6 jan. 2014

Idag är det Jesus födelsedag - enligt kristna i Iran


Iranska kristna i Isfahan firar Jesus födelsedag idag.

14 kommentarer:

Erik M sa...

Från Wikipedias artikel om Julfirande: Julen infaller på flera olika datum beroende på vem du frågar. Mestadels beror detta på vilken kalender kyrkan i fråga använder.

Lokatt sa...

Ja herregud så är det väl med allt religiöst hotten, att svaret beror på vem man frågar.

Vansinnigt stilig guldstrut han har, prelaten. Men jag skulle vilja att predikan skedde i bara kallingarna, hans.(De kunde få vara i guld). Skulle kännas mera äkta, då skulle nästan även jag tro en pytteliten aning på det han sa.

Lennart W sa...

Fast enligt Bengt Westerberg firar vi ju Jesus födelse den 25 december.

Unknown sa...

Som humanist borde ju han veta det, för ingen annan i landet/världen vet ju det, i synnerhet inte vi kristna.

Vi kan ju inte ena oss ens om Jesu födelse, så varför skulle vi ena oss i så trassliga frågor som bibel och moral?

Då är det bra att någon vet var det kristna skåpet skall stå.

Synd bara att inte Chuck Norris är humanist då hade man sluppit problem med alla religiösa, eller om Chuck Norris vore kristen....
.....då hade han nog också ha firat Jesu födelse den 25:e

Erik M sa...

Gorel Gerdin,

"Synd bara att inte Chuck Norris är humanist då hade man sluppit problem med alla religiösa, eller om Chuck Norris vore kristen....
.....då hade han nog också ha firat Jesu födelse den 25:e"


Åh, du behöver inte oroa dig, Chuck är starkt troende kristen , så det är snarare du som snart kommer slippa problem med alla humanister. ;-)

Stig sa...

Vi behöver inte fira jesus födelsedag varken 25 dec eller den 6 jan, eftersom jesus med största sannolikhet är ett hittepå, dessutom av det infantila slaget.

Unknown sa...

Stig.

Det skulle varken Bengt Westerberg eller *Chuck Norris hålla med om

...... eller ytterligare några miljarder människor på jordens yta.

Azaryahu sa...

Antagligen föddes Jesus någon gång under hösten, ev.oktober och antagligen inte så sent som runt den 25:e dec. I och med att det står att herdarna var ute i markerna. Oavsett vad så finns det faktiskt ett fåtal kristna som har reflekterat över detta och förstår att den tidiga romersk katolska kyrkan har haft maktpolitiska och religiösa orsaker till att lyfta upp vissa datum.

Unknown sa...

Azaryahu

Vad menar du med fåtal kristna?

Vi kristna firar Jesufödelse vid olika tidpunkter och på sinsemellan ganska olika sätt.

De flestra av oss har någon gång hört att det inte är säkert att Jesus ens föddes denna tid på året, utan att dagen kan vara planterad av som du säger maktskäl eller att kalendern glidit omkring. För egen del tror jag att vi som firar Jesu födelse, (vilket på goda grunder enligt källor hos Humanisterna infaller 25:e december) struntar i det egentliga datumet, utan firar på av gammal vana, eftersom det är enklast så. Vi bryr oss inte så länge lutfisken, Kalle Anka och Julottan finns kvar.

Anonym sa...

Till Gorel: Exakt, det är vad jag menar.
De flesta kristna reflekterar inte över om det kan vara så att Jesus föddes den 25:e dec eller något annat datum. De följer endast traditionen. Jag tror att det endast är ett fåtal kristna som förstår att Jesu födelse inte var vid något av de datum som de olika kristna kyrkorna föreslår.

Oavsett vad så verkar inte de första kristna ägnat detta ämne något större intresse då det inte står om något firande i de nytestamentliga skrifterna. Så denna högtid har snarare kyrkopolitiska orsaker.

Svante sa...

Lennart W, 2014-01-06 kl 14.40;

Nu tänker jag inte fördjupa mig i om Jesus funnits (vilket han troligen har gjort) eller vilket datum han föddes. Den här bloggposten är inte heller riktad mot dig Lennart W personligen, jag bara reagera på en sak du skrev (men som jag inte vet var den kommer ifrån).

Till saken; det jag tänker på här är att om Bengt Westerberg har sagt att ”vi” firar Jesus födelse den 25/12, så är jag i så fall förvånad över bristande insikt från BW om vad julen är. Jag säger inte att julen inte kan vara kristen, det kan den visst, men det är fel att säga att den (bara) är en kristen högtid. ”Jul” fanns innan kristendomen kom till Sverige. Ingen anklagelse mot Lennart W alltså, utan möjligen mot Bengt W (om han är rätt citerad).

Lennart W sa...


En bok en författare: Jourhavande historiker (Bengt Westerberg intervjuar Dick Harrison om hans nya bok)

Korrekt citerat, men är det han säger egentligen värsta grejen?

(Sen var det du skrev inte en bloggpost utan en kommentar..)

Lennart W sa...

Erik: Dvs iranierna och vi firar Jesus födelsedag på samma datum fast i olika kalendrar.

En kanske lite intressant grej är att det finns en liknande omständighet om vår nationaldag. Gustav Vasa valdes ju till kung den 16 juni 1523 - enligt den nuvarande gregorianska kalendern. 6 juni var det enligt den julianska. (En annan ursäkt för vårt nationaldagsdatum, 6 juni, är en inaktuell regeringsform från 1809..)

Undrar om Humanisterna kommer att göra något för att rätta till denna datumröra om vår nationaldag?

Svante sa...

Lennart W;

Tack för länk, intressant program och verkar vara en mycket intressant bok av Dick Harrisson. Vilket tycker du är det värsta som BW säger?

Du har rätt, det var en kommentar jag skrev, jag har inte befogenhet att skriva bloggposter här.

Olika kristna firar uppenbarligen Jesus födelser vid olika tidpunkter.

Jag tycker nationaldagen kan vara kvar den 6/6, en rätt okej tid på året. Oavsett att våra kalendrar har ändrats flera gånger genom tiden. Ingen fråga för Humanisterna.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se