14 jan. 2014

"Flera politiker vill göra det tillåtet att håna en religion"

Detta är en rubrik man inte förvänta sig läsa i en dansk tidning, men i gårdagens politiken.dk fanns den. Orsaken är att Danmark fortfarande har en gällande blasfemilag som kan rendera böter eller upptill fyra månaders fängelse om man hånar en religion.

Även om lagen i praktiken verkar vara vilande, är det ett framsteg om den tas bort. Senast någon dömdes enligt paragrafen var 1946, då ett par dömdes för att ha döpt en docka vid en maskerad. Senast någon åtalades var 1971. Då hade Trille sjungit "Øjet" i radio och tv, men de åtalade programdirektörerna slapp undan straff. Muhammedteckningarna anmäldes, men något åtal väcktes aldrig.

Marianne Jelved (kulturminister) och Sofie Carsten Nielsen (gruppledare), båda Radikale Venstre, skriver i en debattartikel:
Religionsfrihed er udtryk for åndsfrihed og er en af de mest fundamentale frihedsrettigheder. 
Men det betyder ikke, at vi ikke kan og skal kritisere religion, når religionen eksempelvis legitimerer undertrykkelse – når imamer prædiker kvinders plads i hjemmet, eller når Vatikanet prædiker modstand mod kondomer til bekæmpelse af aids-epidemien. 
Det er også ved at være tid til at ophæve blasfemi-paragraffen.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se