11 feb. 2014

Vatikanen representerar inte katolikerna

Mer än 12.000 katoliker, från tolv länder på fem olika kontinenter, har deltagit i en opinionsundersökning om hur de ser på vissa centrala doktriner som Vatikanen predikar. Svaren stämmer dåligt med Katolska kyrkans officiella hållning:

  • 45% av katolikerna anser kvinnor skall få bli präster
  • 50% av katolikerna anser präster skall få gifta sig
  • 66% anser abort skall vara tillåtet i vissa fall
  • 78% av katolikerna är för att preventivmedel används
Detta förvånar inte Catholics for Choice. Deras president, Jon O’Brien, kommenterar resultatet:
It’s time for the media and policymakers to recognize that when it comes to what Catholics think about these critical issues of social justice and public health, the Vatican simply does not speak for us.
Sedan finns det frågor där en klar majoritet av katolikerna fortfarande har trångsynta åsikter. Endast 30% är för samkönade äktenskap.

10 kommentarer:

Anders Hesselbom sa...

Katolska kyrkan ska inte behöva offra sin uppriktiga tro på grund av dessa siffror. 66% stöd för abort lämnar oss med inte helt obetydande 44% som inte skriver under, och de där 45 procenten som anser att kvinnor ska få bli präster, är knappt att betrakta som en majoritet. Om katolska kyrkans medlemmar har dessa åsikter samtidigt som katolska kyrkan utvecklas till något som liknar ett sekulärhumanistisk livsåskådningsförbund, tränger man bort sina medlemmar. Har vi att se fram emot ett "Katolska Värdepartiet"?

Måns Tånneryd sa...

Det är ju trevligt, om än inte så förvånande, att även de flesta katoliker är som folk är mest. Men, det spelar ju inte så stor roll så länge som de håller sin kyrka om ryggen. Är de uppriktiga i sin kritik och sitt avståndstagande så applåderar jag det men imponerad blir jag först när de gör något åt det, som att välja Jon O'Brien till påve till exempel.

Anders Hesselbom sa...

Eller går ur.

Ulf Gustafsson sa...

Imponerad skall man inte vara.

Men det finns anledning att fundera över varför så många katoliker lånar ut sin röst till Vatikanen, när de inte håller med om budskapet där ifrån.

Uppenbarligen faller jämförelser med att vara medlem i politiska partier eller Humanisterna. Många katoliker är medlemmar i kyrkan av andra anledningar än att de håller mer om det ideologiska programmet.

Nils sa...

Måns,

"Men, det spelar ju inte så stor roll så länge som de håller sin kyrka om ryggen."

Är det den så kallade tysta majoriteten du talar om här?

Är resonemanget tillämpbart på andra religioner?

Lennart W sa...

Anders: "66% stöd för abort lämnar oss med inte helt obetydande 44% som inte skriver under..."

Hur många % katoliker finns det egentligen om man får fråga? 66+44=110..

I.ö. uppfattar jag det som att KKs officiella ståndpunkt är att det ÄR OK med abort när moderns liv är i fara annars, vilket väl ändå får anses vara "vissa fall". I så fall är det snarare de "44%"-en som går emot Kyrkans lära.

Anders Hesselbom sa...

Ursäkta mitt slarv. Men problemet är fortfarande inte abortmotståndet, utan hanteringen av de individuella fallen. Även jag är abortmotståndare, men det betyder inte att jag är korkad nog att anse mig ha åsikter om individuella fall. Behövs en abort så behövs en abort. Abortmotståndet tar sig i uttryck genom förespråkande av sexualundervisning, användande av preventivmedel, och så vidare.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Som jag uppfattat det är avsiktlig abort aldrig tillåtet enligt Katolska kyrkan. Sedan om fostret råkar dö i samband med kvinnans liv räddas är acceptabelt. Det tycker inte jag är "vissa fall".

Men jag kan ha fel, det är inte lätt att dra klara slutsatser utifrån texten i Catholic Encyclopedia:
https://www.catholic.org/encyclopedia/view.php?id=62

Måns Tånneryd sa...


Nils,

Jag talar om den delmängd av världens katoliker som är medvetna om vad KK ägnat sig åt och hur de hanterat det men ändå stannar kvar och låtsas som om inget hänt.

Resonemanget är inte tillämpbart på några religioner alls, däremot på vilken organisation och dess medlemmar som helst.

Måns Tånneryd sa...

Anders,

det vore roligare med O'Brien som påve men de får gärna gå ur oxå. De har mitt fulla stöd i ett sådant beslut! :-)

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se