12 jan. 2014

Rysk-ortodoxa kyrkan vill ha en folkomröstning om homosexförbud

Inlägg av Lars Torstensson
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mot bakgrund av kritiken från väst inför vinterolympiaden i Sotji mot inställningen till mänskliga rättigheter i Ryssland har den mäktiga Rysk-ortodoxa kyrkan föreslagit en folkomröstning om att förbjuda homosexuella relationer. En lag mot "homosexuell propaganda" finns redan i Ryssland.

Kyrkans talesman Vsevolod Chaplin pekar på den negativa synen på homosexualitet bland flertalet ryssar, och han menar att en återgång till Sovjettidens förbud mot homosexualitet borde diskuteras, "eftersom vi lever i en demokrati". Han säger också: "Jag är övertygad om att sådana sexuella kontakter bör uteslutas fullständigt från vårt samhällsliv."

Emellertid torde en sådan lag bli svår att genomföra med tanke på Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

"Om man håller en folkomröstning i Ryssland skulle 90% stödja både dödsstraffet och idén om att skjuta alla homosexuella," säger en representant för den ryska hbt-rörelsen.

[Global Post]

Lars Torstensson

2 kommentarer:

Unknown sa...

Statens uppgift är att stifta lagar och säkerställa frihet, demokrati och lika rättigheter för alla.Först när detta är säkerställt får marknad, valfrihet(och folkomröstning) styra. Folket kan inte tillåtas, i demokratins namn, att rösta eller välja så att någon annans grundläggande rättigheter inskränks. Här måste även Sverige fundera lite, t ex när det gäller monarki och det fria skolvalet.

Creutz sa...

Vad kommer härnäst? Kanhända vill rysk-ortodoxa kyrkan ha en omröstning om huruvida det är okej att kriminalisera judar från att gifta sig med icke-judar?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se