27 mars 2014

"First Kiss", den egyptiska varianten

För en dryg vecka sedan spreds en youtubevideo hejdlöst över internet. Detta var kanske inte så underligt när "First Kiss" visade hur okända människor kysstes för första gången. Senare visade det sig att videon var ett smart marknadsföringsknep med modeller. Detta tog bort spänningen i att se okända bryta en norm, ett tabu.

Som så ofta görs det snabbt parodier på videosuccéer och dessa är minst lika intressanta. Nu är förmodligen videon nedan, från en ung egyptisk annonsbyrå, ett annat smart marknadsföringsknep men deras variant provocerar likväl tankar, normer, tabu. Beskriver de egyptiska normer, driver de med egyptiska normer eller driver de med västerländska uppfattningar om egyptiska normer? Oavsett svaret så är det ett tillfälle att fundera över fördomar, normer, kulturskillnader och könsroller.

1 kommentar:

Jonah sa...

Tror du detta är en parodi? Eller är det hur man uppför sig i Egypten?

Jag gick för att hälsa på ett par från Saudiarabien i kyrkan i Edinburgh en gång och skakade hand med killen. När jag sedan skulle skaka hand med tjejen fick jag bara en shockad blick till svar.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se