31 mars 2014

Hur en man irriterar en gatupredikant...

21 kommentarer:

Anders Hesselbom sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lennart W sa...

Nu fick man iofs inte se honom hota kvinnor och barn eller någon annan på något sätt öht. Hade nog inte varit så svårt att filma lite av det med.

Om det var sant.

Däremot är det en kille med keps som har tydliga aggressionsproblem. Men han behöver nog bara kärlek.

Lars Torstensson sa...

Fler borde göra sig besväret att säga emot dessa religiösa galenskaper.

Anders Hesselbom sa...

"Däremot är det en kille med keps som har tydliga aggressionsproblem."

Som tur är härjar han inte mot den stackars predikanten, men vi kan inte utesluta att han inte spelar utan verkligen har problem.

Lars Torstensson sa...

Helvetesläran är central i många kyrkor i USA - och inte bara där. Och den använder man till att skrämma människor till tro.

Anders Hesselbom sa...

"Fler borde göra sig besväret att säga emot dessa religiösa galenskaper."

Ja, absolut. Präster, medium, alternativmedicinare... Visst, snuttefiltsargumentet som bygger på att man vill köpa lögner för att det känns bra, är ett bra argument. Men det finns sunda alternativ även där.

Lennart W sa...

Undrar hur många människor det finns som själva anser att de köper lögner bara för att det känns bra. Inga alls, tror jag. Däremot är det nog så som Humanister ser på folk som inte tänker precis som dem.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Vet inte om man kan generalisera om Humanister utifrån Lokatt. Däremot är det nog så att din senaste kommentar visar på hur du ser på Humanister.

Anders Hesselbom sa...

Lennart, snuttefiltsargumentet har använts även av troende som hävdar att de inte sett odiskutabel evidens för någon specifik Gud, men tror på Gud på grund av de positiva konsekvenserna. Skjut inte budbäraren här.

Göran sa...

Det hedrar Ulf och Patrik att de (nästan) inte deltar i denna tråd och har den goda smaken att skämmas för den höge kepsmannen.

Anders Hesselbom sa...

Att man inte kommenterar allt, betyder inte med nödvändighet att man står på bedragarens sida.

Lennart W sa...

Ulf: Lokatt? Hon är ju inte ens en Humanist. Men Anders är, och dessutom är han skribent här precis som du. Noterar också att du faktiskt inte protesterar mot hans retoriska fulgrepp, bara mot mitt som ju ändå bara är svar på tal.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Slarvigt av mig. Jag blandade tydligen ihop olika kommentarstråd. John och Anders är Humanister och självklart skapar de en del av bilden av oss. Själv känner jag dock lite gemenskap med detta inlägg och efterföljande kommentarer.

Lars Torstensson sa...

Peter Tatchell motsade ärkebiskopen av Canterbury

Varför ska man acceptera inhumana och fördomsfulla utsagor bara för att de framförs av en predikant? Det krävs bara lite civilkurage för att säga emot. Och mothugget kan få rätt många att tänka till.

I dagarna har England och Wales infört homoäktenskap, vilket givetvis är en stor framgång för den engelska hbt-rörelsen. Särskilt är det en framgång för människorättsaktivisten Peter Tatchell, som har drivit frågan med mycket stor energi. (Han blev för ett par år sedan vald till Årets Sekularist i Storbritannien.)

I hans biografi på nätet kan man läsa om en av hans kampmetoder:

Peter and his OutRage! comrades briefly and peacefully interrupted the Archbishop of Canterbury's 1998 Easter Sermon in Canterbury Cathedral; condemning Dr Carey's advocacy of discrimination against lesbians and gay men. He was arrested and convicted under the Ecclesiastical Courts Jurisdiction Act 1860 (formerly part of the Brawling Act 1551).

Jag tycker att Tatchell gjorde rätt när han utförde denna uppmärksammade motståndshandling, även om han avbröt en predikan i en katedral, med tanke på ärkebiskopens stora inflytande, och den engelska kyrkans betydande stöd från staten.

Men det är viktigt att man vid sådana aktioner inte hindrar talaren som man kommenterar från att säga vad hen vill. Och man måste givetvis acceptera den straffpåföljd som kan komma, även om det är gamla mossiga och bortglömda lagar som man drar fram.

På Tatchells meritlista står vidare följande:

Most notoriously, in 1994 Peter Tatchell and OutRage! outed 10 Church of England Bishops and called on them to "tell the truth" about their sexuality - accusing them of hypocrisy and homophobia for publicly colluding with anti-gay policies, despite their own homosexuality. This led to him being denounced in parliament and the press as a "homosexual terrorist" and "public enemy number one".

At "outa" folk är vanligen ingen bra idé, men det kan vara motiverat mot människor som uppträder så falskt och homofobiskt som de nämnda biskoparna.

Här är länken till Tatchells nätbiografi:
http://www.petertatchell.net/biography.htm

Själv har jag faktiskt delat ut protestflygblad utanför kyrkor där RFSL hållit gudstjänster som stått i strid med deras egen, i stadgarna fastslagna, religiösa obundenhet.

Lokatt sa...

Lennart W
och andra
Så uppmärksamt; jag är inte Humanist (är tacksam för att jag ändå får skriva här)
Att vara obunden ger mig en obeskrivligt skön känsla, att få lov att vara "vilde" alltså att inte behöva anpassa mig till det rådande milda förhållningssättet, statuerat av silverryggarna i gruppen.
Jag är så oerhört ateistisk så jag passar inte bland de goda tillåtande, accepterande, respekterande och anpassade Humanisterna.
Men de är jättebra ändå, såklart. Och antagligen har de rätt i sitt förhållningssätt. Men mitt är så oböjligt.

Anders Hesselbom sa...

Vi har att göra med religionens Terry Evans. Lennart, jag är övertygad om att inte heller du är bekväm med en retorik som hotar med evigt straff, åtminstone utan att man kan bevisa att det finns ett evigt straff efter döden. Och hade det varit Terry Evans vi pratade om, hade kanske du själv varit en av dem som sagt att det skulle bemötas. Inte ens du är väl helt befriad från civilkurage?

Jonah sa...

Haha. Den killen behöver nog en kram. Anger management någon?
"They should crawl up their monkey asses and come out with som fucking logic"
Trevlig snubbe. Only in America

Anders Hesselbom sa...

Jonah, jag själv hade ett nummer i Skeptikerpodden som gick ut på att "vara arg" över ett fenomen. Visst, jag tror att jag är en bättre skådis än han, men det karismatiska motståndet mot bedragare finns även utanför Amerika.

Lars Torstensson sa...

Jag tycker att Lokatts inlägg vanligen är uppfriskande och stimulerande, även om de kan vara lite långtgående ibland. Lokatt har också en alldeles egen, slagkraftig stil, som gör att man "spetsar öronen".

Anders Hesselbom sa...

Det kanske är läge att påpeka att en situation där en kristen med civilkurage bröt, fick mig att ta parti för den kristne. Kristendomen är en ondskefull livsåskådning, och det enda sättet att vara en god kristen är att låta annat ligga till grund för sina värderingar. Den mest bisarra konsekvensen av att följa kristna värderingar fick vi se prov på när William Lane Craig försvarade massmord på småbarn, eftersom Gud hade beordrat dem.

Anders Hesselbom sa...

(Jag tog bort en kommentar som uttryckte ogillande för bedragare först i denna tråd, eftersom formuleringen kunde misstolkas.)

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se