7 mars 2014

Fredagsnöjet: Svar Direkt om Wasp med Siewert Öholm från 1984

Igår publicerades en intervju med Siewert Öholm i Dagens Media apropå att Iron Maidens sångare Bruce Dickinson varit det stora dragplåstret på mediedagarna i Göteborg. Här är ett citat ur intervjun:
Klippet från "Svar direkt" där du går hårt åt Anders Tegner och WASP har blivit legendariskt, hur ser du på det i dag?
– Jag tycker att klippet har varit kul i 30 år och ur min synvinkel är jag rätt fascinerad över hur hållbart både jag och klippet är. Det väcker så mycket känslor.
Du har inte ändrat åsikt angående djävulsmusik?
– Nej, jag känner bara att vad ska man ha den till?
Det är helt makalöst att Siewert Öholm, som ändå är mediepersonlighet, inte ser sin egen roll i Wasps marknadsföring. (Eller att Anders Tegnér inte påpekar det självklara: Hur många hårdrocksband ges TV-uppmärksamhet på bästa sändningstid?) Inslaget är från 1984, men det känns som om det vore från 1800-talet. Det är sevärt i sin moralistiska helhet.Via en FB-vän får jag även tips om en intervju med flickan som läser den surrealistiska dikten precis i slutet på programmet. Ingen hade informerat henne om vilket sammanhang hon skulle framträda i.
Man får frireligiösa vibbar när man ser det här klippet. Men så var det inte, eller?
– Ja på det viset var det ju väldigt väl castat av min mamma. Jag kan tänka mig att de suttit och spånat såhär "vi behöver någon som ser lite oskuldsfull ut", och mamma föreslog mig. Det var ju inte fel tänkt, förutom att hon inte tänkte steget längre – vad som skulle kunna komma av det liksom. Sen var det ju inte jättefarligt. Det var inte så att jag blev terroriserad resten av högstadiet, men det var några veckor där som var lite jobbiga (skratt).
En lustig detalj med dikten är att den nämner "Lukasbrevet", och teologikunskaperna måste ha varit lite sisådär, för något Lukasbrev har aldrig existerat...
– Nej precis, det är ju Lukasevangeliet...

5 kommentarer:

Jocke Mejsel sa...

Siewert Öholm väcker sådana fina barndomsminnen. Jag är 10 år och har precis börjat upptäcka hårdrock och musiktidningar, sitter uppe sent och tittar på TV med föräldrarna, i Svar Direkt spyr Siewert Öholm galla över W.A.S.P. Å som bonus uttalar sig Staffan Hildebrand initierat om satanistiska orgier :-)

Det är fina minnen, för det här är första gången jag inser att jag kan diskutera rationellt med mina föräldrar; utan att de drabbas av moralpanik. Trots galenskapen på TV.
Det är fina minnen, för det är också första gången jag undrar "vad ända i helvete" är det för fel på vuxenvärlden? :-)

Anders Hesselbom sa...

Hem och Skola älskade Siewert Öholm. Minns att jag till och med började lyssna på Eagles som liten, inte för att jag gillade musiken, utan för att Hem och Skola berättat för föräldrarna att de är skitfarliga satanister. Men visst, det var mest hårdrock som förbjöds, t.ex. efter att något baklängesmeddelande hittats.

Jocke Mejsel sa...

Anders, om du lyssnade på Eagles, så antar jag att du är något enstaka år äldre än mig... men inte jättemånga.

Enligt ett svårdödat rykte du säkert hört själv så skall Anton LaVey, eller nått annat skönt skinnhuvud (jag är själv ett skinnhuvud men lite för ung), finnas på Hotel California's baksida. Jag tycker det säger allt som behöver sägas om Eagles-fans ;-) :-)

"Hem och Skola", på den tiden, blev en av mina stora inspirationskällor... Jag älskade hur min mor kunde komma hem och berätta om hur farliga mina intressen (datorer, rollspel, videovåld och kampsporter) var, å hur Hem och Skola helt säkert visste att jag skulle bli suicidal och våldsbenägen... å, så log hon lite grand, å jag visste att hon betraktade mig som en självständigt tänkande, fast lite obstinat liten krabat. :-)

Men jag har för mig att Rob Halford & Judas Priest lyssnade på en hel del plattor baklänges och lyckades, med en hel del välvilja, hitta en del nonsens meddelanden, som t ex "I ask for a peppermint" etc. http://www.youtube.com/watch?v=QvvLL_oAvus

Vilket egentligen bara bevisar att man finner de bevis man själv önsker finna.

Anders Hesselbom sa...

Detta utspelade sig i mitten av 80-talet. För det mesta var det, som väntat, typ Motley Crue, Ozzy och Accept som far farliga.

Unknown sa...

När fan blir gammal blir han religiös...:

http://www.dagen.se/insikt/musik/w-a-s-p-sangaren-aterfann-barnatron/

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se