7 jan. 2014

Släpp ceremonierna fria på marknaden

Gästinlägg från Catarina Thestrup. Finns även publicerat på hennes blogg.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Släpp ceremonierna fria på marknaden!

En av mina bästa kompisar, en amerikansk homosexuell kvinna har efter flera års väntan äntligen kunnat gifta sig i kyrkan. Underbart! Grattis! Jag är jätteglad för hennes skull!

Självklart ska homosexuella ha samma rättigheter. Har heterosexuella rätt att gifta sig i kyrkan, ska naturligtvis homosexuella också ha det. Men jag hade hellre sett att det hade gått åt andra hållet, d.v.s. att kyrkans, kommunens och andra officianters vigselrätt hade tagits bort och att äktenskap (hetero och homo) juridiskt benämndes som partnerskap och endast kunde ingås genom undertecknande av juridiska dokument upprättade av jurister.

Som Humanister bör vi bekämpa kyrkans dominans, dogmer, allt förheligande och att någon annan än individen bestämmer vad som är värt en ceremoni. Det faktum att Humanisterna erbjuder ceremonier utan gud och alternativa ceremonier för ett litet antal personer leder inte långt i den kampen. Mitt förslag för att lösa problemen med ceremonier är att alla ceremonier blir just bara ceremonier som kan förrättas av vem som helst, på vilket sätt som helst. Allt juridiskt sköts av jurister och benämns med juridiska, ”neutrala” ord, såsom t ex partnerskap (istället för äktenskap) och namnregistrering (istället för dop och namngivning). Partnerskap kan ingås mellan vilka som helst och mellan hur många som helst.

För att på allvar utmana kyrkan och tillgodose dem som har behov av ceremonier, traditionella och andra, bör ceremoniverksamheten läggas ut på marknaden. Kyrkor och andra officianter får slåss om kunderna med ceremoniföretag, eventföretag, organisationer, hembygdsföreningar, slott, resturanger, hotell och extraknäckande författare, kändisar och musiker etc. Har vi kunnat lägga ut tågtrafik, elförsörjning, apotek, skola, vård och omsorg på en marknad torde det vara en småsak att göra detsamma med ceremoniverksamheten. Låt ceremoniföretag och andra som vill in i branschen etablera sig och marknadsföra sig så ser vi vilka ceremonier och förrättare som efterfrågas. Kanske önskas en ceremoni vid skilsmässa, när hunden har dött, när man bytt jobb, köpt hus, sprungit ett maraton, skaffat hund, blivit friskförklarad, förlovat sig, startat företag, tagit körkort, blivit sambo, fått bonusbarn, fyller 50… Listan kan göras hur lång som helst och ceremonibranschen kan bli en ny intressant bransch som ger nya arbetstillfällen. Självklart skulle många inledningsvis vilja ha de traditionella ceremonierna, men jag tror att på sikt skulle nya, mer tidsenliga och väl så högtidliga och trevliga ceremonier skapas.

När marknadskrafterna släpps fria beträffande ceremonier försvinner förheligandet, det blir kunden som bestämmer vilka de ceremoniella behoven är, och kyrkan blir en aktör bland många och utmanas på allvar, både utifrån och inifrån.

Catarina Thestrup

6 kommentarer:

Marre sa...

Catarina,

Komiskt att du nämner tågtrafiken i sammanhanget. I kvällens Rapport sa vice ordförande i SEKO, Johnny Nadérus, att vi har en 'Kalle Anka järnväg' med hänsyn till bristande underhåll/reparationer av spår och växlar. Kanske bättre att återbörda uppdraget just till myndigheten.

JonasQ sa...

Jag tycker detta är klockrent. Med all juridisk "vigsel"-rätt överförd till staten så skulle man dessutom kunna ha valmöjligheter på blanketten/webbsidan där anpassning i relation till vår föråldrade äktenskapsbalk kunde göras, t ex en ruta för äktenskapsförord med innebörden allt mitt är mitt och allt ditt är ditt utom det vi särskilt bestämmer som vårt.

Unknown sa...

Menar du, Marre, att ceremonierna skulle spåra ur om de släpptes fria?
:-)

Marre sa...

Catarina,
Ha ha, den var kul! Annars kunde man kanske jämföra med Carema: få minsta möjliga som konsument för de dyraste pengarna. Så kan det gå på den fria marknaden

Men skämt åsido: varför behövs alla dessa ceremonier? Många av dem är ju övertagna från kyrkan. Det måste även t.ex konfirmation i humanistisk regim vara.

Unknown sa...

Jag förespråkar verkligen inte privatisering av offentlig verksamhet (Se gärna min blogg om vad marknadiseringen gjort med skolan: catarinathestrup.wordpress.com.)Men ceremonier är, anser jag, ingen offentlig verksamhet så passar just därför på marknaden. Den som vill ha ceremonitjänster får fixa det privat.

Unknown sa...

Oops! Vad fast man är i gamla spår. Dumt av mig att skriva "skilsmässa". Något i stil med "upplösande av partnerskapsavtal" hade varit bättre.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se