21 dec. 2013

Vintersolstånd!

Bild från SR
Nu blir dagarna åter längre. I alla fall på norra halvklotet. På södra halvklotet kanske det finns mindre anledning att uppmärksamma denna tidpunkt och för alla de människor som lever inom vändkretsarna är skillnaden i dagarnas längd mindre påtaglig.

Vintersolståndet har ändå en betydelse som början på en ny årscykeln och den exakta tidpunkten för detta har människan försökt finna genom historien. Detta är dock riktigt svårt och tidpunkten varierar runt jordklotet och från år till år. Svårigheten är en förklaring till alla olika högtider som trängs i december månad: Lucia, Vintersolstånd, Human Light, Festivus, Jul, Kristmäss och Nyår.

Kanske är det människans sökande efter astronomisk kunskap som skall firas och uppmärksammas vid solstånden. Ett aktuellt exempel på detta är satelliten Gaia, som i veckan har skickats upp av ESA. Gaia kommer inskaffa data och göra det möjligt att skapa en exakt 3D-modell av Vintergatan. Cirka 1 miljard stjärnor kommer att observeras, 1% av antalet stjärnor i vår galax. (BBC berättar mer om detta nedan.)

För dem som vill fira vintersolståndet är julkransen en utsmyckning som påminner om solens vandring över himlavalvet.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se