24 mars 2014

Biskop: Bibeltexter strider mot kyrkans värderingar

De teologiska kombattanterna - vem läser bibeln mest rätt?
I Kinna finner vi en pågående värderingskrock mellan kyrkans ursprungliga värderingar och kyrkans nuvarande värderingar. Kyrkoherden där har rekommenderat läsning av bibeltexter med homofientliga budskap och upplyst om negativa konsekvenser av att leva ut homosexualitet vid samtal med unga. Svenska Dagbladet berättar mer:
Kyrkoherden i Kinna församling, Owe Johansson, tror att homosexualitet går att bota. Ett alternativ för homosexuella är att avstå från sexuella handlingar, menar han.
[...]
Per Eckerdal, biskop i Göteborgs stift, tar avstånd från sådana värderingar.
- Jag tycker att det är högst tveksamt att ta upp frågor om samlevnad och sexualitet på det viset. Jag ifrågasätter det verkligen och beklagar om det bedrivs på det sättet.
[...]
- Det är olämpligt att ta upp frågor om sexualitet på det viset. Och det är ännu mer olämpligt att rätt och upp och ner servera den här typen av bibelställen.
Det kan man lugnt säga. Faktum är att det nog är en rätt dum idé överhuvudtaget att rätt upp och ner servera bibelställen om man påstår att de är sanna eller rakt upp och ner kan ge etisk vägledning (stena olydiga barn?). Inte minst när det kommer till sexualitet.

16 kommentarer:

Lars Torstensson sa...

I Kinna har ett homopar utsatts för upprepade hatbrott:

http://www.qx.se/samhalle/25913/nytt-grovt-hatbrott-i-kinna-efter-stodmanifestation

Bibeln kan både inspirera till och legitimera sådana brott. Det borde kyrkoherde Johansson och hans åsiktsfränder betänka.

Anders Hesselbom sa...

Det är viktigt att veta vilka bibelord det handlar om, eftersom vissa texter anses korrekt representera historiska händelser (bl.a. vissa händelser i Jesu liv) medan andra texter anses vara ett kulturellt arv med symboliska texter. Någon som vet vilka bibelord som förekommer?

Lokatt sa...

Jag såg inslaget. Vad jag inte kan fatta är varför folk bär sig åt såhär. Man kan tycka att det är konstigt och obehagligt med homosexualitet - men att slå dem?
Jag kan begripa att drängaktiga (ursäkta alla drängar)svagbegåvade individer skrattar och fnissar åt det här udda, sköra paret. Men varför vill man SLÅ dem?
Obegripligt. Om det inte är så som många påstår, att de som slår själva har en brinnande homosexuell längtan. Men i så fall borde de väl slå sig själva.?
Fast, Herrans vägar äro ju outgrundliga. Det är ju Han som bestämt allt, även att de här utsatta ska skrämmas och misshandlas. Eller djävulen, eller, äsch hur det nu står i boka, pastorn vet såklart.

Lennart W sa...

Lokatt: Varför tror du att just de här hatbrotten har hänt? Trodde att du skulle bomba den här tråden i vanlig ordning om din skepsis och de grunder du anser att du har till det, på samma sätt som när det gäller ett par rasistbrott och nazistbrott på sistone. (Du vet väl f.ö. att även homosexuella står på nazisternas hatlista?)

Marre sa...

Det värsta bibelordet om homosexualitet finns i 3 Mos. 20:13, där dödsstraff förordas. Paulus talar om homosexualitet i 1 Kor. 6:9 där homosexuella bland andra 'syndare' kommer att bli uteslutna från Guds rike. Vad jag vet nämner inte Jesus specifikt homosexualitet men kanske innefattas det i begreppet otukt?

Ulf Gustafsson sa...

Det hade ristats in hakkors i lacken på deras bil också. (Det var säkert några kristna som ristade fel kort i hastigheten *ironi*)

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hatet-stoppar-inte-deras-karlek_3389466.svd

Lars Torstensson sa...

En biskop som står Kinnaherden närmare än Göteborgsbiskopen är biskopen i Portsmouth. Han anser att katolska politiker som stödjer homoäktenskap, eller på andra sätt tar politiska beslut som strider mot den katolska läran, bör vägras nattvarden!

http://www.secularism.org.uk/news/2014/03/bishop-wants-to-withhold-communion-from-catholic-mps-who-vote-against-doctrine

Jonah sa...

Jag vill bara påpeka att de citat som står givna här inte nödvändigtvis säger det artikelförfattaren (Patrik) vill säga.

Prästen i Kinna tror på ett sätt och verkar vara ganska rätt-fram om det. Typ banka bibelord i huvudet på folk. Kanske inte så empatisk kan man känna.

Prästen i göteborg sägen sedan att man inte ska göra på det viset. Han säger (utifrån vad vi får läsa här) ingenting om huruvida Kinnaprästens värderingar är fel utan enbart att tillvägagångssättet är fel.

Jag läser in en viss politisk korrekthet i Göteborgsprästens svar här som möjligtvis har missats av Svenska Dagbladets skribent som skriver att han "tar avstånd från dessa värderingar". Eller står det mer utförligt i orginaltexten vad han faktiskt sa?

Jag skulle kunna tänka mig att Per Eckerdal kom lindrigt undan i den intervjun.

J M K sa...

Anders Hesselbom undrade vilka bibelord det handlar om. Jag känner ej till vilka som Kyrkoherden grundar sina uttalanden på, men listar nedan de bibelställen jag känner till och som ofta används av del kristna för att sprida sitt budskap av hat.
Jag funderar dock en del kring det faktum att han tror att sexualitet går att bota. Kanske hämtar han sin kunskap från den här fantastiskt vetenskapliga superbloggen (som tydligen skrivs av en ateist)
http://homoterapi.blogspot.se/

Nya testamentet:
Romabrevet 1:26-27
"Därför utlämnade Gud dem åt förnedrande lidelser. Kvinnorna bytte ut det naturliga umgänget mot ett onaturligt, likaså övergav männen det naturliga umgänget med kvinnorna och upptändes av begär till varandra, så att män bedrev otukt med män"

Första Korinthierbrevet 6:9
"Har ni glömt att ingen orättfärdig skall få ärva Guds rike? Låt inte bedra er. Inga otuktiga eller avgudadyrkare eller horkarlar eller män som ligger med andra män, inga som är tjuvaktiga eller själviska, inga drinkare, ovettiga och utsugare - ingen sådan får ärva Guds rike."

Första Timotheosbrevet 1:10
"... för otuktiga och män som ligger med män, för människorövare, lögnare och menedare och allt annat som strider mot den sunda läran."

Gamla testamentet:
Tredje Moseboken 18:22
"Du får inte ligga med en man som man ligger med en kvinna; det är något avskyvärt."

Tredje Moseboken 20:13
"Om en man ligger med en annan man som med en kvinna, har de båda gjort något avskyvärt. De skall straffas med döden, skulden för deras död är deras egen. "

Lokatt sa...

Lennart W
Faktum är, jag vågar knappt viska det för det känns grymt, att jag förstås även såg på den här händelsen med skeptiska glasögon. Men jag bestämde mig för att inte tänka onda tankar.
Varför jag gör skillnad och ser detta pars berättelse som troligen sann, medan jag misstänker andra individer i andra situationer som bara fan, skulle ta upp alldeles för mycket plats här. Och Patrik skulle bli jättearg och kasta ut mig och stänga av mig (han har redan tidigare hotat mig) och vad skulle jag då syssla med hela långa dagarna.

Att misstänkliggöra det här paret skulle vara som att sparka på en som redan ligger, det gör jag inte. Och jag är ganska säker på att detta att vara ett udda, homosexuellt par på en liten ort kan vara riktigt, riktigt jobbigt.
Med "udda" syftar jag också på att den asiatiske unge maken kanske redan var en måltavla för misstänksamma ortsbor på grund av sitt främmande ursprung.
Min fråga angående varför män (alltid män i detta sammanhang)-min fråga gällde alltså i första hand generellt: varför rusar blodet till, så bultande rött och hett, i vissa machomän när de ser en homosexuell man?
Någon här som vet?

Anders Hesselbom sa...

Tack för svaret J M K. Jag tror att ett ord måste vara ett påstått Jesus-citat för att betraktas som gudomligt, men många som står i kontakt med Gud är väldigt säkra på Guds åsikt i frågan. En poäng till Katolska Kyrkan.

Unknown sa...

Nja, han låter ju inte alltför svavelosande:

"Owe Johansson viger inte själv samkönade par, men han har hjälpt det nu utsatta homosexuella paret att ordna vigsel i Kinna kyrka med annan präst som vigselförrättare. Han har även deltagit i den manifestation som arrangerats mot hatbrotten.
– Jag hör till dem som inte kan ställa upp på vigsel för samkönade par utifrån min syn på Bibeln och även utifrån en ekumenisk hänsyn. Men den andra sidan är den pastorala: vi vill stödja paret i den situation de befinner sig nu och vi har också erbjudit dem samtal, säger han."

"Även om homosexualitet inte är en stor fråga i församlingen kan ämnet komma upp i mötet med konfirmander.
– En del har varit tveksamma kring sin sexuella läggning, de läser Bibeln och frågar oss. Då får man ta ett samtal, jag har inga standardsvar till dem. Det viktiga är att man är varsam, säger han."
http://m.dagen.se/nyheter/kyrka-i-kinna-pekas-ut-som-orsak-till-hatbrott/

Ove sa...

Lokatt,

"Man kan tycka att det är konstigt och obehagligt med homosexualitet.."

Varför skriver du detta?


Om det fortfarande är någon som fortfarande tror att hbtq-personer accepteras som fullvärdiga människor av alla rationella icke-troende och att alla troende är intoleranta mot nämnda grupp, så motbevisar Lokatt och Lennart W detta med jämna mellanrum.

Marre sa...

Ove,

Nu missförstod du väl ändå Lokatt? Hon säger ju inte att h o n tycker homosexualitet är konstigt och obehagligt. Men de som är mot homosexualitet tycker väl det? Eller?!

Ursäkta Lokatt, att jag skriver vad jag tror att du menar.

Ove sa...

"Man kan tycka att det är konstigt och obehagligt med homosexualitet - men att slå dem?"

Jag tolkar ovanstående citat som att Lokatt har förståelse för att man vissa kan tycka att människor med en viss sexualitet är konstiga och obehagliga, men att Lokatt själv inte skulle gå så långt att slå dem.

Vittne sa...

Jag vill mana till viss källkritik. Som ett nära vittne
kan jag intyga att SvD:s artikel inte var något annat än ett starkt vinklat och lögnaktigt påhopp på kyrkan och kristenheten. Läs nedanstående artikel (och det finns fler som den). Hjälp gärna till att sprida! Tack!

http://www.varldenidag.se/nyhe...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se