20 apr. 2014

"Happy British Muslims"

Islam har en inte alltför positiv image i västerländsk media, dels beroende på problem utanför islam (främlingsfientlighet), dels beroende på problem inom islam (en del islamuttolkares konservativa syn på kvinnor, familj och religionens roll i samhället, t.ex. i Saudiarabien, Iran och Irak). I ett försök att ändra på den här bilden publicerades i onsdags nedanstående mycket uppmärksammade video betitlad "Happy British Muslims" med en massa glada, dansande brittiska muslimer.På videon så ser ni glada dansande män, kvinnor och barn. Kvinnor och män som dansar tillsammans. Kvinnor med och utan huvudduk. De här inslagen föll förstås inte mer konservativa muslimer på läppen, så det har tydligen bråkats en del inom den brittisk-muslimska gruppen. Någon (konservativ muslim? islamhatare?) har därför klippt ihop nedanstående halal-version av videon.Extremt konservativa muslimer skulle förstås inte vara nöjda med den här videon heller - den innehåller ju till exempel fortfarande musik. Men nöjda skulle heller inte extrema islamhatare vara - den innehåller ju fortfarande glada muslimer i västerlandet. En helt meningslös alternativversion, således, som ändå lär ge upphov till ännu mer upprörda känslor.

8 kommentarer:

Nils sa...

Filmen ger ett märkligt intryck, känns på något sätt exkluderande – muslimer som är glada för sig själva. Det är enbart muslimer och de är ensamma, ensamma på gatan, ensamma i parken och killen på skateboardbanan är helt ensam.

Var är alla andra engelsmän? Kan inte muslimer vara glada tillsammans med ickemuslimer? För ett positivt intryck skulle filmen behövt förmedla en gränsöverskridande gemenskap.

Tror heller inte det räcker med ett gäng glada, dansande nazister för att lyfta Svenskarnas parti.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Det tror inte jag heller. Men det säger ju inget om filmen kommer fungera för brittiska muslimer. Brittiska muslimer är på inget sätt jämförbara med medlemmar i Svenskarnas parti.

Svante sa...

Jag tycker att den första kortfilmen med glada dansande muslimer var rätt trevlig. Den andra kändes rätt onödig i sammanhanget.

Jag tycker att det var en riktigt positiv kortfilm. Att det som Nils påpekade bara var muslimer i filmen betyder ju inte att de inte vill ha med andra engelsmän att göra, bara att de just den här gången gjorde en kortfilm med bara muslimer.

Även om det finns enstaka brittiska muslimer som är lika illa som svenskarnas parti så tycker jag inte att alls det håller som jämförelse att rent allmänt jämföra brittiska muslimer med svenskarnas parti.

Göran sa...

Trevligt med dansande glada människor. Hur kan man tycka något annat. Sen såg jag ärligt ingen noterbar skillnad på klippen.

Ulf Gustafsson sa...

En heltimme kommentarer till videon via BBC Radio:
http://youtu.be/7Tm-KLGvqSE

Göran sa...

Bra att det blir diskussion om det lämpliga i detta som en del av processen islam möter väst. Hoppas bara vi slipper humanister och fundamentalister på samma sida i denna diskussion.

Nils sa...

Min jämförelse med SvP handlade inte om islam i sig utan om det hopplösa i att lyfta en företeelse med någon sorts amerikaniserad variant av islam. Där menar jag att islam inte har större utsikter att lyckas än SvP.

Göran,

"Trevligt med dansande glada människor."

Och? Ett trivialt och tämligen meningslöst påstående. Det kan man väl anta att de flesta hellre ser glada och dansande människor än människor som stenar och halshugger. (Såna filmer finns också)

Att någon gjort en film med glada muslimer förmår inte för ett ögonblick dölja vad islam står för i övrigt i världen.

Beträffande filmen kommer man osökt att tänka på Life of Brian och vilken fantastisk drift med den här filmen ett Monty Python i högform skulle åstadkommit.

I en värld där det varit möjligt, vill säga.

Lokatt sa...

Varför togs filmklipp nummer två bort av "användaren"? Jag hann ju inte se det.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se