11 mars 2014

Religionen i tv-serien Big Bang Theory

Jag har bara hunnit titta på säsong 1 och 2, så jag ligger lite efter, men jag tycker mig ha snappat upp karaktärernas religion. Programmet förhåller sig till religion utan att problematisera religion nämnvärt.


Från vänster, Sheldon Cooper är av allt att döma evangelist. Han härstammar från Texas och har en uttalat skapelsetroende mor. Serien har både bjudit på scener där han blivit korrigerad av sin skapelsetroende mor när han gjort yttranden som reflekterar en mer vetenskaplig syn, men eftersom moderns argument som innefattar referenser till Jesus verkligen biter på Cooper, så tror jag att han antingen är troende eller har bevarat de kulturella banden till religionen. Detta är egentligen den stora skrällen i serien, eftersom Cooper framställs som den store pragmatikern.

Howard Wolowitz är uttalad jude, och representerar alla tänkbara judiska stereotyper. Han är omskuren, han är rolig och han har starka familjeband. Detta är kryddat med att karaktären Wolowitz är en omdömeslös raggare. Hans religion är inte något mysterium, utan tydligt uttalad i vart och vartannat avsnitt. Även om Wolowitz inte riktigt delar Coopers extrema pragmatism, finns det ingen anledning att tro att han tror på Gud. Men med tanke på hur karaktärerna framställs så skulle det vara en mycket mindre överraskning om Wolowitz är troende än om Cooper är det. Men tanke på deras kulturella bakgrund: Tvärt om.

Penny, vars karaktär inte har något efternamn, uttalar sig i princip aldrig i frågor om vetenskap, filosofi eller religion. Eftersom hon härstammar från Nebraska, är katolicismen ett ganska säkert kort, och protestantismen ett annat. Sannolikt är hon inte ateist, men uppenbarligen är hon irreligiös.

Raj Koothrappali har invandrat från Indien och är uttalad hindu. Det är väldigt befriande att ha något så exotiskt som en polyteist i sällskapet, men komiken tar avstamp dels i hans rädsla för det motsatta könet och dels indiska stereotyper.

Slutligen har vi den förmodade ateisten, Leonard Hofstadter. Han skulle förvisso kunna vara irreligiös, men både med tanke på hans geografiska ursprung och hur hans mor framställs, tror jag att han kan vara ateist. Hofstadter har vuxit upp med en mor vars åsikter är väldigt lika Sheldon Coopers, fast utan Texas.

Jag har hittills skrattat gott åt serien, men i något avsnitt försökte Cooper döda Hofstadter genom tankekraft, vilket inte riktigt stämmer med bilden av ett ondskefullt geni, eftersom ett geni inte borde lägga tid på det dödfödda projektet att åstadkomma något i den fysiska världen med tankekraft allena.

6 kommentarer:

Patrik Lindenfors sa...

Här finns mer för den intresserade:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Big_Bang_Theory#Religion

Anders Hesselbom sa...

Tack, Patrik. Jag hade inte tänkt tanken att ämnet skulle intressera Wikipedias redaktörer.

Lennart W sa...

Sheldon extremt pragmatisk..??
:-)

Men serien är verkligen kul. Dessutom är det faktiskt riktiga fysikekvationer som syns ibland i bakgrunden. De har bra faktakoll. Blir ju inte heller direkt sämre av att riktiga stjärnfysiker är med då och då.

På 7:an råkade jag förresten precis zappa in till en annan serie, en brittisk, där en man låg och läste "Principles of condensed matter physics" (om jag såg rätt) i sängen. Vad är det som har hänt egentligen med TV-serierna? Kul iaf.

Göran sa...

Gillar också serien men har aldrig märkt något om religion i serien. Skulle i så fall vara namnet på serien som skulle kunna ses som ett statement.

Lustigt då att ateister ser så mycket religion i den.

Anders Hesselbom sa...

Göran, det är lustigt att ateister ser så lite religion i den. Men efter några avsnitt till, så har jag en spoiler. Pragmatikern Sheldon Cooper är på sin höjd kulturellt kristen, och finner gudshypotesen orimlig.

Göran sa...

Penny är min favorit.
Om någon liknar dig i programmet så blir det väl Sheldon. Är inte ni extremt pragmatiska?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se