16 mars 2014

Aokigahara, självmordsskogen

9 kommentarer:

Lokatt sa...

Så hemskt sorgligt. Och vilken klok skogvaktare.
Men rubriken "Andligt", varför det?
Kan vi inte bara låta det vidskepliga folket, de kristna och New Agearna, ensamma få rå om det flummiga ordet. Det finns inga andar.

Göran sa...

Reagerade också på "andligt". Patrik tänkte möjligen på andar som kanske är osaliga och vakar förvirrat över sina livlösa kroppar.
Patrik kanske börjar komma ut och är på väg att göra en Ekman.

Patrik Lindenfors sa...

Andlighet är ett uttryck som används i dagligt tal för att uttrycka ett visst sinnestillstånd. Det sinnestillståndet är inget som är förbehållet religiös verksamhet utan något alla kan uppleva. Således är det även mitt uttryck. Sam Harris kommer med en hel serie på ämnet snart, så det är bara att vänja sig.

Marre sa...

Men herregud (sic!) kan ni inte skilja på andar och andligt?

Lokatt sa...

Nej jag vill inte vänja mig! "Andlighet" är sedan länge förknippat med religiositet. Senare har ordet också kommit att kopplas till fenomen som dansande bord, kristallhealing och vandrande glas.
Jag har en själ, men inte någon "ande".

Henrik Larsson sa...

Wikipedia kanske?

"Andlighet, beteckning för det immateriella, själslivet, koncept som utgår från antagandet att människan har en inneboende ande. Ande och materia är traditionella motsatsord. Några synonymer är fromhet, helighet, religiositet, själfullhet, spiritualitet och mysticism. "

Skönt att Sam Harris skall reda ut det där. Ungefär som han gjorde med evidensbaserad moralfilosofi.
Man bävar lite men hoppas gärna...

Marre sa...

Se där ja, vad man kan hitta. Men Wikipedia har lite fel där. Om man ska hänföra andlighet enbart till det religiösa livet kan man inte blanda ihop själ och ande så där. Det är två olika saker inom åtminstone kristendomen.

En sån sak som 'kamratanda', betyder det att man talar om kamraternas andar?

Göran sa...

Ja, det ska verkligen bli intressant vad Sam Harris har att säga. Hans förvirrade försök om Fri vilja lovar ju inte så gott.
Är det memteorin som gjort att man kommit fram till att allt inte är materia?
Nu ska alltså Humanisterna som en av de sista rörelserna på planeten tala om vad andlighet är, intressant.

Patrik Lindenfors sa...

Göran,
Nej. Om du hade läst exempelvis Platon så hade du vetat att tanken på en ytterligare sfär av existens funnits med oss sedan vetenskapens gryning. Det är religionens fel att detta på något sätt likställts med tron på andar, spöken och en värld ovan molnen. Frågan är så oändligt mycket större och vackrare än dumma påhitt.

Humanisterna är inte sist på den här bollen. Vi har bara länge haft en diskussion om den lämpliga benämningen på vad vi menar. Andlighet duger fint för mig, men vi behöver alls inte ha samma namn på företeelsen.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se