24 feb. 2014

"Nu är Uganda ett av världens farligaste länder för hbtq-personer"

Pressmeddelande från RFSL:
Idag klubbade Ugandas president Yoweri Museveni igenom en skärpt antigaylag. Den nya lagstiftningen innebär bland annat att homosexuella kan dömas till livstids fängelse på grund av sin sexuella läggning.

President Museveni har sagt att han driver igenom lagen eftersom forskare i landet sagt att det inte går att bevisa att homosexualitet är medfött, utan att det är något man lär sig att bli. Att vara homosexuell är straffbart i de flesta afrikanska länder och homosexualitet räknas redan idag som ett brott i Uganda.
– RFSU har följt läget i Uganda under lång tid och vi är bestörta över situationen i landet. Mot bakgrund av läget för hbtq-personer är det viktigare än någonsin med fortsatt dialog, samarbete och att biståndet till Uganda går just till främjandet av mänskliga rättigheter, säger RFSU:s generalsekreterare Maria Andersson
Christine Gave, International Programme Manager på RFSU, som kom hem från Ugandas igår har varit i huvudstaden Kampala för att hålla en workshop om sexuella och reproduktiva rättigheter på Naguru Teenage Information Health Centre.
– Att lagen går igenom får fruktansvärda följder inte bara för enskilda hbtq-personer utan även för organisationer och andra aktörer som arbetar för mänskliga rättigheter och sexuella rättigheter, då lagen även innebär att det blir förbjudet att prata om samkönade relationer i positiva ordalag samt att försvara det som en mänsklig rättighet, säger Christine Gave, International Programme Manager på RFSU.
Vad är det för forskare han refererar till... Teologer?

6 kommentarer:

Lars Torstensson sa...

Uganda är ett tydligt exempel på att kristendomen inte bara är en kärlekslära utan också sprider hat. En stor del av det homohat som präglar lagstiftningen i flera afrikanska länder har anstiftats av amerikanska evangelikala predikanter, som inte fått genomslag för sitt hatbudskap på hemmaplan, och därför sökt sig utomlands.

Religiös intolerans är ett av de värsta hoten mot de mänskliga rättigheterna!

Magnus sa...

Det står klart att president Museveni har vantolkat forskningsrapporten 180 grader. IHEU har kollat upp saken:

http://iheu.org/museveni-set-to-sign-ugandas-anti-gay-bill-based-on-false-reading-of-science/

Lokatt sa...

Det var jobbigt att se Ugandas president uttala sig så urbota enfaldigt: "Hur kan ni gilla "a guy" när det finns så många vackra kvinnor här och på andra ställen".
Hur blev denne okunnige man president? - Nej svara inte, jag kan själv räkna ut.

Men det var härligt att höra den kraftige svarte mannen med de rosa ögonvitorna och det flerfärgade håret (en homosexuell konstnär tror jag) förklara vad alltihop beror på: De kristna kyrkorna! "som det fullkomligt kryllar av, som växer upp som svampar, i vartenda gathörn, flera stycken på varandra på varje tomt, och med enorm makt".
Han berättade lustfyllt skrattande vad han skulle vilja göra med dem allihop - jag vill inte återge det därför att de troende här skulle bli jätteledsna.
Han var en frisk fläkt, som inte skrädde orden.

Lars Torstensson sa...

Humanistförbundet visar varför Ugandas president har fel

Jag har gjort en förkortad översättning av den artikel som Magnus länkar till:

När Ugandas president Yoweri Musoveni nu har undertecknat den beryktade antigaylagen stödjer han sig på en falsk läsning av vetenskapen. Det framhåller International Humanist and Ethical Union (IHEU) i ett uttalande.

Musoveni åberopar ett dokument med rön av "vetenskapsmän" i Uganda. IHEU ifrågasätter hans förståelse av dessa rön. Presidenten säger: Vetenskapsmännens "enhälliga slutsats var att homosexualitet, tvärt emot vad jag tidigare trodde, var ett inlärt och inte genetiskt beteende".

Detta, säger IHEU, "motsägs tydligt av rapporten själv, som upprepade gånger framhåller genernas roll när det gäller att forma sexualiteten inklusive homosexualiteten". Även om rapporten inte kan visa på någon bestämd homogen så slår den fast:

"Sexualiteten avgörs av biologi (anatomi, fysiologi, biokemi) och hur man relaterar till andra vilket är en funktion av psykologi, sociologi och kulturen i vilken man lever."

"Ytterst bestäms dessa funktioner av gener och deras interaktioner med omgivningen."

Vidare:

"Studier i djurvärlden har också visat att homosexuella beteenden förekommer bland djur- och insektsarter."

"Homosexuellt beteende har förekommit genom hela den mänskliga historien, även i Afrika."

IHEU kommenterar: "Det är svårt att förklara detta om - som vissa förespråkare för antigaylagen hävdar - homosexualitet är ett kulturellt importerat och förvärvat beteende."

IHEU:s president Sonja Eggerickx anser dock inte att det moraliskt har någon betydelse om sexualiteten bestäms av "genetiska" eller "kulturella" faktorer, eller av "natur", "val" eller "kultur". Det är fel att låta homosexualitetens ursprung bli avgörande. Fokus, säger hon, "bör ligga på att vederlägga de förrädiska myter som sprids om homosexuella människor i Uganda och alla länder som kriminaliserar homosexualitet. I ett fritt samhälle, som respekterar mänskliga rättigheter, bör tonvikten ligga på att försvara privatlivets helgd, och uppfattningen att samtyckande vuxnas sexliv inte angår staten."

Lars Torstensson sa...


Många kristna samfund står bakom Ugandas antihomolag

Den gayhumanistiska stiftelsen Pink Triangle Trusts sekreterare George Broadhead säger i ett uttalande:

"Mycket har sagts om amerikanska evangelikala kristnas inflytande när det gäller att införa denna lagstiftning, men andra illasinnade religiösa inflytanden tycks ha blivit fullständigt ignorerade.

När lagstiftningen först fördes på tal 2012 uppmanade Ugandas Förenade Kristna Råd, där det bl a sitter katolska, anglikanska och ortodoxa biskopar, parlamentet att driva den vidare. Framstående religiösa ledare från hela landet bad parlamentet att öka farten i processen att genomföra den, för att hindra vad de kallade 'en attack mot Bibeln och äktenskapsinstitutionen'. När de talade efter sin årliga konferens, organiserad av Ugandas Förenade Kristna Råd (UJCC), en ekumenisk församling som sammanför de anglikanska, katolska och ortodoxa kyrkorna, beslöt biskoparna att parlamentets kommitté för könsfrågor skulle ges uppgiften 'att engagera huset i lagförslagsfrågan, som nu var på kommitténs bord'.

Vid slutet av december 2013 yttrade den anglikanske ärkebiskopen i Uganda, Stanley Ntagall: 'I Uganda finns det så många orättvisor som barnoffer, våld i hemmet, drogmissbruk som nu är en viktig fråga i våra skolor ... Jag vill tacka parlamentet för att det har antagit antigaylagen. Jag vill att världen ska förstå vad vi säger. Kan du tänka dig att din son tar hem en annan man för att presentera honom?' Biskop Wilberforce Kityo Luwalira berömde parlamentsledamöterna att de hade antagit antigaylagen, men bad dem att motsätta sig en föreslagen lag om att legalisera abort, vilket han beskrev som mord. Biskopen i Mbale, Patrik Gidudu, bad ugandier och politiska ledare som är emot lagen 'att söka Gud, ångra sig och förnya sitt broderskap för att frälsa landet från Guds vrede'.

Ugandiska vetenskapsmän lät tydligt förstå att folk inte valde sin sexuella läggning, att homosexualitet inte var en abnormitet, att homosexuella alltid hade funnits i Afrika och att rådande attityder till homosexualitet i Afrika i stort sett var ett resultat av muslimska och kristna missionärer och kolonialmakter."

Erik M sa...

President Museveni har sagt att han driver igenom lagen eftersom forskare i landet sagt att det inte går att bevisa att homosexualitet är medfött, utan att det är något man lär sig att bli.

Och varför är det relevant om det är medfött eller ej? Att bli president är inte medfött utan ett val. Bör vi därför straffa Museveni?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se