23 jan. 2014

No fun in fundamentalism

Reduced Shakespeare Company har sedan 1995 spelat pjäsen The Bible: The Complete Word of God (abridged). Men nu har deras föreställning i Newtonw Abbey, Nordirland inställd. Lokala politiker har agerat:
For Christians, the Bible is the infallible word of God and it’s not something to be made fun of. These people are treating something sacred with irreverence and disrespect.
Teaterensemblen försöket få in "fun" i fundamentalism. Det uppskattades inte av fundamentalismen.

[via Index on censorship]

13 kommentarer:

Jonah sa...

Ser roligt ut.
Du får säga till när de kommer till sverige.
Man den hade nog inte gått hem här eftersom ingen hade haft en aning om vad skämten syftade på.

Måns Tånneryd sa...

Jag håller med dig Jonah om att det ser kul ut. Men varför tror du att ingen här skulle förstå skämten?

Jonah sa...

Folk i min ålder som aldrig har läst bibeln har nog svårt att förstå vissa av skämten eftersom de ju kräver viss förkunskap. Lite som när man måste sitta och förklara hälften av skämten i Life of Brian för en polare.
Jag antar att målgruppen är nordirländare som ju är ganska mycket mer bevandrade i bibeltexter.

Det är mycket möjligt att jag har fel där men från min erfarenhet måste man vara lite mer övergripande i sin humor om bibeln i detta landet för att för ska förstå.

Lokatt sa...

Kul!
Och man behöver ju inte inneha så värst mycket bibelkunskap för att fatta att "Eve had an Apple" är bevis för att datorer fanns redan i Paradiset. Såklart.
Och på den knackade hon ner hela den fantastiska berättelsen om vår första tid på jorden. Nu vet vi!

Jonah sa...

Sant Lokatt.
Även om äpplet inte finns att hitta i berättelsen självt förstås. :-)
Så du kanske menar att man måste ha kunskap om kristendomstradition i väst för det specifika skämtet.
Men den hade nog varit rolig att se tror jag.
Kanske kan Humanisterna försöka få hit den? Det kan säkert ge er lite publicitet?

Lokatt sa...

Jonah

"Folk i min ålder som aldrig har läst bibeln ..."

Jag blir fundersam. Läser inte alla ungdomar religionskunskap i skolan? I så fall är det illa, verkligt illa. Om en vilsen ungdom ingenting vet om t ex kristendomen kan det bli enkelt för en auktoritet att påstå snurriga lögner med viktig min, och avsluta med att :"Men jag lovar att om du tror som jag säger kommer du aldrig att dö!"

Tonåringar funderar ofta kring döden, många känner ångest inför den. Den unge som aldrig öppnat den grymma, osannolika och konstruerade sagoboken Bibeln kan då bli Gefundenes Fressen för en smart pastor.
Läs Bibeln för höge Farao, och få dig ett skratt!

Jonah sa...

Det jag lärde mig om kristendomen i skolan var att tabernaklet var ett tält i öknen som var väldigt specifikt hur det skulle se ut. Och att vissa kyrkor har dopgravar och andra inte.

Förhoppningsvis fick andra bättre utbildning på det området. Jag har en svägerska i 30-årsåldern som t.ex. inte visste vem Paulus och Johannes döparen var. Kanske oviktigt men visar ändå på en djup okunskap som man ju inte borde ha om religionsundervisningen hade gjort det den är där för.

Men som jag sa så har det hänt att man har fått förklara för kompisar varför vissa skämt i Life of Brian är roliga.

Anders Hesselbom sa...

Just nu på humanistbloggen uttrycks det oro för att okunskap om kristendom kan leda till minskad behållning av satir. "Om alla vore lika duktiga som jag, skulle de ha mycket roligare."

Jonah sa...

Anders tack för ditt hjälpfulla och ytterst trevliga inlägg i en annars mycket hårt och otrevligt meningsutbyte.

Det jag menade var att den nog inte skulle slå igenom här för att vi inte längre har den kunskap som behövs för satir i ämnet. Det har inget men min förträfflighet att göra.

Jag tycker t.ex. inte att japansk humor (du vet den med slem och blöjor etc.) är roligt för att jag inte förstår bakgrunden i deras kultur.

Likaså tror jag inte "medelsvensson" skulle tycka detta är roligt för att deras kultur är inte lika bibelbaserad som den nordirlänska.

Men tack igen för din vilja att förstå argumentet istället för att villigt missförstå för att få dig en go känsla av att vara bättre.

Unknown sa...

Verkar helt okej. Roliga skämt!
Men den skulle nog inte gå mer än en vecka.

Lokatt sa...

Flera i min bekantskapskrets, yngre som äldre (medelålders) vet väldigt lite om Bibeln. Jag tillhör dem som kan alldeles för lite, och det jag kan har jag inte läst i skolan.
Detta är olyckligt, det borde verkligen höra till allmänbildningen.
Fast jag kan flera kända psalmer utantill sen skoltiden, och det känns bra! Men aldrig någonsin tänkte jag på någon gud eller Jesus när jag lärde mig dem, det var bara högtidligt och vackert att sjunga "Gläns över sjö och strand", och tyst räkna till fyra i den lilla pausen innan man klämde i med "Barnen och herdarna..

När min mamma stod inför en uppgift som inte kunde lösas på det sätt hon tänkt sig, brukade hon säga: "Om inte berget kommer till Mohammed, får väl Mohammed komma till berget".
(Detta var länge sedan, på den tiden hade ingen av oss sett en levande muslim och hade inte en aning om att detta uttryck, eventuellt, var haram).

Varifrån kommer ramsan, vet någon bibel- eller koransprängd?

Jonah sa...

Du kan få svar av en Google-sprängd annars :-)

http://www.phrases.org.uk/bulletin_board/6/messages/835.html

The legend goes that when the founder of Islam was asked to give proofs of his teaching, he ordered Mount Safa to come to him. When the mountain did not comply, Mohammed raised his hands toward heaven and said, 'God is merciful. Had it obeyed my words, it would have fallen on us to our destruction. I will therefore go to the mountain and thank God that he has had mercy on a stiff-necked generation.' The saying has been traced back in English to 'Essays,' by English philosopher Frances Bacon (1561-1626).

Jag antar att detta inte finns med i haditherna men så säger visst legenden.

Lokatt sa...

Tack Jonah, nu vet jag.

Om någon undrar vad "street smart" står för, så kan man hänvisa till denna bedövande förklaring till att berget inte behagade komma till profeten.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se