13 feb. 2014

Kreationistreklam

...och nu blir det kreationistreklam (Darwindagen var ju igår). De tycker i alla fall själva att det är reklam. Jag blir bara mörkrädd.

11 kommentarer:

Gunnar Lindholm sa...

Fundamentalism är skrämmande!

Hade varit kul ifall någon hittade 2+2=5 i Bibeln. Bara för att se hur de skulle reagera :)

Lokatt sa...

Är inte hela Bibeln ett två plus två är fem?

Lennart W sa...

Eller tänk om det hade stått i Bibeln att 1+2+3+4+... (alla tal, i evigheters evighet, typ) = -1/12 (minus en tolftedel!)
OCH
att därför finns det 22 extra rumsdimensioner som vi inte kan se..

Fast visst ja, det var ju en del av vetenskapsreklamen. Men hallå! Då måste man ju faktiskt ta hänsyn till kontexten och så!

OK, kanske en nyansskillnad där. Fast det är nog iaf förståeligt om någon undrar.

l_johan_k sa...

Nu var ju inte 1+2+3+4+... = -1/12.

Lennart W sa...

Likafullt står det ju precis så i många avancerade strängteoriböcker, t.ex. på sidan 96 i mitt ex av Superstring Theory: Volume 1, Introduction av Green, Witten, och Schwarz, och det används just till att motivera varför det krävs 26 dimensioner sammanlagt i bosonisk strängteori.

Fast rätt ska vara rätt. De kallar faktiskt härledningen för heuristisk, vilket väl ändå förlåter en del. Ja, om vetenskap alltså..

Lokatt sa...

"Gud gjorde oss till sin avbild"...

Ursäkta min näsvishet, men är det inte på gränsen till en anmärkningsvärt grov förolämpning av Herren från denne fryntlige(=stark eufemism)man i kostym att påstå att han skulle vara en kopia på Den Högste.. Vilken hybris!

l_johan_k sa...

Jo, Lennart, jag vet det.
Vi hade en lång diskussion om detta på Patriks fb-sida: http://on.fb.me/1gbjXwb

Olle Häggström gav väldigt skarp kritik mot de olika "bevisen": "Jag tycker ett det borde vara skottpengar på folk som kan matematik och som ändå påstår saker som "1-1+1-1+1-1+...=1/2" utan att noggrant tillfoga "i viss mening". Det oreserverade påståendet är rätt och slätt falskt."

Måns Tånneryd sa...

Jag upphör aldrig att förvånas över den extrema narcissism som en del av personerna här visar upp. Lägg därtill den häpnadsväckande ignorans som genomsyrar deras uttalanden. Obehagligt!

Lennart W sa...

Tack Johan.

Den här kommentaren (länk) visar min reaktion på den kontroversiella videon, och som nog faktiskt är mer eller mindre helt och hållet på Olle Häggströms linje. Och även om det uppenbarligen finns fysiker som uttrycker sig så där slarvigt (eller okunnigt?), så är jag ganska säker på att många vet desto bättre vad det egentligen handlar om, matematiskt.

Samtidigt som jag nog också tycker att Numberphiles storhet snarare ligger i att sprida för en större krets att matte är WOW! och intressant, och det finns goda möjligheter senare att korrigera ev missuppfattningar om t.ex. oändliga summor, när de som blivit seriöst intresserade går på universitetskurser.

l_johan_k sa...

Lennart, din förklaring var nog faktiskt den bästa jag läst.

Lennart W sa...

Oj! Tack Johan!

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se