22 jan. 2014

Hitchens om Humanism


Indeed I've always thought one of the great advantages of humanism is precisely that it doesn't need a priesthood, it doesn't need constant reinforcement. People can come to it themselves as a logical conclusion. And many people do. It's one of its strengths.
- Christopher Hitchens, ur en intervju om George Orwell från 2002

6 kommentarer:

Unknown sa...

Nej, men även om präster inte behövs, så behövs tydligen "helgon" att vörda genom att citera och tala om i devota ordalag. Dit hör "de fyras gä.." f'låt "De fyra ryttarna" och några sk humorister. samt en och annan överskattad svensk författare.

För all del tycker jag att Hitchens har sina poänger även när han är oförskämd och tänker få tag på hans posthuma bok "Mortality" nu när lönen kommer

(Har någon läst den får ni gärna kommentera den: Vad var bäst och vad var sämst? Gillade ni/du den?

Ulf Gustafsson sa...

Några helgon har i alla fall inte jag.

Det var mer än ett år sedan jag läste Mortality, så minnesbilden är inte helt färsk. Gillade den dock, även om han tyvärr gick bort för tidigt, så sista delen är lösryckta tankar. Den är en bra redogörelse över hans tankar om döendet och livet. Mest intryck gjorde dock hans frus efterord.

Unknown sa...

Tja, 62 är lite för lite. Jag undrar om jag inte t o m tycker att 80 är lite väl tidigt.

Vi får hoppas att någon annan läst den, eller läser den och kommenterar den. Den var ju rätt tunn så ett varmbad en kväll räcker gott och väl.

Lennart W sa...

Den här bloggen är "constant reinforcement". Liksom väldigt många fler bloggar. Plus alla dessa böcker av t ex just Hitchens, alla dessa föreningar som t ex Humanisterna, och alla dessa konferenser. Och en massa youtubeklipp, debattartiklar i tidningar och föredrag där man har bjudit in såna som t ex Hitchens, och demonstrationer som "reson rally" [sic!] där Darwins uppmanar sina hejdar till att trakassera katoliker. (Mycket av detta rapporteras det f ö om på just denna blogg.)

Men förutom det så finns ju ingen "constant reinforcement".

nanowire sa...

Visst är det "constant reinforcement" dock i en så relativt liten skala att jag inte tror det påverkar folk att bli ateister i någon större utsträckning.

"Darwins uppmanar sina hejdar till att trakassera katoliker"

Antar att du menade Dawkins hejdukar(?); jag känner inte till dessa, låter som våldsamma typer, kan du berätta mer om dem?

Lennart W sa...

Nanowire: Ja, det ska vara hejdukar, och "reson" ska vara "reason". Såna här "smart phones" har egna idéer ibland om vilka ord det ska bli. Betr den ev lilla skalan är det något man jobbar på ändra på, t ex nu med en egen ceremoni för riksdagens öppning (men förutom det också finns det ju ingen "constant reinforcement"...).

Är hejdukar ett bra ord? Möjligen inte. Men tänk dig det omvända scenariot att det är en stor samling religiösa som under jubel eldas upp av sin karismatiske ledare med "Mock them! Ridicule them! In public!" - mot Humanister. Otäckt va?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se