24 jan. 2014

Sara Silverman och Jesus tillsammans för reproduktiv hälsaFörslaget om hur minska mäns intresse för onani fick mig att tänka på ett blogginlägg som inte alls handlar om videoklippet - Nytänk i modebranschen - men likväl feminism.

19 kommentarer:

Lokatt sa...

Häftigt! Vilken tjej!
Och vilken ursnygg Jesus, jag vill också äta popcorn i soffan med honom. Lite dåligt bordsskick bara, man torkar sig ju inte av sig på manteln så där.

Lennart Widlund sa...

Livet börjar efter 40... veckor i livmodern?

Visste inte förut att det ens fanns ultraljudsundersökningar som gjordes med en sond i vaginan, men så gör man tydligen för bättre bildupplösning under den tidiga delen av graviditeten. Men är detta verkligen obehagligare än själva aborten som man ju ändå tänkt göra, eller än andra gynekologiska undersökningar? Är kanske snarare så att man vill värja sig för kunskap - om vad det är som man är på väg att ta bort. Men kunskap är ju bra, även när den utmanar våra föreställningar och sådant vi vill tro t ex bara för att det är mer praktiskt så just nu. Är det där bara en liten cellklump? Se efter själv!

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Vilken kunskap tillför en bild på en "levande" bild på ett embryo i kvinnans livmoder, jämfört med ett fotografi (eller inspelad video) på ett jämnstort annat embryo?

Lennart W sa...

Ulf: Det tillför kunskap om hur DITT ev framtida barn ser ut just nu. Men visst kan man ju också tänka sig att informera med bilder på andra embryon före och efter abort. Fast även sådana tilltag har ju orsakat upprörda reaktioner förr. Var visst någon bil som brukade åka runt med stora bilder på Stockholms gator. Det ÄR själva kunskapen som man värjer sig mot.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Jag förstår att du vill föreskriva att kvinnorna som vill göra abort skall se embryot som sitt framtida barn. Frågan är om andra, som inte är kvinnan ifråga, har rätt att tvinga på henne sitt synsätt.

En omvänd situation hade varit påtagligt obehaglig, t.ex. om samhället ville förskriva att kvinnor borde abortera, eftersom det bara är en cellklump. Men ÄR bara kunskap skulle någon säkert hävda.

Anders Hesselbom sa...

Man ska inte blanda ihop principiella bestämmelser med konkreta fall. De regler instiftas gäller för de individuella fallen, och de individuella fallen lyder under reglerna. Den som använder ett argument som syftar till att påverka en principiell bestämmelse mot en individ som behöver göra abort, löper en risk att skuldbelägga.

Patrik Lindenfors sa...

Moralpanik! http://www.salon.com/2014/01/24/comedy_expert_laura_ingraham_declares_sarah_silverman_unfunny/

Anders Hesselbom sa...

Patrik, jag vill påpeka att jag anmärker på ett moraliskt tillkortakommande i katolicismen - jag har inte panik.

Patrik Lindenfors sa...

Då vill jag påpeka att mitt yttrande "Moraplanik!" syftar till länken som är precis bredvid min kommentar, den som går till en amerikansk "humorexpert" på högerkanten som tycker att Sara Silverman inte alls är rolig.

Lennart W sa...

Ulf och Anders: Ni håller inte med om att embryon är ev framtida barn? Då får jag väl förklara. Alla barn har varit embryon, men av olika orsaker är det ju inte så att alla embryon klarar sig. Alltså är embryon "ev framtida barn". Frågor på det? (Vad trodde ni egentligen, att barn kom med med storken?)
:-)

Lokatt sa...

Det är fel att läsa inläggen bakifrån, inser jag nu.

Moraplanik fick mig att förstå att det finns ännu ett främmande ord som jag inte känner till. Något från Dalarna, trodde jag först.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Håller du inte med om att ett embyro ev bara är en cellklump? Låt mig förklara ett embryo är uppbyggt av celler som sitter ihop (en cellklump). Frågor på det? (Vad trodde du egentligen, att ett embyro var byggt av lera?) :-)

Lennart W sa...

Nej Ulf, embryon är inte som vilken annan cellklump som helst. För till skillnad från t ex avklippta förhudar kan just embryon utvecklas till barn och så småningom till vuxna. Iaf med lite tur. I ö passar din beskrivning av cellklumpar in på oss allihop.

Anders Hesselbom sa...

Det finns en inneboende kapacitet i den magin, eller hur? Inte undra på att stamcellsforskning är så impopulärt.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

För dig är inte embryot inte vilken cellklump som hellst. Frågan är om du har rätt att försöka påtvinga andra samma subjektiva uppfattning om att detta har ett moraliskt värde.

Erik M sa...

Lennart W,

"Nej Ulf, embryon är inte som vilken annan cellklump som helst. För till skillnad från t ex avklippta förhudar kan just embryon utvecklas till barn och så småningom till vuxna. Iaf med lite tur."

Samma sak gäller obefruktade äggceller. Även de kan utvecklas till människor om de har lite tur och befruktas. Så de är inte heller vilken cellklump som helst. Frågan är då om vi bör betrakta varje menstration som en tragedi.

Lennart W sa...

Ulf: "Frågan är om du har rätt att försöka påtvinga andra..."

??

Halmgubbe.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Jag trodde du försvarade de obligatoriska ultraljudsundersökningar som gjordes med en sond i vaginan beskrivs i videoklippet? Om inte, så vet jag inte vad du håller på med.

Lennart W sa...

Ulf: Blev ärligt talat förbryllad, för jag varken vill eller kan tvinga någon till något alls. Speciellt inte att ha någon speciell uppfattning. Men man kan förstås försöka påverka genom att tala med folk, t.ex. som du själv gör nu.

Din fråga var alltså egentligen om det är rätt med en sådan lag? Vet inte, det är möjligt att din lösning är bättre, med att visa bilder eller video på andras embryon i samma ålder som ens eget. Det jag säger är att information och informerade beslut är bra, alltid, om allting.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se