3 feb. 2014

Sekulär begravning i Coronation Street

Den brittiska tv-serien Coronation Street har visats sedan 1960. I förra veckan fick den stor uppmärksamhet bland brittiska Humanister.

Karaktären Hayley Cropper var, när den introducerades 1998, den första transpersonen i en brittisk tv-serie. I början av året tog Hayley sitt eget liv, efter att ha fått obotlig cancer i bukspottskörteln. I avsnittet som sändes förra veckan begravdes Hayley Cropper vid en sekulär begravning, se klippet nedan.

Julie Hesmondhalgh som spelade Hayley Cropper har hjälpt till att samla in pengar till flera hbqt-organisationer och är en Distinguished Supporter till British Humanist Association. Brittiska Humanisterna har samlat positiva reaktioner på Humanistiska begravningar som människor berättade om i samband med detta i en Storify.

1 kommentar:

Svante sa...

Om man inte varit religiös så finns det ingen anledning att ens begravning skall vara det. Jag har själv skrivit ner hur jag vill att min framtida begravning m.m. ska vara, det borde fler göra, förändringar sker inte av sig självt, man måste arbeta för det också. En Humanistisk begravning sätter individen (huvudpersonen) mera i centrum än religiösa begravningar.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se