1 dec. 2013

Upprop för Antje Jackelén

Med anledning av det näthat som Antje Jackelén drabbats av publicerades igår ett upprop för henne på Aftonbladets debattsida.
Biskop Antje bra ledare för kyrkan
Biskopen i Lunds stift Antje Jackelén har utsatts för en hatstorm i sociala medier sedan hon valdes till ärkebiskop. Vi är beklämda över det och vill på detta sätt visa vårt stöd för biskop Antje i utmaningarna som väntar henne.
Vi tror Antje Jackelén om att vara en bra ledare för Svenska kyrkan. Vi är övertygade om att hon kommer att stärka Svenska kyrkans ställning i Sverige och i världen. Vi är glada att uppdraget givits åt en präst och teolog med starkt stöd i Svenska kyrkan, en troende som också är en skarp intellektuell.
Att biskop Antje är öppen för religionsdialog är enbart en tillgång. Religionerna måste tala med varandra, inte mot varandra.
Bland undertecknarna finns Maria Robsahm (tidigare styrelsemedlem i Humanisterna, då Carlshamre).

8 kommentarer:

Kenneth Karlsson sa...

Märkligt upprop. Inte att man är emot näthatet mot henne, men att det tycks förutsätta ett helhjärtat stöd till henne som biskop.

Nils sa...

Det bara bekräftar att kyrkan blir allt mer politiserad och numera snarast är ett vänsterpolitiskt projekt.

Anders Hesselbom sa...

Det är trevligt att se att de hanterar dialogen och inte bara ropar "hat". Eller vänta nu...

StaffanG sa...

Här är det mycket som haltar. Om en muslimsk kvinna blir attackerad, så ska alla bära slöja till stöd, oavsett vad denna symboliserar. Om en biskop utsetts för s k näthat, så uttrycks det generell support för henne i sin yrkesroll. Liknande allmänna upprop gavs knappast till Åkesson efter tårtningen och att folk i gemen skulle sätta på sig SD-knappar till stöd är nog otänkbart.

Vad som är principiellt, emotionellt, godtyckligt eller konsekvent genomtänkt i detta är litet svårt att se.

Svante sa...

Naturligtvis så är det fullständigt oacceptabelt att Antje Jackelén blir utsatt för näthat, det ska man protestera mot.

Men jag stödjer inte Svenska kyrkan, då jag istället är ateist och Humanist. Jag vill inte att Svenska kyrkan ska bli starkare i Sverige och världen. Uppropet i AB ser jag som ett inomkyrkligt upprop.

Konstigt därför att Maria Robsahm (som ju varit förbundsstyrelseledamot i Humanisterna) står som undertecknare av uppropet. Men hon kanske har fjärmat sig från Humanisterna sedan hon var förbundsstyrelseledamot.

Huruvida Jackelén ska vara ledare för Svenska kyrkan eller inte, det är upp till Svenska kyrkans medlemmar. Det är inget som jag lägger mig i, eller om de har kvinnliga präster och biskopar. Eller har ceremonier för samkönade par eller inte.

Jag protesterar t.ex. gärna mot att SD-ledaren Jimmy Åkesson blir tårtad. Men jag vill inte att SD:s ställning i Sverige och EU-parlamentet ska stärkas.

Nils sa...

Svante,

"Naturligtvis så är det fullständigt oacceptabelt att Antje Jackelén blir utsatt för näthat, det ska man protestera mot."

Problemet är att allt rubriceras som näthat nuförtiden.

Nils sa...

Som man kunde vänta visar sig att denna "våg av näthat" är en synnerligen tunn soppa.
Uppgifterna kommer från ett inslag och en text av P4 Kristianstad.

Som exempel på hatvågen återges i artikeln fyra citat som alla kommer från kommentarerna till en och samma artikel på webbplatsen Fria Tider. I övrigt enbart en luddig hänvisning utan att exemplifiera till att "flera främlingsfientliga nätforum och bloggar och på Twitter svämmat över av hat."

StaffanG sa...

Vem var det nu som sa "den som inte hatar sin far och mor och därtill sitt eget liv, kan inte vara min lärjunge?" Om de som hatar på nätet kanske ser ärkebiskopen som sin mor, kommer det hela i nytt läge och allt är förlåtet.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se