4 feb. 2014

Vad är yttrandefrihet, utan frihet att förnärma?

3 kommentarer:

Lokatt sa...

Just det!

Nils sa...

Det tåler verkligen att understryka. Yttrandefriheten får stryka på foten när identitetspolitiken alltmer vinner makt. Gruppen går före individen och får inte ”kränkas”. Genom att hävda att inte bara individen kränks utan hela gruppen blåser man upp proportionerna och skapar ett högre tryck.

En fråga är när yttrandefriheten upphör att vara en verklig yttrandefrihet? Är det när man måste gå under jorden som Rushdie? När man utsätts för mordförsök och måste ha livvakt som Vilks? När man får fönstren krossade och väggarna nerklottrade? När man hotas? När man blir förföljd av landets största tidningar för att man kommenterar på fel webbplats?

Yttrandefrihet är demokratins grundsten och en fråga som Humanisterna som borde driva mycket hårdare i stället för att fastna i pseudofrågor som skolavslutningar.

http://www.dagen.se/nyheter/issa-fick-18-knivhugg-for-att-han-ar-med-i-sd-/

Lokatt sa...

Jag tittar ibland på "Top Gear" ett lättsamt brittiskt teveprogram. De medverkande skämtar ganska ohämmat om företeelser på ett sätt som aldrig skulle godkännas i det förskräckta landet Lagom. Senast var gänget i Albanien, och man skojade friskt och inkorrekt om albaner, på ett sätt som skulle få Alexandra Pascalidou med hov att svimma. -Det var roligt!
Nyss såg jag Operan Salome på film från Metropolitan, med den imponerande finländska sopranen Karita Mattila i titelrollen. Bland de elegant aftonklädda gästerna på festen där dramat utspelar sig kallas en svart slav in, för att skära huvudet av Johannes. Slaven var nästan naken och hade afrofrisyr. Jag hoppade till en aning, mina inre bojor rasslade till. Skulle sånt accepteras i Sverige.? Knappast. Den svarte mannen skulle av Tobias Hubinette anses svårt förnedrad, den grymma medeltidsöverklassen i det fjärran landet skulle misstänkas som slavhållande, usch fy. Att det handlade om en rollgestaltning skulle inte ha så stor betydelse, gissar jag.
I den svenska uppsättningen finns heller ingen svart slav.

Jag tycker faktiskt lite synd om oss ängsligt präktiga och konforma. Jag tror vi hugger oss själva i foten i vår klappjakt på förbjudna förolämpningar.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se