20 feb. 2014

En slöja av historieblindhet

Gift kvinna som gick till kyrkan fick bära helklut. När ogift lägrad kvinna gick till kyrkan måste hon bära halvklut, på det att man skulle kunna se vem som var hor-cona. 
Så länge hor-cona var ogift i Veberöd, måste hon ständigt i kyrkan bära Kainsmärket. Blev hon gift, avlades Kainsmärket.
Denna inblick i svenskt 1800-tal fås i en doktorsavhandling av Elisabeth Hallgren Sjöberg: Så som en slöja - Den kristna slöjan i svensk kontext. I pressmeddelandet från Umeå universitet kan man läsa:
Under 1800-talet ansågs kort hår vara en skam för kvinnan, men på 1920-talet blev det modernt. Från att ha varit en symbol för sexuell lössläppthet blev det en symbol för moderna tider. Kvinnans rättigheter i samhället hade förändrats och fler förändringar krävdes. 
Inom kyrkan debatterades hur bokstavstroget man borde följa Bibelns olika påbud. Äldre kvinnor på landet dolde ännu håret med schallett, övriga med hatt, men teologerna menade ändå att denna typ av huvudbonad inte var en slöja. Detta berodde på att traditionen att bära slöja ansågs vara österländsk och därmed dålig. Det var alla överens om. 
Det innebar att man dolde ansiktet och att kvinnan var förtryckt. Den heltäckande slöjan hade redan under 1800-talet blivit en symbol i Sverige för allt som var fel med Orienten. Att kristna kvinnor dolde håret sågs inte som ett bruk av slöja – de visade ju ansiktet och de var ju västerlänningar. 
Oavsett vad de bar på huvudet och varför så var det inte en slöja. Slöjan blev per definition ett orientaliskt plagg som aldrig brukats i väst, punkt slut. Svenska kvinnor ansågs alltså inte upphöra att bära slöja, de ansågs aldrig ha börjat. Dåtidens teologer och etnologer drabbades av religionsblindhet för sin egen kulturs traditioner.

24 kommentarer:

Lokatt sa...

Glöm inte att själva horkarlen, han som gjort pigorna med barn, aldrig behövde bära någon halvklut eller annan klut.
Här gick kyrkan och manssamhället hand i hand, som vanligt.

Den ryggradslöse betäckaren behövde bara lägga handen på Bibeln och Svära sig fri, sen var saken ur världen för hans del. Pigan gick och dränkte sig.

Nils sa...

Bara ännu en Shachar-variant. Vilka är vi att kritisera islam, vi har ju haft slöjor själva – på 1800-talet.

Suck!

Som sagt, hederkultur, homofobi, kvinnoförtryck osv osv, har funnits i de flesta samhällen. Logiken tycks vara: Den av er som är fri från synd (härifrån och 200 000 år tillbaka) skall kasta första stenen…

Slut med kritiken mot Ryssland och katolska kyrkan alltså.

Lars Torstensson sa...

Varför skulle det svenska "slöjbruker" ursäkta det islamiska, Nils?

Jag har läst någonstans att på en ort i Bohuslän gick bruket att bära huvudduk så långt att man även hade en duk som täckte ansiktet, med hål för ögonen. Ett slags bohuslänsk nikab, alltså! Men jag har glömt var jag har läst det, och var och när i Bohuslän det var.

Min farmor, som kom från Orust, föredrog - främst i sina unga år, när hon stod under inflytande av sin schartauanske konfirmationspräst - att bära kläder i svart. Bjärta och glada färger var inte bra.

Hon ansåg också att valborgsmässoeldar var en hednisk sed.

Nils sa...

Lars,

idag är det inga andra kvinnor än muslimska som beslöjar sig av religiösa/patriarkala skäl.

Syftet med den här typen av resonemang är att avväpna kritiken mot islam/muslimer.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Hur avväpnas kritiken mot islam?

Om något var fel inom kristendomen, men det har slutat med detta, så är det väl goda skäl för att kritisera samma sedvänja inom islam.

För mig är detta kritik av kristendomen och de som fortfarande vill ingå i en tradition med denna historia.

"idag är det inga andra kvinnor än muslimska som beslöjar sig av religiösa/patriarkala skäl."

Nunnor

Nils sa...

Ulf,

"För mig är detta kritik av kristendomen och de som fortfarande vill ingå i en tradition med denna historia."

Så din poäng med inlägget är att kritisera kristendomen? För att kvinnor i Veberöd måste bära halv- eller helklut under 1800-talet?

Hur kan du vilja ingå i demokratins historia med tanke på att den i antikens Grekland inte omfattade kvinnor – oavsett om de var beslöjade eller inte.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Huvudpoängen var ite det, utan att det verkade vara en intressant avhandling.

Jag anser demokratin har utvecklats och i dag har vi en mer etiskt rimlig form av demokrati. (Det kanske finns någon kristen som resonerar så om kristendomen.)
Sedan ser jag inte demokrati som en tradition eller kultur jag ingår i, utan som en metod jag förespråkar. (Tror ingen kristen resonerar så om kristendomen.)

Nils sa...

Ulf,

Saker utvecklas och var tidsålder måste dömas utifrån sina förutsättningar.

Håller med om att avhandlingen låter intressant, den är ju ett exempel som motsäger rubriken om historielöshet. Väst får inte nog av den sado-machosistiska böjelsen att söka efter gamla övergrepp.


Av inlägget förstår jag inte kopplingen mellan bibeln och huvudklut. Säger bibeln att kvinnor ska beslöja sig?

Ulf Gustafsson sa...

Människor och tro hade idag en intervju med författarinnan. Hon hänvisade till relevant Bibelstycke.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=416&artikel=5789613

Lokatt sa...

Nils
"Bara ännu en Shachar-variant. Vilka är vi att kritisera islam, vi har ju haft slöjor själva – på 1800-talet."

Med risk för att hamna snett, har inte hunnit läsa precis alla inlägg:
Lägg inte all skuld på Shachar. Jag gillar honom.

Intressant annars att höra om religiösa tokar som folk här haft i släkten - Aldrig bära kläder med färg för att det är ogudaktigt..
Min envetna, tvärsäkra, orubbliga ateism (jag ändrar mig såklart så fort Jesus kommer) kanske beror på att den är nedärvd, alltså inte bara från mamma och pappa, min hemmiljö, utan även sedan generationer tillbaka sunda förfäder med fötterna stadigt på jorden.
Mitt påstående ska tas med en nypa salt. Men varför inte.

Nils sa...

Ulf,

lyssnade på inslaget och det blir en tämligen tramsig lek med begrepp. Och jag blir ännu mer övertygad om att syftet är just att vingklippa kritiken mot den muslimska slöjan.

Hon anser att schaletten ska betraktas som en slöja och det borde nyansera debatten och ge en större förståelse för den muslimska slöjan.

Återigen, vad vi gjorde och inte gjorde för 200 år sedan är tämligen ointressant. Poängen är vad vi gör i dag, att vi lever i en kultur med vilja och förmåga att frigöra sig från omänskliga dogmer.

Lokatt sa...

För övrigt är det idiotiskt att använda argument som "vi har minsann också använt sjaletter och klutar, vi har minsann också sett det som vår plikt att slå våra barn..."
Vi utvecklas och ändrar oss, vi gör framsteg, är moderna.
Islam står still. Allt vettigt är redan sagt enligt profeten, ingenting skall eller behöver tilläggas.
Försvara inte sånt, snälla alla.

Ulf Gustafsson sa...

Lokatt,

I din senaste kommentar:
Vilka är "vi"?
Vad är "Islam"?
Är en sådan jämförelse rimlig?
Vilken tidsperiod syftar du på?

Du behöver inte svara. Din kommentar är ett praktexemplar på hur man kan förenkla tillvaron.

Och denna kommentar är inte försvar av Islam, utan av rationellt tänkande.

Nils sa...

Ulf,

muslimska länder är på på efterkälken inom de flesta områden. Det är toppen på detta isberg Dawkins pekade med antalet Nobelpris.

FN ger ut något som heter Arab Human Development Report och i boken What the Modern Martyr Should Know redovisas några data därifrån.

Utan oljan skulle arabländerna vara mycket fattiga. Nästan hela industrin bygger på licenstillverkning. Under åren 1980-2000 lyckades den samlade arabvärlden utveckla 370 patent. Under samma tidperiod producerade Israel 7,650 patent och Sydkorea, som ofta brukar användas som jämförelse utvecklingsmässigt, registrerade 16 300 patent. Oljan exkluderad var Sydkoreas BNP fyra gånger större än den samlade arabvärldens.

Läskunnigheten är dramatiskt lägre, särskilt bland kvinnor, och medan 5 procent av jordens befolkning lever i arabiska länder ger de bara ut 1 procent av alla böcker. En majoritet av dessa är religiösa.

Det är mot bakgrund av detta man ska se muslimers tal om och islamisters längtan tillbaka till islams guldålder.

Arabvärlden skyller på USA och Israel men förklaringen är islam som motarbetat utforskning av denna världen.

Lokatt sa...

Ulf G
Knepigt att erhålla ett antal frågor som jag anmodas att inte svara på.
Jag gör så här att jag börjar med att svara på din fråga "Vad är Islam". Först tänkte jag be dig googla på det, sedan ville jag vänligt förklara att islam är en religion, som grundades av en man som hette Mohammed.
Men sen insåg jag att det var nog befängt, alltihop, bortkastande av tid. Så du får leva i ovisshet om vad islam är, eller fråga en kamrat.

Lokatt sa...

Ulf G skrev:

"Vilka är "vi"?
- - -
Är en sådan jämförelse rimlig?
Vilken tidsperiod syftar du på?"

Jag förstår inte riktigt att det jag skrev kan vara så kontroversiellt!
Förr i tiden, runt 1800-talet, bar ärbara kvinnor huvudbonad, i Sverige. Idag får "vi" ha precis vad vi vill på huvudet, vi kvinnor kan raka halva skallen och bära resten i fläta, vi kan gå barhuvade i frostgrader om vi vill. Med "vi" menade jag, som du kanske ändå förstod, västerländska, främst svenska kvinnor och män.
Det där med rimlig jämförelse förstod jag inte riktigt, upplys mig!

Ulf Gustafsson sa...

Lokatt,

"Islam" = en religion, en samlig trosatser och sedvänjor kopplade till det övernaturliga.
"Vi" = "västerländska, främst svenska kvinnor och män"

Att jämföra dessa är inte rimligt, de är inte samma typer av företeelser.

Det mest irrationella du skrev var dock: "Islam står still. Allt vettigt är redan sagt enligt profeten, ingenting skall eller behöver tilläggas."

Nu kanske man inte skall läsa det du skriver bokstavligt, det kanske är en metafor.

Ps. Läste i veckan att en imam uttalat en fatwa mot att muslimer åker till Mars. Formodar att profeten redan sa detta på 600-talet.

Lokatt sa...

Ulf G
"Nu kanske man inte skall läsa det du skriver bokstavligt, det kanske är en metafor."
Skrev du, apropå att jag tidigare skrivit:
"Islam står still. Allt vettigt är redan sagt enligt profeten, ingenting skall eller behöver tilläggas."

Nej det var inte en metafor, det är så jag uppfattar situationen!

- Men du menar alltså att islam utvecklas? Rör sig? Åt vilket håll? Hur? Ingenting av det det jag ser och hör varje dag, bomber, döda, hotelser, stolthet över ännu flera bomber och döda, som nyss bland stackars otrogna kristna som samlats ihop och fått halsarna avskurna på torget i en fjärran by eftersom de inte tillbad rätt gud. (Fast de unga flickorna "skonades" förstås som vanligt).

Jag blir väldigt glad och återfår mitt hopp om du kan ge mig ett riktigt bra svar.

Ulf Gustafsson sa...

Lokatt,

Islam utvecklas och förändras, som alla kulturella fenomen. Några exempel:
- en imam uttalat en fatwa mot att muslimer åker till Mars
- sufism ens utveckling
- fatwan mot Rushdie
- den moderna islamismens uppkomst
- Gay-imamer i London http://m.vice.com/en_uk/read/life-as-a-gay-imam-isnt-as-bad-as-it-sounds
- Hanna Gadban

Lokatt sa...

Ulf G
Jag vet faktiskt inte vad Den moderna islamismen är för något. Är den något bra?
Sen vet jag inte om jag ska bli glad över fatwan mot eventuellt rymdfarande muslimer, men det är förstås en sorts utveckling, om man är rejält välvillig, modern måste man ju säga. Hurra..

Vad som är utveckling med att hota en människa till livet under tio år, under samma period som femtio av Rushdies förläggare, översättare etc runt om i världen mördas på grund av fördömandet av hans bok har jag väldigt svårt att förstå. - Eller menar du att man ska se det som en utveckling att imamerna nyckfullt kom på att här skulle det inte fatwas längre?

Lokatt sa...

Min dator krånglar, jag kastas ut, måste bekräfta att jag är jag stup i ett, etc. Därför kommer samma inlägg flera gånger eller inte alls.
Är det Gud eller Allah, eller rentav du Ulf som är härsken på mig..

Ulf Gustafsson sa...

Lokatt,

Poängen med mina exempel är att Islam inte står still, utan förändras, utvecklas, år alla möjliga håll. Om man anser förändringarna är bra eller dåliga, beror på vilka värderingar man har. På det hela tagit anser jag att utvecklingen är negativ, eftersom islam mer har politiserats. Men still står islam inte.

Nils sa...

Ulf,


när som Lokatt och även jag påpekat att islam i princip stått stilla i 100-tals år så ger du en rad svar och avslutar med det du ger 2014-02-22 11:06.

Ibland, för att säga inte sällan, uppvisar du klara troll-tendenser. Det här är ett typexempel.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Först är det skillnad på "i princip stått stilla" och "stått stilla", men jag kan acceptera att ni inte menar att vara så kategoriska som ni uttrycker er. Synd att ni inte orkar skriva det ni egentligen menar.

Sedan har inte islam stått i princip stilla i 100-tals år. Islam har förändrats mycket, men inte åt det håll vi önskar.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se