3 jan. 2014

"Religionsbyten hennes kall"

Ur dagens DN Insidan:
Madeleine Sultán Sjöqvist, lektor och religionsforskare vid Uppsala universitet, är en av få i sin yrkesgrupp som själv inte är troende, berättar hon när DN träffar henne i en julpyntad lunchrestaurang. 
– Jag studerar religioner för att jag är fascinerad av människor som tror, liksom av religionens ställning i samhället. Jag tror nog att jag tänker på religion dygnet runt, jag är gravt yrkesskadad, säger Madeleine Sultán Sjöqvist. 
I sin forskning har hon fokuserat mycket på konvertiter. När frågan om vad som driver människor till att byta religion kommer på tal vill Madeleine Sultán Sjöqvist först poängtera skillnaden i åsiktsperspektivet mellan någon som är religiös och någon som förhåller sig mer till vetenskap. 
– Många som konverterar ser beslutsögonblicket som en uppenbarelse, jag som forskare kan tolka det annorlunda ur ett samhällsvetenskapligt perspektiv.

2 kommentarer:

StaffanG sa...

Nyfrälsta ateister är också en intressant kategori. Uppenbarelse eller rationellt beslut? Det kan hur som helst vara ganska starka känslor inblandade, förhoppningsvis understödda av förnuftsskäl.

Anonym sa...

Hela tiden är DN:s perspektiv kristendom, monoteism och tro på "Gud" ungefär som om det vore det enda alternativ för andlighet som alls fanns. Nu är visserligen Humanisterna emot ALL andlighet som sådan, ifall jag tolkat saken rätt, men DNs förment objektiva, kvasi-liberala men i själva verket extremt ofria hållning äcklar verkligen mig...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se