30 apr. 2014

Idag är det kungens födelsedag och allmän flaggdag


Idag flaggar Sverige för sitt omoderna och odemokratiska statsskick. Vår statschef ärver sin titel från sina föräldrar och är i lag ålagd att följa och främja en ålderdomlig religion - detta i ett land som säger sig värna demokrati och religionsfrihet. Grattis!

7 kommentarer:

Nils sa...

Nu plaskar du allt präktigt i ankdammen. Du talar om omodernt och odemokratiskt styrelseskick samtidigt som posten under tar upp förhållandena i Saudiarabien. Brist på perspektiv skulle jag säga.

Det är enbart när jag läser den här typen av synpunkter som jag får lust att försvara kungahuset. Den kungliga institutionen påverkar inte demokratin i Sverige på något sätt, som jag ser det är det huvudsakligen en pengafråga.

Att kungen eller drottningen måste vara kristen är positivt, det garanterar att vi inte får en månggift mulla på tronen. Tänkt bara så dyrt det skulle bli med alla drottningar.

Patrik Lindenfors sa...

Det går att ha två tankar i huvudet samtidigt, Nils, och föreslå förändringar gällande både stora och små problem. Monarki är ett lätt åtgärdat problem för oss. Islamistisk diktatur är ett svårare men också viktigare problem som måste hanteras globalt. Men att kungen skulle bli mulla... seriöst?

Lennart W sa...

Lätt åtgärdat problem? Hur då om man får fråga? Det handlar ju ändå om en rätt så stor ändring i grundlagen. Och så är det väl inte alldeles självklart hur det ska bli istället, utan att det t ex faktiskt blir mycket dyrare (t ex med regelbundna presidentval och allt tillhörande kampanjarbete). En poäng som brukar framhållas med monarkin är att kungen eller drottningen står över det politiska käbblet och därför kan verka som symbol för alla. Ok, inte för republikaner då.. Men personligen måste jag säga att det gärna får fortsätta vara så även efter en ev ändring där t ex kungen (eller presidenten) väljs. Hellre Gunde Svan än Calle Bildt om man säger så.

Pike sa...

Den ekonomiska diskussionen kring avskaffande av kungahuset är rätt komisk. Med det sättet att tänka skulle man kunna argumentera för ättestupa med att det är billigare än åldringsvård.

I övrigt håller jag med Lennart W om att valkungarike inte är en helt dum tanke. Det är ju också en gammal fin svensk tradition, så då trampar vi inte traditionalisterna allt för mycket på tårna.

Nils sa...

"Men att kungen skulle bli mulla... seriöst?"

Nej, det var naturligtvis ett skämt, men det roliga är att inte ens du ser det som tänkbart. Lika självklart som att ledningen i Iran och Saudiarabien är muslimer, lika självklart är det att kungen i Sverige är kristen. Därför är talet om religionsfrihet och i det här sammanhanget och det "odemokratiska" i att konstitutionen säger att kungen av Sverige ska vara kristen tämligen irrelevant. Det är ingen som lider skada av den konstitutionella "religionsofriheten".

I övrigt håller jag med om Lennarts slutkläm. Det franska exemplet avskräcker. Finlands kanske fungerar, men jag vet inte särskilt mycket om det finska presidentämbetet.

Gunnar Lindholm sa...

Valkungarike var ju ett kul förslag.
Behöver väl inte bli så dyrt? En röstsedel extra bara vid det vanliga valet. Tror också Gunde skulle få fler röster än Bildt. Det får inte blicavstjälpningsplats för fd statsministrar.

Svante sa...

Det går som sagt att ägna sig åt både stora och små frågor samtidig. Kungadömet påverkar visst demokratin i Sverige, det begränsar kraftigt vilka som kan bli statschefer. Att det är positivt med lag om att kungen måste vara kristen kan man ju tycka om man inte är Humanist.

Jag är för republik men inser att det kan bli oenighet om hur exakt den republiken ska vara utformad. Det skulle nog ta några mandatperioder att införa republik. Man kan t.ex. ha en variant där riksdagen var 6:e år väljer en president med 2/3 majoritet, en president som klipper av blågula band m.m., ungefär som kungen.

Varför är det "självklart" att kungen måste vara kristen? Om vi inför republik, är det då självklart att presidenten måste vara kristen? Att kungen måste vara kristen är odemokratiskt och mot religionsfriheten, det är mot religionsfriheten för den som är född till att bli kung/drottning.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se