26 mars 2014

Kan sjukdom botas av bön?

Med tanke på hur många som hävdade detta i det brittiska debattprogrammet The Big Questions funderar man på varför lärarvetenskapen behövs. Hade det inte varit bättre om fler hade bönat och bett?12 kommentarer:

Anders Hesselbom sa...

Jag anser om det finns någon sanning i vad som står återgivet om Jesus gärningar, så kan man hela genom bön. Eftersom Guds son borde veta vad Gud är eller inte kapabel till att göra, så fungerar bön mot obotliga sjukdomar, eller så är anspråken om vem Jesus är felaktiga. Jag har väldigt svårt att se att det som påstås om vem Jesus är, är korrekt, samtidigt som det han säger om religiöst helande är fel.

Lennart W sa...

Eftersom det ju är sant att sjukdom ofta kan botas med något så enkelt som vila, varför behövs då läkarvetenskap? Är det inte bättre om alla bara vilar istället?

Tycker att den frågan är ungefär lika oberättigad som bloggpostens.

Ulf Gustafsson sa...

Om det påståtts att vila botar cancer, så hade det varit en lika oberättigad fråga.

Anders Hesselbom sa...

Lennart, vila ordineras redan. Men är du helt säker på att det antas bota cancer? Jag tror att du kan vara felinformerad. Men frågan om helande blir intressant för den som vet vem Jesus påstås vara.

Göran sa...

Det bästa vore så klart att skicka den sjuke till en läkare så han får fixa till hans kropp.
Under tiden så kan de som vill be för honom. Inga problem.

Unknown sa...

Om ickefysiska faktorer som stress, ångest, frustration, trauman etc. etc. kan orsaka fysiska sjukdomar så är det väl knappast otänkbart att de kan botas med hjälp av ickefysisk bön?

Anders Hesselbom sa...

"Det bästa vore så klart att skicka den sjuke till en läkare så han får fixa till hans kropp.
Under tiden så kan de som vill be för honom. Inga problem."

Som om bön vore ineffektivt? Vad säger du om Jesus syn på bön? Har han fel i egenskap av Guds son eller är Bibeln en felaktig återgivning av hans liv och gärningar?

Göran sa...

Anders H, du som läst Bibeln betydligt mer än vad jag har, kan väl visa mig var det står om Jesus syn läkekonst.
Sen om bön är ineffektivt har jag inte yttrat mig om.

Anders Hesselbom sa...

Kul att du frågar, Göran! Han avviker från landstingens evidensbaserade syn. I Mark 6:1-6 så botar Gud sjukdom via Jesus genom handpåläggning, och i Matt 10:5-15 skickar han ut sina följare, inte bara för att bota sjuka utan även för att väcka upp döda. All in. ;-)

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

"... knappast otänkbart att de kan botas med hjälp av ickefysisk bön?"

I så fall kan detta också testas och verifieras med klinisk prövning.

Jonah sa...

Jag tror vi ibland lägger sättet Gud helar genom bön i en låda. Varför måste det vara på ett mirakulöst sätt?

Jag hörde en intressant liknelse som gick ungefär så här "En fruktansvärd översvämmning kom över en by relativt fort så folk hann inte fly utan klättrade upp på taken på sina hus. En gudfruktig man bad då till Gud om sin räddning och hade stor tro på bönens effektivitet.
Efter ett tag kom en helekopter som plockade folk av taken på byn men mannen nekade att bli upptagen i den eftersom Gud skulle rädda honom för att han hade bett om räddning. Senare kom en båt med bybor. Samma sak hände och när alla andra var räddade så försökte helekoptern att rädda honom en gång till men utan att få positiv respons.

Mannen drunknade tillslut och kom upp till Gud. Han frågade varför hörde du inte min bön? Gud sa: Jag skickade en båt och en helekopter men du vägrade att ta hjälpen jag skickade"

Jag ser det lite som Göran sa. Bed för personer och skicka dem till sjukhus.

Bönen vore ju inte ineffektiv bara för att Gud skulle använda en läkare för att hela någon?

Tror någon att bönen i sig är någon sorts magisk formel? Eller är det bara en förfrågan till den som håller allt i sin hand?

Anders Hesselbom sa...

Det verkar som att Gud kräver mer och mer. I mellanöstern för 2000 år sedan kunde en profet mirakulöst bota nästan vad som helst, men idag måste miraklen stöttas av välutbildade medicinare. Synd.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se