27 mars 2014

Hög tid att avskaffa dödsstraffet


Amnesty International
Dödsstraffsrapport
Dödsstraffet under 2013
I dag släpps Amnestys årliga dödsstraffsrapport som redovisar statistik över antalet avrättningar och dödsdomar i världen. Under förra året kan vi bekräfta att 778 avrättningar genomfördes, vilket är en ökning på nästan 100 sedan året innan. Mörkertalet är dock stort eftersom många länder avrättar i hemlighet.

Inga nya avrättningar har genomförts i Förenade Arabemiraten, Gambia, Pakistan och Vitryssland, som alla genomförde avrättningar under 2012.

Ökningen beror främst på det stora antalet avrättningar i Irak och Iran, 80 procent av alla registrerade avrättningar under 2013 skedde i Iran, Irak och Saudiarabien.

- Amnesty har drivit sin kampanj mot dödsstraffet under 40 år. Trots vissa bakslag är den långsiktiga trenden tydlig, dödsstraffet är på väg att hamna i historieböckerna, allt fler länder inser att detta är ett oåterkalleligt, grymt och inhumant straff som kränker den mest grundläggande mänskliga rättigheten - rätten till liv, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för svenska Amnesty.
Dödsstraffsrapport 2014
Amnestys rapport innehåller mer information om dödsstraffet och statistik. Ta del av den här.
TILL RAPPORTEN

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se