskap där de som vill komma in blir noggrannt nagelfarna

Vad menar du med "noggrant nagelfarna"? Humanisterna har exempelvis inga förhandstester på nya medlemmar och håller inga husförhör för dem som vill stanna i föreningen, så det är inte mycket nagelfarning som pågår där.


"och de som lämnar anses ha missförstått allt, är också kännetecken."

Säg att A och B går med i Modernaterna för att de båda gillar partiets program. Efter en tid ändrar B sina åsikter om vilken ekonomisk politik som är bäst för Sverige, så hon byter parti och blir sosse. A däremot, och alla andra personer som fortfarande är medlemmar i partiet, anser fortfarande att Moderaternas partiprogram är det bästa och anser att B missförstått allt centralt i partiets ekonomiska politik. Gör detta Moderaterna till en sekt?

Sedan säger du, å ena sidan "Jag har inga som helst belägg, i nuläget ;-) att anse Förbundet Humanisterna som en sekt" samtidigt som du hävdar , "men jag tycker att debatten krin Förenade Humanister och Jessica Schedvin hade sekteristiska inslag, tyvärr framkom även vissa sexuella undertoner, och olika genusperspektiv. Det fanns också in debatten vissa förtäckta hyttningar om än inte hot."

"Jag tycker nog att man ibland kan utläsa sekteristiska "symptom" från diverse inlägg av dem i media, eller här."

"Problemet är ju bara att man i tydlig sekteristisk anda bara tar på sig grupp identitet som humanister i framgång".


Så du har alltså inga belägg för att kalla Humanisterna en sekt, men du anser att det förekommer "tydlig sekteristisk anda", att man kan utläsa "sekteristiska "symptom"" och att det fanns "sekteristiska inslag" i debatten. Det är med andra ord möjligt att ha en förening som har alla dessa egenskaper men där det ändå inte finns några bevis för att det är fråga om en sekt?

Man kan diskutera hur Schedvin-affären sköttes, men "sekt" brukar inte definieras som "en organisation som sköter kriser dåligt" i största allmänhet. Där får du allt ta och hitta på en annan term. Och gärna förklara vad det är du ansåg sköttes fel och hur organisationen borde ha gjort.

Lokatt sa...

Jag förstod aldrig det där med Schedvin-affären.Det var ett grumligt mumlande i skägget, om någonting onämnbart, det verkade gälla sexuella trakasserier av något slag, från en medlem och riktade specifikt mot Shedvin.
Sånt händer tyvärr överallt och har med säkerhet inte ett dugg med sekterism att göra. I sekten finns oftast en mycket stark ledare, en person som står i kontakt med himlen, en gudomlig man vars ord är lag.
Detta ger underbara tillfällen till ohämmad och fri sex för den karismatiske ledaren, som kan tillåta sig ett harem av oskulder och småpojkar och vackra kvinnor.
Jessica Schedvin är ung och vacker och har ett hårsvall som lätt kan hypnotisera en helt vanlig stackars karl.

Min käpphäst är annars att sex och religion är intimt förknippade. T ex tror jag att många av dessa allsmäktiga sektgurus i första hand styrs av sina sexuella behov och i mycket liten grad av någon sorts "tro".

Lokatt sa...

Här en idé som man kan tycka har väldigt lite med religion att göra - men då vill jag påminna om den tidigare kopplingen mellan Kungen och Gud:
Låt publiken köpa biljett och sitta i den kungliga logen på Operan!
Kungen är aldrig där, kungafamiljen har noll intresse för opera och balett. Folket slåss om biljetterna, de röda lyktorna som signalerar utsålt lyser kväll efter kväll och många blir utan.
Men åtta-tio platser gapar ständigt tomma, där får ingen sitta för de är kungliga.
Sälj kungens biljetter!

Lennart W sa...

Nobeldagen! Verkligen kul i år med vilken entusiasm som publiken jublar och klappar händerna åt pristagarna när de får sina priser. Och sen bär det iväg till balen på slottet (typ). Så ska hjältar hyllas! För det är ju vad de är. Hjältar. Hurra!

Anders Hesselbom sa...

Lokatt, Schedvinaffären i korthet: Hon lyfte grova anklagelser om saker hon blivit utsatt för, och blev synad för dessa. Efter långa meningsutbyten i offentlighetens ljus (på en humanists privata blogg) levererade hon på de bevis som efterfrågades för vad hon hade utsatts för, men om kopplingarna till de intentioner hon påstod är korrekta eller inte, får vi nog aldrig veta. Jag har ingen anledning att misstro henne.

Lokatt sa...

Lennart W,
med flera

Ja det var verkligen kul att publiken/de anhöriga jublande högt! Det tror jag inte skett förut i den utsträckningen. Upplivande!
Men trist med uteblivna prinsessor. - Alltså framförallt deras klänningar! Jag saknde den älvlikt porslinsspröda Lilian i ljusblå krinolin och silverhår, och den varma Victoria(i alla fall lyckas hon ge det intrycket).
Och bombnedslaget Madeleine, som plötsligt brukade få mina söner att för en stund intressera sig för Nobelceremonier.
Inte heller Alice Munro kom tyvärr. En besvikelse, som förstås är förståelig . (Men rar och charmig dotter kompenserade.)
Jag säger som Ingmar Bergman: Det är kvinnorna som är de intressanta!
Fast, Hennes Kungliga Höghet prinsessan Christina Fru Magnusson bar ju en dumstrut - nej usch förlåt, ett gnistrande och rejält stort kors som halssmycke skulle det stå. Ack.

Lokatt sa...

Jag ser inte "Senaste kommentarerna" sedan igår. - Är det bara jag?


Sen tycker jag att rubriken för "Öppen tråd" i det närmaste är dold, svår att hitta alltså. Det är ju nästan bara jag här, som talar med mig själv.

Nils sa...

Snälla, kan ni inte uppdatera bloggen till något modernare, fungerande.

Jag vill minnas att ni gick i såna funderingar redan för några år sedan, men att det inte blev något.

Lokatt sa...

Jag gläds åt att några tar upp en diskussion om att kalla saker vid deras rätta namn. Apropå det jag skrivit om "död" visavi "gått bort" etc. Bland annat.
Hörde i radio några personers protester mot Polisens rapporterande om s.k "utvidgat självmord", ett begrepp som vilseför, mildrar och förskönar vad det egentligen handlar om: Mord. Det handlar alltid om mord, på en eller ofta fler personer (oftast f.d. hustrun plus de gemensamma barnen), innan mördaren avslutar sin illgärning med att ta sitt eget liv.
"Självmord" är ju något tragiskt, en olycklig stackars sate har ändat sitt sorgliga liv. Man tycker automatiskt synd om honom (det är i princip alltid en han som begår den här typen av bestialiskt brott). "Utvidgat" är ett luddigt ord som många inte bryr sig om att försöka begripa.

Unknown sa...

Lokatt.

I Amerika finns ju snacket om polisassisterat självmord dvs när någon för att bli ihjälskjuten och eventuellt smutskasta polisen genom att bete sig på ett hotfullt men vara obeväpnad.

Jag vet inte varför, men jag misstänker att Taimour Abdulwahab som sprängde sig på Bryggargatan. Det finns något valhänt i hela hanteringen av händelsen som gör att det nästan ser improviserat ut, trots att han skulle ha haft skumma konservativa kontakter och gjort skumma saker i UK som gör att han onekligen kan misstänkas.

Kanske var det en och samma upplevda meningslöshet som triggade honom till både och?

Kanske hade han avbryta det hela när han såg hur många (eventuella) muslimer som alltid rör sig på Drottninggatan..

I vilket fall så är det bra att vara öppen också med den tvekan man har i bedömningen av något. Att någon blir påkörd av ett tåg vid en skymd och farlig plankorsning är mer troligt än att det sker på ett folktomt ställe bakom en krök där ingen väg finns, så om SJ misstänker självmord, varför inte säga det öppet: "Tåget har stannat p g a ett självmord, och vi måste därför vänta in ambulans och polis och ny lokförare innan vi kan åka vidare."

Den infon skulle skaka om, men jag tror att det skulle skaka om på ett bra sätt: Vi skulle börja prata om det, reagera, fundera och kanske börja upptäcka signaler hos andra på ett annat sätt.

Lennart W sa...

Lokatt: Håller självklart med om att det är kvinnorna som är intressanta, och så får jag gratulera till dina förståndiga söner. Fast lite grann kanske det också är så att kvinnornas glans förhöjs av jämförelsen med alla de pingvinklädda gubbarna? Eller alltså, som sagt, pristagarna och det de prisas för är ju det viktigaste! Är nog lite kluven här.. Syntesen får nog helt enkelt bli fler kvinnliga pristagare, i alla ämnen!

Pike sa...

Görel: ’I vilket fall så är det bra att vara öppen också med den tvekan man har i bedömningen av något. Att någon blir påkörd av ett tåg vid en skymd och farlig plankorsning är mer troligt än att det sker på ett folktomt ställe bakom en krök där ingen väg finns, så om SJ misstänker självmord, varför inte säga det öppet: "Tåget har stannat p g a ett självmord, och vi måste därför vänta in ambulans och polis och ny lokförare innan vi kan åka vidare." ’

Du har precis svarat på din egen fråga. SJ och andra är öppna med sin tveksamhet i och med att de inte säger att något är ett självmord innan de faktiskt vet det. Visst kan man misstänka att det är ett självmord i vissa fall och vissa andra kan man misstänka att det inte är det, men precis när tågen står stilla har man förmodligen inte hunnit utreda detta.

Det är heller inte fel att kalla ett självmord för en olycka. Olyckligare än så blir det knappast.

Lokatt sa...

Görel G
angående
..." Taimour Abdulwahab som sprängde sig på Bryggargatan"
så tror jag bestämt att hans misslyckande med att döda så många som möjligt berodde på att han inte klarade av tekniken, ingenting annat. Det är nog inte så lätt som man kanske vill tro att bygga bomber, fästa dem runt kroppen och så få dem att detonera precis hur och när man tänkt sig.
Han hade en ruskig otur (men tur för oss på Drottninggatan)i kombination med oskicklighet. Det räcker liksom inte att be till Allah för att få alla detaljer att klaffa.
Men han är i paradiset nu och gottar sig med alla jungfrurna, givetvis. Hoppas bara att hans unga änka tillsammans med de tre barnen också tycker att den här utvecklingen blev lyckosam.

Lokatt sa...

Görel
"Det finns något valhänt i hela hanteringen av händelsen som gör att det nästan ser improviserat ut,"

Jag förstår inte tanken med att försöka finna ett högre syfte med ett misslyckande som "bara" ledde till den samvetslöse massmördaren in spes önskedröm grusades. "Valhäntheten i hanteringen" beror inte på någon ånger eller omsorg om t ex andra muslimer , om du frågar mig. Den handlar om en kombination av övertro på den egna skickligheten och tron att böner hjälper. Om du frågar mig.
Något ditåt visade den misslyckade mordbranden som riktades mot Lars Vilks i hans hem, där de hoppfulla mördarna råkade elda upp sig själva istället, nästan, och tvingades fly i panik, lämnandes kvar legitimationshandlingar och bevismaterial som serverat på en bricka för polisen. De valhänta unga mordbrännarna hade även glömt att ta reda på om Vilks var hemma vid tillfället, vilket han inte var.
Allah är lika mystisk som Gud, lyssnar bara till bön när han har lust.

Lokatt sa...

Jag har faktiskt träffat Vilks en gång för länge sen om jag får skryta. Han var speciell.
Sen har jag sett honom flera gånger på väg till och från sitt verk Nimis, bärande på byggmaterial. Man blir stark och vacker av att i mycket branta backar bära byggmaterial varenda dag. Det stadiga konstverket besöktes ständigt, av barn som ville klättra, turister, nyfikna. Det kostade ingenting.
Vilks sysselsättning var udda. Men han byggde, byggde, byggde.
Medan andra ägnar sitt liv åt att rasera, rasera, rasera.

Unknown sa...

Pike.

Jag köper ditt resonemang, men jag tror att SJ och andra operatörer har så stor erfarenhet att de vet när vilket sker var. Är det någon som slänger sig fram eller på annat sätt signalerar "jag vill dö", så behöver man nog inte tveka i tolkningen. Frågan är om inte SJ också räknar med lägre intäkter om högtalarna skulle nämna suicid så fort det hände.

Lokatt sa...

Jag menar inte att man alltid måste säga sanningar. Vad jag är ute efter är förskönande omskrivningar, som att någon varit "slarvig" när hon använt någon annans kontokort till sina inköp.

Många vet att det som utannonseras som "vagnfel" i högtalarna som förklaring till stopp tunnelbanan, i själva verket kan vara ett självmord, någon har kastat sig framför tåget. Och det behöver man inte berätta, av hänsyn. Och så slipper man gamar som rusar till platsen och ivrigt fotograferar liket med sina flotta telefoner.

Unknown sa...

Lokatt.

Helt klart, men vi måste ställa det mot den destruktiva oviljan att prata om död, självmord och cancer. Vi fjamsar för mycket med vissa allvarliga frågor av respekt för någon otydlig person som kanske kan ta illa vid sig (det Humanister brukar säga om religion) Här har vi en möjlighet att visa att självmord är ett problem större än trafikfaror och tydligare än religion.

Lokatt sa...

Idag skriver DN om "Knutby, tio år senare" Fascinerande och beklämmande.
Att "tron" handlar om sex enligt min uppfattning får jag bekräftat när den stilige hingstpastorn Urban i tajta jeans med blänkande spänne och med hetsigt svängande rockstjärelockar får den fromma publiken att extatiskt skrika Urban! Urban! Urban! Refrängen går: Yeah, yeah, halleluja, amen! Den sjunger småtjejerna med i. Ibland sänker Urban rösten och viskar in i mikrofonen "Gud, vi älskar dig".

"Mellan låtarna drar Urban Fält enkla vitsar och skämtar om att gud har skapat fisarna också"

Den osannolike casanovan Helge Fossmo (som hade tre parallella sexuella relationer pågående samtidigt) hoppas nu på ett tidsbestämt straff. Han får numera "månatliga" permissioner. Enligt advokaten har Fossmo förklarat sina mordinstruktioner per sms såhär: "Jag ville väl hjälpa Gud lite".
Mördaren/barnflickan är redan ute. Hon har beskrivit sig själv så här: "I mitt inre är jag fortfarande ett barn, en elvaårig (det egna förnamnet)som vill bli ledd".
Se där en sekt i ett nötskal.

Lokatt sa...

Till i första han redaktören
Jag tyckte idén med Öppen tråd var strålande. Kanske var det nästan bara jag som tyckte det. Att vi som skriver här är väldigt få tror jag till stor del beror på att rubriken "Öppen tråd, december" (just nu) ligger längst ner under "Bloggarkiv", som signalerar gammal skåpmat som inte är intressant annat än för arkivarier. Nästan ingen hittar hit.

Jag förstår att det är tidsödande för redaktionen att skärskåda allt som folk skriver, och kanske är jag väldigt orättvis när jag förmodar att Öppen tråd ligger så här svårfunnen för att ingen ska skriva där, så blir det inte så mycket jobb.?
Men om jag nu har fel: Kan inte rubriken placeras så att den syns, inte begravd allra längst ner under en missvisande rubrik?

Ulf Gustafsson sa...

Lokatt,

Syftet med detta inlägg "öppen tråd" framgår av texten i inlägget. Inlägget är inte gömt, utan hamnar i arkivet precis som alla andra inlägg. Alltså lika svårt att hitta, eller kanske lättare eftersom det ligger som första inlägg i aktuell månad.

Inläggets namn var Lennarts idé, har jag för mig. Kom gärna med annat namnförslag som stämmer med inläggets syfte.

Lokatt sa...

Ulf G
och andra
Kan inte komma på något bättre förslag just nu. Lider av paltkoma, det är julmaten.

Jag "lider" också av skrivklåda: Efter att ha läst och hört en hel del av nobelpristagaren Alice Munros noveller: - Är hon inte lite väl... morbid? Jag vågar inte läsa fler noveller, vill inte läsa om fler mordlystna barn, om barn som nästan drunknar,om andra barn som dränker jobbiga förståndshandikappade kamrater och sen låtsas som ingenting,om söner som skjuter ihjäl hela familjen, om familjefäder som kväver de tre barnen därför att modern gått ut en promenad på egen hand, om lik på lit de parade som öppnar ett öga...Allt skildrat på ett liksom drömlikt overkligt sätt, utan upprörda känslor.
Frågan om varför just Munro, ska väl ställas till Svenska Akademien, men det orkar jag inte på grund av koman.
Någon som håller med mig?
Ulf G: det kommer inte att komma något svar, eftersom ingen hittar spalten

Ulf Gustafsson sa...

Lokatt,

Det kan också vara så att det inte kommer något svar för att få som skriver kommentarer här är insatta i eller vill diskutera Munros författarskap. (Jag tillhör den gruppen av Munro-okunniga)

Lokatt sa...

Ulf G
Jovisst, jag fattar.
Men man skulle ändå kunna koppla Akademiens i mina ögon udda val av pristagare till deras hållning i även andra sammanhang (ska nu läsa dagens inlägg om dem här överst på sidan).
-Vem kollar Svenska Akademien så att allt går rätt till? Den själv?

Lennart W sa...

Lokatt: Namnet till trots har Humanisterna och Humanistbloggen ganska lite att göra med humaniora. Så vill du diskutera nobelpris i litteratur finns det nog bättre ställen. (Och jag har inte heller någon koll alls på Munro.) Är nog något större chans i så fall att få någon vettig respons på synpunkter om de andra prisen.

Lokatt sa...

Till redaktörerna
Jag uppmanas mycket ofta att legitimera mig här, jag får klicka mig fram, fylla i mitt lösenord, och sedan komma tillbaka till sidan jag nyss skrivit en kommentar på. Irriterande. Är det nödvändigt?
När jag åter kommit in på sidan jag var på senast, ser den ut som om jag inte sänt det meddelande jag nyss skrivit- och tror mig ha sänt. så jag sänder det för säkerhets skull "en gång till" med risk för att det blir en dublett. Måste man verkligen kollas så där ideligen? Eller är detta utom er kontroll, är det Storebror..?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se