21 jan. 2014

Hederskulturen, ett fängelse

EU-minister Birgitta Olsson skriver om hedersvåld och hedersförtyck med anledning av att det idag är tolv år sedan Fadime Sahindal mördades.
Vi har alla en föreställning om vad ett fängelse är. Vi ser gallerförsedda fönster, taggtråd och rastgårdar framför oss. Övervakningskameror, vakter med vapen och höga murar mot omvärlden. För många kvinnor och flickor, men även pojkar, är det egna hemmet ett fängelse och den egna släkten fångvaktare. Fadime Sahindal fick Sverige att öppna ögonen för dessa osynliga anstalter mitt ibland oss. 
Jag kommer alltid att minnas den där kalla januaridagen 2002, då vi på tv fick höra om det brutala mordet på henne. 
Fadime och jag var då lika gamla, 26 år. Vi brann bägge för kvinnors rättigheter, vi hade studerat på universitetet och vi var inte nöjda med hur världen såg ut. Men samtidigt såg våra liv så olika ut. 
Mina föräldrar hade alltid uppmanat mig att gå min egen väg. Fadimes släkt hade valt åt henne. Jag hade valt min identitet. Andra hade valt Fadimes liv och valde att också avsluta det.
Olsson fortsätter debattinlägget med att ta upp EU:s arbete i frågan, speciellt bekämpandet av kvinnlig könsstympning.

Hennes inledning belyser dock det centrala förtrycket i hederskulturen: Ett kraftigt begränsande av individens frihet. Mord och våld är ytterligheter i sammanhanget. En yttersta konsekvens när normer, traditioner, indoktrinering, kontroll och hot inte räckt för att kuva en individ.

2 kommentarer:

Lokatt sa...

Sara Mohammad berättar i Grutzky & Åbergs "Heder och samvete" om hur hon terroriserades, främst av mamman:
"Jag var tvungen att be på morgonen, tvungen att fasta. Ibland kunde jag inte låta bli att dricka någonting,och då blev jag misshandlad av mamma. Hon slog mig med elkabel, med vattenslang, med tofflor. Hon spottade mig i ansiktet. Det var en del av systemet; att slå barn var inte så konstigt."
Detta hände i Saras hemland.
Men barnmisshandeln fortsätter i Sverige, Azam Qarai med ursprung i Iran säger: "Misshandel är en metod att uppfostra barn. Gör barnet inte som föräldrarna säger, om de går över någon gräns, vet jag att föräldrarna använder våld."
Qarai säger att hon funderat mycket över svenska sekulära människors "naivitet". Hon säger: "Det finns en fara med att vara född och uppväxt i ett sekulärt samhälle och det är att man inte fattar när religionen är farlig."
"I ett land som Sverige är det nästan omöjligt, menar Qarai, att förstå hur djupt religionen kan tränga in i ett samhälle och hur detta påverkar och präglar människors tänkande och agerande."
(Från kapitlet som heter "Brodern skulle mörda henne", sid 53 och framåt).

Ulf Lundberg sa...

Bra att hon tar upp att även pojkar och män drabbas av hedersförtryck.
Okunnigt och fegt från hennes sida är att bara fördöma kvinnlig könsstympning istället för att fördöma all könsstympning.

Uffe

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se