12 mars 2014

"Situationen är allvarlig"

Goda nyheter från Svenska kyrkan. Kyrkans tidning skriver:
  • Medlemstappet för Svenska kyrkan var 2013 nästan 90.000 
  • 74.000 personer valde aktivt att gå ur kyrkan
  • För första gången är det färre än hälften av barnen som döps
  • Knappt 66 procent är nu medlemmar i Svenska kyrkan
"Situationen är allvarlig" säger analyschefen Jonas Bromander.

6 kommentarer:

Jonah sa...

Bara ett snabbt påpekande.

Jag är en av de som har gått ur. Och jag antar att det gäller Ulf Ekman också. d.v.s det betyder inte nödvändigtvis att religiösa minskar i samma takt.

Anders Hesselbom sa...

De har ingen ordning på sina siffror. De preliminära skiljer sig stort från de som sedan fastställs, och dessa går inte på ett ut. Men oavsett vilka siffror man går på, så är trenden den samma. Det går åt rätt håll.

Anders Hesselbom sa...

Jonah, du kommenterar på Humanistbloggen. Humanister tenderar att vara för religionsfrihet. Sekularism (som vi förespråkar) gynnar kyrkorna.

Lokatt sa...

Oj. Stackars dom.

Jonah sa...

En sekulär stat är ju något bra. Om sekulär betyder att den inte tar ställning. Då gynnar den kyrkorna kan man tänka sig. (Religionsfrihet i att alla är fria att utöva vilken religion som helst)

Om sekulär betyder "utan religion" så är det ju något annat och då är det inte bra för kyrkorna. (Religionsfrihet i att vi ska vara fria från religion)

Det brukar ju vara lite hopp mellan de definitionerna. Därför aktar jag mig för att säga att jag är för en sekulär stat även om jag är för det i den första definitionen.

Men det är möjligt att vi båda är sekularister i en mening av ordet.

Lokatt
Du anar inte:-)

Lokatt sa...

Jag gillar faktiskt inte alls det här med "religionsfrihet". Inte för att jag ett ögonblick tror att det skulle vara en väg att gå att förbjuda religioner, nej då skulle det bli etter värre med vidskepligheterna. Men "Jag står för religionsfrihet"
låter som "Hurra vad jag tänker rätt" i mina öron. Jag tycker tanken är fel.
Jag opponerar mig mot vuxnas frihet att indoktrinera försvarslösa barn, att skrämma dem och hota dem och hindra dem, och grundlura dem med genomfalska löften.

När man talar om "allas" rätt att utöva sin religion är det som om barn inte finns, som om det är kloka vuxna som själva väljer och tar ansvar för vilka beläten de vill tillbedja.
Men religionsfrihet handlar ju i högsta grad om vuxnas frihet att psykiskt misshandla sina barn, rätten att vilseleda dem och deformera deras skyddslösa sinnen.
Tänker ni på det ibland, frihetsvurmare?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se