6 mars 2014

Kalam Calamity

Ni som är ointresserad av debatter mellan teister som verkligen tror att de kan visa att det är rimligt att tro att Gud skapade världen och vetenskapsmän/filosofer som hävda motsatsen får ursäkta, men detta är ytterligare ett inlägg om debatten mellan Sean Carroll och William Lane Craig.

Detta inlägg är för er som inte sett 2 timmars-debatten och vill se ett kommenterat referat på drygt 6 minuter. Men också för oss som sett hela debatten och gärna ser höjdpunkterna ännu en gång.

14 kommentarer:

Anders Bergdahl sa...

WORD

Anders Hesselbom sa...

Det är ett vansinnigt gullande med William Lane Craig, men visst, vill man nå ut så.

Göran sa...

Intressant att Carroll hävdar att universum funnits evigt.
Det stärker denna uppfattning.
http://en.wikipedia.org/wiki/God_and_eternity

Gunnar Lindholm sa...

Tyvärr kommer väl detta gå WLC spårlöst förbi och jag misstänker att samma argument kommer nästa gång han debatterar.

Patrik Lindenfors sa...

Ingen tänkande människa kan ta Craig på allvar efter detta.

Ulf Gustafsson sa...

Göran,

Gjorde Carroll verkligen det?

Wikipedialänken du länkar till handlar dock om att Gud sägs funnits i evighet, inte universum.

Men vad tror du universum, har det funnits i evigt? Och hur har du fått kunskap om hur det förhåller sig?

Henrik Larsson sa...

Möjligen den största inspirationen och ursprunget till de första religiösa grubblerierna?
Vem har väl inte tittat upp på Vintergatan en natt och förundrats. Carroll är bra här, men Kosmologi är troligen det svåraste ämnet att debattera populärvetenskapligt tillsammans med moralfilosofi. WLC exploaterar detta med sitt försök till Kalamuppdatering. Det är nog oerhört svårt folkpsykologiskt att förstå eller förklara hur något "kommer från ingenting, men som samtidigt alltid funnits", som jag förstår det som att Carroll försöker förklara. Inte säker på att han har t.x. Dawkins förmåga till att med vacker prosa svepande förklara oerhört komplicerade saker. Men spännande är det.

Göran sa...

Ulf eller någon annan, hävdade inte Carroll att universum inte skapats utan funnits i evighet. Om det är så, så skulle det väl även kunna vara så för Gud enligt klippet.

Ulf Gustafsson sa...

Göran,

Carroll hänvisar till Alan Guth som säger att universum mycket möjligt är evigt och att han misstänker att universum inte hade en början.

Du glömde svara på min fråga:
Men vad tror du om universum, har det funnits i evigt? Och hur har du fått kunskap om detta?

Göran sa...

Ulf,
vet ej, kanske, kanske inte. Vi vet ju inte det.
Carroll berättade om det, eventuellt genom någon annan.
Det är en möjlig förklaring liksom att Gud också skulle vara evig som det framförts från diverse håll.

Lokatt sa...

Kanske orkar jag titta på detta, ännu ett tröttande dividerande om gudars existens. Är det verkligen nödvändigt att älta denna fråga igen och igen, när man kunde lägga tid och energi på viktiga saker som att försöka hindra folk att slå ihjäl varandra av idiotiska skäl. Eller att verkligen försöka stoppa massvåldtäkter i krigförande och icke krigförande länder.
Jag hoppas och tror att kristna inte längre utgör allvarliga hot i just vårt samhälle (som t ex häxbränningar). Därför tycker jag i princip att de kan få hålla på! Alltså att själva stöta och blöta om guden funnits i all oändlighet eller bara i en helt vanlig evighet och vad detta i så fall kan tänkas betyda och hur det ska tolkas och varför, och om man inte släpps genom pärleporten om man tolkat fel, osv. Puh.
Att sida upp och sida ner tjöta med vidskepliga om syndafloden och det fullständigt mega-orimliga i denna skräcksaga är bortkastat. Låt de fromma farbröderna och damerna bedja och halleluja i fred i sina församlingar och celler föreslår jag.
Kanske kommer det att finnas hopp för deras barnbarn som i bästa fall får lära sig att tänka själva.

Ulf Gustafsson sa...

Göran,

Så du använder vetenskap (såsom Carroll) när du bildar dig den uppfattning om universum är evigt eller inte.

Men vilken metod har de som hävdar att Gud är evig använt? Har du samma syn där: "vet ej, kanske, kanske inte. Vi vet ju inte det."?

Göran sa...

Ulf,
Carroll har en hypotes som skulle kunna vara sann, som jag kanske upplever sannare än någon annan teori som jag sett.
När det gäller Gud så har jag ingen definitiv uppfattning men en viss tillit att det skulle kunna finnas någon sorts Gud. Jag kan här citera Dawkins; "vi (jag) jobbar på det."

Henrik Larsson sa...

Lokatt skrev:
"Låt de fromma farbröderna och damerna bedja och halleluja i fred i sina församlingar och celler föreslår jag. "

Jadu. Här är vi lite överens. Din argumentation kan nog sägas vara en avlägsen kusin till Goulds NOMA. Fast utan den livsviktiga respekten för de troende som liksom du är ickerationella varelser som tjatar om sina egna infallsvinklar på det komplicerade livet i galaxen.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se