1 jan. 2014

Nyårsuppmaning

.

25 kommentarer:

Göran sa...

Någon här som blir upprörd? Är han kanske en våldsverkande vänsterpartist?

Lokatt sa...

Underbart. Så modig.

Johan Winge sa...

Det är tydligen inte helt säkert, men fotot tros föreställa en viss August Landmesser:
https://en.wikipedia.org/wiki/August_Landmesser

Anders Hesselbom sa...

Snart kommer: "Är det så här ni humanister vill att man ska uppföra sig???"

Lennart W sa...

Det där är ju jag, här på bloggen, eller på en Humanistpub förra vintern.

Nils sa...

Det motsvaras väl av en sverigedemokrat idag. Det krävs i alla fall motsvarande mod eftersom de riskerar att bli misshandlade och få sina bostäder söndersprängda.

Anders Hesselbom sa...

Helt rätt, Lennart. Jag kan också ta på mig lite av den äran när skolan blir konfessionell eller när religiösa anspråk görs.

Munken sa...

En relaterad och sevärd dokumentär:

http://www.youtube.com/watch?v=scOJqyiYVtk

Unknown sa...

Fantastisk bild!

Patrik Lindenfors sa...

Uppmaningen handlar INTE om att bara vara motvalls. Notera vad de runt omkring håller på med. Det är intolerans, rasism och förtryck man bör stå upp mot, inte ensamkommande flyktingbarn, rättighetsälskande bloggare eller frihet. Jösses.

Patrik Lindenfors sa...

Men, Lennart och Nils, det är förstås aldrig fel att slå hål på dålig argumentation. Det tackar vi för. Jag ville bara påpeka att det inte var detta uppmaningen syftade på.

Göran sa...

Patrik 13.33
Bra svar!

Lennart W sa...

Finns det bara en tolkning av en sån här bild, med en här rubrik?

Men ok, om den enda rätta tolkningen nu är precis just en uppmaning till stå upp mot nazister precis som den där mannen gjorde, så visst, jättebra. Gör det. Stå upp mot nazister. T ex mot de där som målade hakkors på en moske inatt.

Fast om man ska vara ännu mer bokstavlig så är den där mannen död nu. Var den mannen.

Per Ewert sa...

Jag står upp för friheten för en präst eller pastor att mitt i mängden av sekularister önska skolbarn det finaste som vederbörande kan önska dem: Guds rika välsignelse. Tack för stödet, Patrik!

Patrik Lindenfors sa...

Du har inte mitt stöd att låta din personliga övertygelse gå ut över andras barn. Var fick du det ifrån? Skolan ska vara neutral med allmän religionsundervisning för alla, utan konfessionella inslag.

Per Ewert sa...

Tänkte nästan det, Patrik...
Budskapet i bilden är således något mer komplicerad än vid första anblick. Lätt att den helt enkelt reduceras till: Gör som Vi som inte håller med Dom! Och då säger ju bilden i realiteten inte så mycket.

Erik M sa...

Per Ewert,

Jag står upp för friheten för en präst eller pastor att mitt i mängden av sekularister önska skolbarn det finaste som vederbörande kan önska dem: Guds rika välsignelse.

Och hur tillämpar du den gyllene regeln när det kommer en person som anser att det finaste man kan önska barn är att aktivt avskräcka dem från din trosuppfattning (säg, en LaVeyisk satanist eller en Ayn Randisk Objektivist)?

Skall bara en av er få predika sina åsikter för barnen på skoltid (och i så fall, vem)? Skall ni båda få predika era motsägelsefulla åsikter för barnen på skoltid (och hur fördelar ni då tiden mellan varandra)? Eller vore det kanske bäst om ni alla kom överens om att skoltiden bör användas åt faktisk undervisning och att ni får kämpa om folks sympatier på idéernas marknadsplats utanför den obligatoriska skolgången?

Kom ihåg, det var inte ateister som ursprungligen kom på idén om sekularism, utan kristna minoriteter som inte gillade att bli förföljda och marginaliserade av kristna majoriteter.

Unknown sa...

Väljer skolan att ha avslutningen i en moské, så köper jag välsignelsen från imamen, i en gurdwara, synagoga eller buddisttempel likaså.
Jag skulle vara mest nyfiken om skolan hade valt en "humanistisk" lokal med "ateistisk präst", eftersom jag inte tror att denna skulle gå kunnat hålla sig från att "predika" och missionera mot religion, vilket de andra med största sannolikhet hade lyckats med.

Det är skolan som väljer plats för avslutning, och väljer de en kyrka med präst får väl skolan "skylla sig själv" om det pratas om Gud. Skulle jag ha varit pastor hade jag givetvis välsignat skolan. Nu har dessutom Jan B. fixat så att inte läraren behöver bli rädd att bli anmäld om föräldrar, elever och kollegor blir arga på att man valde en kyrka.

Erik M sa...

Gorel Gerdin,

"Väljer skolan att ha avslutningen i en moské, så köper jag välsignelsen från imamen, i en gurdwara, synagoga eller buddisttempel likaså."

Hur definierar man att "en skola väljer" en avslutning på en viss plats? Om en ensam elev är emot, gör det någon skillnad? Eller räcker det om rektorn och skolledningen ensamma bestämmer något, även om resten av skolan anser annorlunda? Eller är det något däremellan?


"Jag skulle vara mest nyfiken om skolan hade valt en "humanistisk" lokal med "ateistisk präst", eftersom jag inte tror att denna skulle gå kunnat hålla sig från att "predika" och missionera mot religion, vilket de andra med största sannolikhet hade lyckats med."

Vad får dig att tro det?


"Det är skolan som väljer plats för avslutning, och väljer de en kyrka med präst får väl skolan "skylla sig själv" om det pratas om Gud. Skulle jag ha varit pastor hade jag givetvis välsignat skolan. Nu har dessutom Jan B. fixat så att inte läraren behöver bli rädd att bli anmäld om föräldrar, elever och kollegor blir arga på att man valde en kyrka."

Så å ena sidan får skolan "skylla sig själv" om de väljer att ha avslutning i en kyrka, men å andra sidan gillar du att man inför en lag som gör att lärare inte behöver ta ansvar om kyrkobesöket innebär ett brott mot åtskillnaden kyrka/stat? Det innebär ju tydligt att skolan inte längre behöver skylla sig själv, faktum är att ingen kan hållas ansvarig för det längre i så fall.

Unknown sa...

Jag har inget emot att skolan väljer helt fritt oavsett de kör över sina elever eller inte eftersom jag inte ser avslutningens eventuella konfessionella inslag så avgörande. Det minst krångliga är en egen aula där allt blir skolans arbete. Orkar de inte fixa det är det deras val.
De får då stå ut med vad de väljer.

Däremot kan en rektor inte bestämma över vad en präst säger, och då är det bra att Jan B gjort lagen luftigare.

Varför jag tror att en "ateistisk präst" inte skulle kunna hålla tungan i styr?

Jo, för att de humanistiska, sekularistiska och ateistiska inlägg som än så länge funnits i media har inte kunnat hålla sig från den inkonsekvensen, samt för att det enda som egentligen förenar er inte alls är diverse humanistiska ideer som även många av oss religiösa/teister/kristna har utan motståndet och hos många föraktet gentemot kristna. Skulle humanister/sekularister/ateister visa större människokärlek gentemot oss religiösa, så skulle kanske jag lämna den tanken.

Erik M sa...

Gorel Gerdin,

"Jag har inget emot att skolan väljer helt fritt oavsett de kör över sina elever eller inte eftersom jag inte ser avslutningens eventuella konfessionella inslag så avgörande."

Tycker själv att det är rätt viktigt om huruvida skolan kör över sina elever eller ej i denna fråga. För vissa människor är konfessionella inslags vara eller inte vara rätt avgörande.


"Det minst krångliga är en egen aula där allt blir skolans arbete. Orkar de inte fixa det är det deras val."

Det är en ganska vettig inställning som du har. Problemet är bara att så fort man börjar säga "skolavslutningar bör inte ske i skolan, för det hotar separationen mellan kyrka och stat" så kommer det in en massa personer som säger "äh, bara för att avslutningen sker i en kyrka så är det väll inte religiöst heller". Så det är lite damned if you do, damned if you don't och det känns som om många för att slippa sådan kritik verkar luta mot att man bara skall fira i kyrkan med konfessionella inslag, även om det riskerar att marginalisera vissa elever och gå emot skolans läroplan.

Erik M sa...

Gorel Gerdin,

"Varför jag tror att en "ateistisk präst" inte skulle kunna hålla tungan i styr? Jo, för att de humanistiska, sekularistiska och ateistiska inlägg som än så länge funnits i media har inte kunnat hålla sig från den inkonsekvensen,"

Vilka inlägg tänker du på? Vad i inställningen är inkonsekvent?


"samt för att det enda som egentligen förenar er inte alls är diverse humanistiska ideer som även många av oss religiösa/teister/kristna har utan motståndet och hos många föraktet gentemot kristna."

På vad grundar du det påståendet? Sekulärhumanismen är en ideologi som blandar flera upplysningsidéer, vetenskapligt synsätt, etik och avståndstagande från vissa religiösa idéer. Att vi delar vissa idéer med vissa religiösa betyder inte att de idéerna är oviktiga för oss. Ditt argument är lite som att säga att kristendom bara handlar om avståndstagande från och i många fall förakt mot hedningar, eftersom inga tankar i den kristna etiken är unikt kristna.


"Skulle humanister/sekularister/ateister visa större människokärlek gentemot oss religiösa, så skulle kanske jag lämna den tanken."

Vad skulle du se som exempel på människokärlek och på vilka sätt visar du själv sådan människokärlek mot humanister/ sekularister/ ateister?

Lars Torstensson sa...

Skolan är ingen kyrka, och den ska därför inte missionera

Görel.

Humanisterna anser att skolan inte ska bedriva vare sig religiös eller ateistisk propaganda, och det ska den varken göra på skolavslutningar eller på undervisningstimmar. Ty skolan är ingen kyrka.

Du och många andra kristna anser däremot att det är OK att missionera på skolavslutningarna.

Dina insinuationer om att ateistisk skolindoktrinering på avslutningar skulle tilltala humanister visar bara hur ohederligt och verklighetsfrämmande du resonerar.

Det är en avgörande skillnad mellan att bedriva opinionsbildning på debattsidorna i pressen och att göra det i skolan, som ska förmedla opartisk kunskap.

Det är avslöjande att du inte förstår den skillnaden.

Unknown sa...

Lars T

"Skolan är ingen kyrka"

Helt riktigt: Så varför sker det om och om igen att skolor ringer sina kyrkor och hyr lokalerna när de lika gärna kan ringa kommunen eller en grannskola och hyra lokalerna?

Om de nu kan hyra en kyrka med eller utan pladdrande präst, varför hyr de då om och om igen med präst?

Om det år efter år uppstår samma debatt? Varför fortsätter de att hyra dessa kyrkor?

Detta får du fråga skolorna inte mig som kristen. Det är skolorna, inte kyrkorna som väljer att utsätta barnen för denna sk nominella indoktrinering(nominell indoktrinering, för jag tror ärligt talat inte att de lyssnar så väl)

Ifall de kommer till min kyrka får de väl skylla sig själv eftersom pastorn knappast inte kommer att vara tyst

Lars T. och Erik M.

Hade de artiklar som serveras i media lagom till skolavslutningarna varit mindre stöddiga mot vanligt folk och vad de kan tänkas kunna och tycka, så hade såväl mitt förtroende för ateistpräster som min allmänna kärleksfullhet mot mediala humanister varit större. De humanister jag umgås med möter bara mig som blid. (fast det är för att de själva är blida och till stor del skäms över den mediala debatten.)

Anders H.

Vad händer när du är på skolan och berättar? Vad säger du om religion iförhållande till humanism eller det ateistiska ställningstagandet? Är du helt fri från polemik?

Lars Torstensson sa...

Religiöst förmynderi

Görel G.

Att vissa skolor anlitar kyrkor, eller håller konfessionella avslutningar i andra lokaler, beror på att många religiösa rektorer och lärare inte klarar att upprätthålla gränsen mellan skolan och kyrkan.

Alla kristna som försvarar detta religiösa förmynderi ådrar sig ett medansvar för detta.

Det är deras stöddighet som hotar elevernas religionsfrihet, och skolans ställning som tillförlitlig kunskapsförmedlare.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se