5 feb. 2014

Crowdfunding: Divine Placebo

På grund av en tillfällig lönelucka så har jag dragit igång en Crowdfundingkampanj så jag kan skriva en ny bok: Divine Placebo. Här kan ni stötta kampanjen.


Och här är en kort presentation vad boken är tänkt att handla om, på engelska (eftersom jag tänkte skriva på engelska).
Divine Placebo
Scientific studies have found measurable effects of sham treatments on several different ailments - placebo effects. Religious rituals often invoke very similar mechanisms as those used to invoke such placebo responses, including suggestion, trust in authority figures, generated expectations and classical Pavlovian conditioning. In this way placebo (beneficial) and nocebo (detrimental) effects may function as religion’s stick and carrot, something which may have expedited the spread and maintenance of religious beliefs and rituals across human populations.
Importantly, placebos can provide actual benefits, resulting in both immediate and evolutionary advantages for people who are persuaded by pretend treatments and religious practices. This indicates real benefits of gullibility and suggestibility in humans, providing an explanation of the universal spread of religions across human populations. In the final chapter of the book I will discuss potential methods to harness the power of placebo for the benefit of the ever growing number of people who are not religious.
The field of evolutionary research on religion is exploding, with new research groups, journals and papers emerging all the time. Thus, there should be a ripe market for a book reviewing and summarizing a novel general argument. I plan to write the book in English, in an easily accessible manner and with an anti-theistic slant, tapping into the large audience reading atheistic literature.
Stötta projektet här.

25 kommentarer:

Lokatt sa...

Detta låter intressant, och behövligt.Placeboeffekten och överhuvudtaget människors benägenhet att tolka falska fenomen som sanna ger bra förklaringar till att hokuspokus å sånt är så framgångsrikt.

"I will discuss potential methods to harness the power of placebo"
De metoderna är jag intresserad av. Jag skulle vilja lära mig några knep! Men antagligen handlar knepen mest om upplysning och övningar i att tänka klart förstås.

Patrik Lindenfors sa...

Lokatt,
Orsaken till att jag blev intresserad av fenomenet var att vi lyckades lura barnen att inte bli åksjuka genom att sätta på den akupunkturarmband. Ingen upplysning där inte, utan rent bedrägeri. Men vi slapp stanna och kräkas...

Lokatt sa...

Oj, fantastiskt!
Just nu försöker jag intensivt att övertyga mig om att den lätt molande tandvärken bara är nocebo.. Men det går fan så dåligt, suck.

BlackLabel sa...

Stöttat !
Now go get to work ;)

Patrik Lindenfors sa...

Tack! Ska ske!

MM sa...

När min lille fyraåring har gjort sig illa och vill ha plåster brukar jag säga till honom att ”Ja, det gör vi. Du vet, plåster innehåller ett ämne som heter placebo, och det gör att det onda går över mycket fortare.”

En vacker dag kommer han förhoppningsvis skratta gott åt det.

Lycka till med boken
/Mattias

Lokatt sa...

Man kan ju "blåsa på såret" också. Och det lär fungera, på riktigt! Inte så mycket Placebo alltså även om det hjälper till.
Någon som forskat på sånt här förklarade att hjärnan distraheras av blåsandet, den har svårt att samtidigt sortera (medioker)smärta och den sköna känslan av blåsandet.
Sen tillkommer ju sjukdomsvinsten förstås, har man tur blir man ojad och kramad och får öppna godispåsen fast det bara är fredag.

Lokatt sa...

Min mamma kände en doktor som döpt sitt sommarställe till Placebo. Tihi!
Alltså, ändra betoningen, ja ni fattar.

Marre sa...

Patrik,

Du skriver att ni använde akupunkturarmband på barnen. Var fick ni dem ifrån, apoteket eller?
Är din uppfattning att akupunktur är placebo överhuvudtaget?

Patrik Lindenfors sa...

Vi beställde dem via nätet. Som jag förstått det är akupunktur en placebo, men det var länge sedan jag läste forskningen på området, så det kan ha kommit nya rön.

Lokatt sa...

I boken Salvekvick och kvacksalveri (Tricks and treatment) kommer de två författarna fram till att
1. Akupunktur kan hjälpa vid viss, avgränsad, smärta. Alltså ingenting annat än smärta
2. Vitlök kan ha betydelse i samband med förkylning
3.Johannesört (eller om det var Solhatt)kan påverka humöret positivt - och samtidigt eventuellt slå ut p-pillers påverkan, en varning alltså.

Allt annat bedömdes som hokuspokus. Homeopati, zonterapi, ögonspegling etc, etc åkte i soptunnan.

MM sa...

Jag har hört att den verksamma substansen i vitlök är så liten att det sannolikt mest handlar om att man luktar illa och att folk därför håller större avstånd, vilket resulterar i mindre risk för förkylningar och dylikt.

Vet inte om det stämmer dock.

Lokatt sa...

MM
Haha! Stämmer kanske.
Fast jag har faktiskt märkt att jag när jag börjar bli förkyld kan få en häftig längtan efter vitlök. Då skivar jag flera klyftor på en smörad knäckemacka - och folk undviker att prata med mig på ett dygn ungefär.
Kan inte svara på om jag tillfrisknar på grund av detta - jag brukar ta en alvedon också. Men det är något skumt med det här vitlökssuget, som jag inte får annars.

Lennart W sa...

Norberg har visst lyckats skrapa ihop 150 tusen med crowd funding - för en bok om just crowd funding, så det går ju. Gäller nog också att verkligen kunna nå ut till så många som möjligt med frågan. Vilka kanaler använder du i den engelsktalande världen?

---

Te med honung i brukar jag ta när jag är förkyld. Det känns bra helt enkelt. Annars är det nog så att kroppen har en fantastisk förmåga att läka själv ändå.

Lokatt sa...

"... en fantastisk förmåga att läka själv ändå."
Javisst.
Och, Är kroppen frisk så håller den sig ren själv! som gubben som inte ville tvätta sig sa (västgötskt ordstäv).
Honung i hett citronvatten har faktiskt en fin placeboeffekt, eller vad det är. Eller ännu bättre, en mugg hett rött vin med en stor klick honung i när man ligger febrig i sjuksängen, man somnar så skönt.
Hur mycket som är placebo där vet man ju inte, men inte så jättemycket, tror jag.

Patrik Lindenfors sa...

Jag har försökt med Twitter, annonser på Facebook, inlägg på reddit, och mail till allehanda bloggar jag följer, varav än så länge en har nappat. http://vridar.org/2014/02/06/divine-placebo-a-request-to-readers/

Tips mottages tacksamt.

Pike sa...

Kolla om du kan få med en spot på Skepticality. De brukar göra gratisreklam åt crowdsourcare, men du får nog spela in reklamsnutten själv.

Pike sa...

Sådär! Nu har jag också gjort ett litet bidrag. Ser fram emot att få läsa boken när den blir klar.

Svante sa...

Lennart W, 2014-02-07 kl 12.19;
Min Mor brukar säga om förkylning att det går över på en vecka med behandling och på sju dagar utan behandling ;)

Svante sa...

Kommer boken på svenska och vad kommer den då i så fall att ha för titel?

Patrik Lindenfors sa...

Förhoppningsvis. Förmodligen då under namnet Gudomlig placebo. Men jag tänkte göra tvärtom den här gången, och skriva på engelska och sen översätta till svenska. Av någon anledning är jag noggrannare på engelska...

Nils sa...

Det finns de som lyckas med crowdfunding.

http://www.tino.us/2014/12/nervos-belli-pecuniam-infinitam/

Patrik Lindenfors sa...

Jo jag såg det. Bra kille, så det blir nog en intressant bok.

Unknown sa...

Precis som med homeopati, så tycks akupunktur i kombination med samtal med akupunktören ge en upplevt effekt, men denna påverkar då inte rena sjukdomstillstånd. Inget stöd finns för att traditionell kinesisk medicin verkar på det sätt som beskrivs eller ö h t. Det finns inga sådana energibalanser i kroppen eller i universum.

S k falska nålar eller sådana som sätts in slumpmässigt ger samma effekt som de som följer angivna medianer och de 365 akupunkterna (en för varje dag på året). Koncentration av smärta i en godtycklig punkt kan avleda annan smärta i kroppen- som t ex vid förlossning, där vanlig sjukvård använder metoden (ofta i i tumgreppet).

Ingen långsiktig effekt av akupunktur är uppmätt, men ofta känner sig folk på olika sätt litet annorlunda och påverkade direkt efteråt, vilket inte är så konstigt. Vissa mår också illa, känner sig sämre, medan andra inte upplever något särskilt. Stödet för akupunktur är anekdotiskt, svårt med verkligt fungerande kontrollgrupper, då behandlingen inte kan döljas helt, som med sockerpiller.

Unknown sa...

En pedagogisk bok för troende om placebo och religionspsykologi - samt humanismens befriande kraft - vore en nåd att stilla bedja om.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se