30 mars 2014

Teodicéproblemet - några lösingar

6 kommentarer:

Erik M sa...

Och så ha vi sagan om de tolv polismännen och ondskans problem.

Kristian sa...

Typiskt telluschauvinistiskt perspektiv. Kanske finns det en massa andra livsformer därute som Gud numera tycker är mycket intressantare att ägna sig åt?

Han kunde ju tidigare ignorera alla folk som inte hade den rätta tron, så det var väl bara att börja ignorera några till?

Samma sak med alla som tjatar om Jesus återkomst. Förstår de inte att han är upptagen med att åka runt och predika på några miljoner andra planeter? Det tar förstås sin lilla tid, och med tanke på hur gästfria vi var förra gången lär vi väl inte tillhöra de mest populära resmålen.

Henrik Larsson sa...

Strictly speaking är dessa väl inte teodicéer, eftersom en sådan måste förutsätta både det ondas och Guds existens för att kunna kallas en teodicé, vilket väl ateister ofta inte gör;) Om den ena eller andra tas bort är det inte längre något teodicéproblem så ateister göre sig icke besvär. Däremot ondskans problem, som väl teckningarna egentligen behandlar?

Unknown sa...

Ateister göre sig icke besvär? Finns väl ingenting som hindrar oss från att påpeka att något är inbördes motsägelsefullt?

Henrik Larsson sa...

Torbjörn Göransson skrev:
"Finns väl ingenting som hindrar oss från att påpeka att något är inbördes motsägelsefullt?"

Självklart inte. Men då är det väl snarare en drift med teodicéproblemet och inte en lösning på det.
En lösning på teodicéproblemet, (en teodicé) förutsätter både ondskans och Guds existens. Du måste innehålla tre saker och inte motsäga sig självt.
Gud är allsmäktig, Gud är god och det onda finns.
Menade bara att ateister sällan intresserar för de första två punkterna;)

Göran sa...

Det kan man ju tycka och detta med ateisters stora intresse för Bibeln och religiösa frågeställningar kan tyckas ologiskt.
Men detta måste ses i en historiskt humanistiskt perspektiv från Hedenius dagar där Teodice-problemet var en av huvudpunkterna han tog upp när han tack vare vännen Tingsten hade fri tillgång till DNs kultursida och skulle bevisa att det inte fanns någon gud.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se