7 feb. 2014

Jorden - sedd från Mars


Det är Curiosity som vänt kameran mot himlen. Där är vi. Allihop.

7 kommentarer:

Lokatt sa...

Som ett dammkorn bara.
Känns bra, på något sätt.

Lennart W sa...

Just den här insikten om vår litenhet hade man faktiskt redan på medeltiden. Jorden må ha varit i mitten i deras världsbild, men den var liten och ffa var den längst ned, under de ofantligt mycket större och viktigare och perfekta himlasfärerna. Allra längst ned var helvetet, och det var ju nästan där vi redan var.

Så just det här med vår litenhet och kosmologiska insignifikans är en kritik som missar målet.

Patrik Lindenfors sa...

Så du menar - på allvar? - att man visste att stjärnorna var solar, precis som vår, och att det existerade andra galaxer, precis som vår vintergata, och att vi är djur, precis som andra djur?

Nej. Så var det inte.

Lennart W sa...

Patrik: Sluta hitta på. Man visste iaf att det fanns planeter, t.ex. just Mars, och alldeles off var man faktiskt inte med avståndsbedömningarna, även om man kan argumentera för att det är bättre att ha solen i mitten istället för jorden. Den Kopernikanska revolutionen uppstod inte ur ingenting, den hade ju en förhistoria av observationer och andra teoretiska försök till att förstå hur det hängde ihop.

Som redan denna bild visar är jorden oerhört liten jmf m den inre delen av vårt solsystem.

Patrik Lindenfors sa...

Jag hittar inte på någonting. Man visste inte att stjärnorna var solar, att vintergatan var en galax, att det fanns andra galaxer. Man visste inte att människan var ett djur eller att allt liv var släkt. Man trodde människan var skapelsens centrum och hade inte något begrepp alls om vårt verkliga förhållande till kosmos. Håll dig till fakta.

Lennart W sa...

Vad har något av det där med utsikten från Mars att göra? Inte ens Kepler och Newton hade en aning om t ex andra galaxer vars existens inte upptäcktes förrän på 1900-talet. Vilket förstås inte hindrade dem från att ha bra koll på vårt solsystems dynamik och storlek. Inte heller behövde de Darwins 1800-talsinsikter för det. Jag tycker att du tramsar nu.

Svante sa...

Angående kunskapen om avstånden i rymden så har de väl stegvis ökat (kunskapen alltså, inte avstånden). Men det är väl helt klart att man först underskattade avstånden, liksom att man först fick någorlunda koll på hur det var inom Solsystemet och först senare fick koll på avstånden utanför Solsystemet.

Om huruvida människorna är de enda intelligenta varelserna i universum vet vi inte (ännu). Vi vet inte heller (ännu) om liv i universum enbart finns på Jorden. Men även om människan eller t.o.m. livet är unikt för Jorden så säger det inte att människan och livet skulle vara del i någon gudomlig plan.

I vilket fall så är det en fascinerande bild i bloggposten. Bilden på Jorden sedd från Mars alltså. Kanske att det inom några decennier blir så att en människa kan stå på Mars och se detta.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se