31 jan. 2014

Bibeln vs. Wikipedia


12 kommentarer:

Lennart W sa...

Så upp med en hand alla som har donerat till Wikipedia! Nog kan de väl iaf vara värda motsv vad man köper någon lättare faktabok för då och då eller kanske rent av vad våra biblar har kostat oss allihop här? (Alla Humanister har väl åtminstone varsin + Koranen och lite annat?)

Unknown sa...

Och????

Tänk att samma fråga kliar så, om och om igen.

John Houdi sa...

Har du problem med sanningen och att den upprepas, Gorel?

Erik M sa...

Gorel Gerdin,

"Tänk att samma fråga kliar så, om och om igen."

Det låter nästan på dig som om det vore något dåligt med detta.

Unknown sa...

John.

Det handlar inte om sanning

Jämförelsen är ju så totalt ointressant och trivial, dessutom "pointless".

Ulf Gustafsson sa...

Ja, för oss som ser Bibeln som rent poetisk är jämförelsen ointressant, trivial och poänglös. Alla gör tyvärr inte det.

John Houdi sa...

Gorel...
Tycker det är en bra jämförelse. Att ta sin "sanning" från en lastgammal bok som skrevs av vidskepliga personer är som att i dag försöka flyga en jumbojet med instruktionsboken för bröderna Wrights första flygplan.

Är det något som behöver en uppdatering så är det väl Bibeln? Det märker man om inte annat på alla kristna som "cherry-pickar" det de vill höra ur den.

Det är väl bara att ta en tur på ateistbibeln.se för att förstå att Bibeln är förelagd med antika värderingar, kvinnosyn och moral mm?

Unknown sa...

John.

Be my guest!

Jag tycker fortfarande att jmf mellan Wikipedia och bibeln är totalt intetsägande och jag har inga problem med "sanningen" som du så lättsinnigt kallar det (vad det nu är som för dig är sanning i förhållande till vad).

Unknown sa...

Förresten John:

Har aerodynamiken ändrats sen bröderna Wrights dagar?
Är det inte så att t o m flygplansstrukturen nu bygger på samma grundläggande teknologi som då just för att vissa teknologiska fakta inte behöver ändras. Faktum är nog att en duktig flygare (eller teknolog inom aerodynamik) då och nu utan större problem mycket lätt skulle förstå likheter och skillnader mellan ex Wright Flyer III och Boeing 747 vilket vi lekmän knappast skulle.
Därför bör du kanske vara försiktig med dina förenklingar om bibeln och moderniteter. Vi människor har ju inte förändrats så mycket på två tusen år även om våra samhällen ser olika ut.

John Houdi sa...

Gorel, "sanningen" jag beskriver är den att Bibeln INTE uppdateras. Det gör Wikipedia. Var gick det fel när du tänkte där?

Sedan missar du målet i din andra kommentar.
Självklart är aerodynamiken densamma då och nu. Det var den år 0 också.

Vad jag syftar på är ju inte aerodynamiken utan tekniken. Jag tror inte ens du - som uppenbart kan så mycket - skulle klara av att ens starta upp en jumbojet? Vet du hur jetmotorer startas, hur de fungerar och hur man ställer in klaffarna för att kunna lyfta ett jumbojet?

Det är en avsevärd skillnad på jetmotorer och propellrar. Utvecklingen har gått framåt tekniskt sett. Man har uppdaterat tekniken vartefter människan utvecklat sig och tekniken.
Jag skulle tvivla starkt på att ens bröderna Wright skulle kunna starta upp ett jumbojet eller få det att ens taxa ut på flygfältet.

Så jag tror att DU snarare bör vara försiktig då du uttalar dig då du uppenbart inte tänker hela vägen.

Förvisso skulle jag personligen knappast ens starta upp bröderna Wrights plan men det är en annan sak.

Unknown sa...

John

Jag kanske skulle kunna fixa att starta en Wright Flyer III, men knappast en B-747 men så har jag aldrig heller utgett mig för att vara flygare. Jag skulle heller varen leta efter den svarta lådan i en Wright Flyer III, eller svaret på frågan om könskorrigering i bibeln, utan hålla mig till den teknologi som stämmer med den tid som gäller eller se om det handlar om allmängiltiga naturlagar. Självklart innehåller Bibeln både omodernt jox och högst allmängiltiga frågor. Det är inget konstigt. Men faktum är också att den då och moderniseras eftersom man dels hittar nya handskrifter men också hittar nya sätt att förstå saker och ting som står i den, genom ex vetenskapligt arbete eller nya översättningar som är mindre kontextuellt kristna eller judiska.

(Förresten: Jag kanske inte skulle klara att flyga, men jag har ganska god kunskap i flygmotorer: Hélas!

John Houdi sa...

Gorel,

Klart du inte letar efter svarta lådan i Wrights flygplan. Den var inte uppfunnen då.
Det visar ju att en manual till en 747 måste uppdateras för att man ska förstå den moderna varianten av flygplan.
Bibeln har inte uppdaterats vad jag vet. Men du påstår att så har skett? Kan du förklara närmare för det enda jag vet av är att Bibeln enbart uppdaterats språkligt. Vidskepelserna och antika synsättet är kvar. Det är som om man bara skulle uppdatera Wrights manual genom att översätta den ord för ord till svenska...

Hursom verkar dina svar enbart bekräfta det jag syftade på i min post och kommentarer.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se