20 jan. 2014

Äktenskapstvång, ny brottsbenämning

I går meddelade regeringen att de inom kort kommer lämna på en ny lag för att stärka skyddet mot barn- och tvångsäktenskap. En ny brottsrubricering skapas - äktenskapstvång.

Detta är en länge efterlängtad lag bland de som bekämpar hedersförtryck och att justitieminister Beatrice Ask presenterade lagförslaget vid Fatimedagarnas minneshögtid på Berns i Stockholm var naturlig. GAPF och dess ordförande Sara Mohammad har kämpat hårt och ihärdigt för att få frågan om hedersförtryck högst upp på den politiska dagordningen och för en eftermiddag var frågan där.

Vid det utmärkta arrangemanget deltog, vid sidan om justitieministern, Mikael Damberg (Gruppledare S) och Birgitta Olsson (EU-minister). Damberg och Olsson höll utmärkta tal som visade på deras engagemang i frågan. GAPF presenterade också ett flertal "ambassadörer" som skall arbeta för att frågan skall få fortsatt fokus under valåret. Bland dem återfinns flera riksdagsledamöter och även Humanisterna Eduardo Grutzky och Ellis Wohlner.

En annan nyhet som presenterades vid arrangemanget är att en insamlingsstiftelse har bildats med syfte att långsiktigt stödja GAPF:s. Uppropet för stiftelsen presenterades av dess ordförande Nyamko Sabuni. Sabuni är en annan person som länge efterfrågat och arbetat för den aktuella lagen.

Foto: Ulf Gustafsson
 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se